Evaluation of microbial protein synthesis of different protein sources in the productive diets of dairy cattle

Abdollahi Nia, Khadijeh and Seifdavati, Jamal and Abdi-Benemar, Hossein and Mirzaei Aghjeh Qeshlagh, Farzad and Seyed Sharifi, Reza (2016) Evaluation of microbial protein synthesis of different protein sources in the productive diets of dairy cattle. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text (بررسی میزان سنتز پروتئین میکروبی منابع پروتئینی مختلف در جیره های تولیدی دام شیرده)
Khadijeh Abdollahi Nia.pdf

Download (1MB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

This study was to investigate the effect of protein sources on microbial protein synthesis and fermentation parameters using in vitro gas production technique. After preparing food items and prepared experimental diet diet formulation using software (NRC2000) chemical composition of the diets of dry matter, crude protein, crude fat and crude ash were measured. Gas production quantities hours 2, 4, 6, 8, 12, 18, 24, 36, 48, 72, 96 hours after incubation were recorded and the average parameters of fermentation with gas production (mL per 200 mg of dry matter), organic matter digestibility (%) of metabolizable energy (MJ kg), energy lactation (MJ kg DM) and short-chain fatty acids (mmol 200 mg of dry matter) calculation of secondary and minor creature subsequent periods incubation of microbial protein synthesis and the synthesis of methane PF index (half-life 24 gas) was measured. The results showed that the source of protein replacing protein nitrogen Mnnb non-protein nitrogen source is no significant difference in the amount of methane synthesis of non-protein nitrogen source at low levels have been reduced. Change of plant protein to animal protein source in the synthesis of microbial protein, PF significant difference, and this means an increase in microbial protein and fermentation parameters in animal protein is meat. Keywords: microbial protein, different protein sources ,Gas production

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: بررسی میزان سنتز پروتئین میکروبی منابع پروتئینی مختلف در جیره های تولیدی دام شیرده
Persian Abstract: این آزمایش به منظور بررسی اثر تغییر منبع پروتئینی بر سنتز پروتئین میکروبی و فراسنجه‌های تخمیری با استفاده از روش تکنیک تولید گاز به روش آزمایشگاهی صورت پذیرفته است. پس از تهیه اقلام خوراکی و تهیه جیره آزمایشی با استفاده از نرم افزار جیره نویسی(NRC2000) ترکیبات شیمیایی جیره های غذایی شامل ماده خشک، پروتئین خام، چربی خام و خاکستر خام اندازه‌گیری گردید. مقادیر تولید گاز در ساعت‌های 2، 4، 6، 8، 12، 18، 24، 36، 48، 72، 96 ساعت بعد از انکوباسیون ثبت گردید و میانگین فراسنجه‌های تخمیر با تولید گاز (میلی‌لیتر به ازای هر 200 میلی‌گرم ماده خشک)، قابلیت هضم ماده آلی( درصد)، انرژی قابل متابولیسم( مگاژول بر کیلو گرم)، انرژی شیردهی‌(مگاژول بر کیلو گرم ماده خشک) و اسید های چرب کوتاه زنجیر‌(میلی مول بر 200 میلی‌گرم ماده خشک) محاسبه گردید.در دوره های بعدی انکوباسیون میزان سنتز پروتئین میکروبی شاخص PF و میزان سنتز متان‌(24و نیمه عمر گاز) اندازه‌گیری شد.نتایج این تحقیق نشان داد که تغییر منبع پروتئینی وجایگزینی مننبع نیتروژنی پروتئینی با منبع نیتروژنی غیر پروتئینی اختلاف معنی داری بر میزان سنتز متان نداشته است که در منبع نیتروژنی غیر پروتئینی در سطوح پایین باعث کاهش شده است. تغییر منبع پروتئینی از پروتئین گیاهی به حیوانی در سنتز پروتئین میکروبی، PF تفاوت معنی داری مشاهده شده است،و این به معنای افزایش میزان پروتئین میکروبی و فراسنجه های تخمیر در منبع پروتئینی حیوانی پودر گوشت است. كليد واژه¬ها: تولید گاز،منبع پروتئینی، پروتئین میکروبی.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Seifdavati, JamalUNSPECIFIED
Abdi-Benemar, HosseinUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Mirzaei Aghjeh Qeshlagh, FarzadUNSPECIFIED
Seyed Sharifi, RezaUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Date Deposited: 15 Oct 2018 16:18
Last Modified: 11 Dec 2018 23:14
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/769

Actions (login required)

View Item View Item