ADDITION OF ORGANIC AND INORGANIC SOURCES OF SELENIUM PLUS VITAMIN E IN QUAIL DIET IMPROVES EGG QUALITY CHARACTERISTICS DURING STORAGE

Ahmadian, Hossain and Nemati, Zabihollah and Karimi, Amir and Safari, Rashid (2017) ADDITION OF ORGANIC AND INORGANIC SOURCES OF SELENIUM PLUS VITAMIN E IN QUAIL DIET IMPROVES EGG QUALITY CHARACTERISTICS DURING STORAGE. In: 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017, Ardabil, Iran.

[img] Text
J-00188-AB-2.pdf

Download (477kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

This experiment was conducted to investigate the effect of addition of different sources of selenium Plus vitamin E in Japanese quail diet on egg quality during storage. A total of 144 6-week-old Japanese quails were used. Birds were randomly, distributed into 3 treatments using a complete randomized design with four replicates per treatment and 12 bird per replicate. The 3 dietary treatments were: 1- Basal diet, 2- Basal diet + 0.4 mg /kg Sodium selenite and 120 mg / kg of vitamin E and 3- basal diet + 0.4 mg / kg Organic selenium Selplex and 120 mg / Kg of vitamin E. Quails were fed with experimental diets for six weeks, and then from each experimental unit, 24 eggs were randomly collected and stored at 22 °C for 30 days. Eggs were analyzed for 15 and 30 days after storage at 22 °C in terms of qualitative traits including weight loss, yolk color intensity, Haugh unit (HU) and pH of yolk and albumen. The results showed that weight loss in the group on organic and inorganic supplementation of selenium with vitamin E was lower than that of control (p≤0.05). Differences between different sources of selenium on total weight loss were not significant. The addition of selenium sources along with vitamin E increased the yolk color intensity and prevent the increasing of the yolk pH on day 15 storage time. The addition of organic selenium source (Selplex) in comparison with the control group and sodium selenite source improved the index of HU on day 30 storage (p≤0.05). The results of the experiment showed that the addition of various organic and inorganic selenium plus vitamin E improves the quail eggs quality during storage. Keywords: Japanese quail, storage, organic selenium, qualitative traits, vitamin E

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Persian Title: بهبودی صفات کیفی تخم انبار شده بلدرچین ژاپنی با افزودن منابع آلی و معدنی سلنیوم به همراه ویتامین E به جیره غذایی
Persian Abstract: این آزمایش به منظور بررسی اثر تغذیه منابع مختلف سلنیوم به همراه ویتامین E بر ماندگاری تخم های ذخیره شده بلدرچین ژاپنی انجام شد. تعداد 144 قطعه بلدرچین ژاپنی تخمگذار در سن 6 هفتگی در قالب طرح کاملا تصادفی، به 3 تیمار آزمایشی با 4 تکرار در هر تیمار، و 12 قطعه پرنده در هر تکرار اختصاص یافتند. تیمارهای آزمایشی شامل: 1- جیره پایه 2- جیره پایه + 4/0 میلی‌گرم در کیلوگرم مکمل معدنی سلنیت سدیم و 120 میلی‌گرم در گیلوگرم ویتامین E 3-‌ جیره پایه + 4/0 میلی‌گرم در کیلوگرم، مکمل آلی سلپلکس و 120 میلی‌گرم در کیلوگرم ویتامین E بود. بلدرچین ها به مدت شش هفته با جیره های آزمایشی تغذیه و سپس از هر واحد آزمایشی تعداد 24 عدد تخم بلدرچین به طور تصادفی جمع آوری شده و به مدت 30 روز در دمای 22 درجه سانتیگراد نگهداری شد. تخم بلدرچین ها در زمانهای 15 و 30 روز بعد از نگهداری در دمای 22 درجه سانتی گراد از لحاظ صفات کیفی شامل درصد کاهش وزن، شدت رنگ، واحد هاو و pH زرده و سفیده مورد تجزیه و آنالیز قرار گرفتند. نتایج نشان داد درصد کاهش وزن در اثر مکمل آلی و معدنی سلنیوم همراه با ویتامین E در مقایسه به جیره شاهد کمتر بود (05/0 p≤). تفاوت بین منابع مختلف سلنیوم بر درصد کاهش وزن در کل دوره معنی دار نبود. افزودن منابع سلنیومی به همراه ویتامین E باعث افزایش شدت رنگ زرده و جلوگیری از افزایش pH زرده در روز 15 نگهداری شد. افزودن منبع آلی سلنیوم (سلپلکس) در مقایسه با گروه شاهد و منبع سلنیت سدیم سبب بهبود شاخص واحد هاو در روز 30 نگهداری شد (05/0p≤). نتایج آزمایش نشان داد افزودن منابع مختلف سلنیوم آلی و معدنی به همراه ویتامین E سبب بهبود کیفیت تخم بلدرچین در دوره نگهداری می¬گردد. کلمات کلیدی: بلدرچین ژاپنی، نگهداری،سلنیوم آلی، صفات کیفی، ویتامین E
Subjects: Divisions > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Divisions: Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Subjects > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Date Deposited: 11 Dec 2018 19:51
Last Modified: 11 Dec 2018 19:51
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/4191

Actions (login required)

View Item View Item