Determination mineral elements and nutritional value of three plant species Artemisia melanolepis, Artemisia austriaca and Thymus kotschyanus in southeast faced slopes of Sabalan

Enferadi, Farid and Ghorbani, Ardavan and Mirzaei Aghjeh Qeshlagh, Farzad and Seif Davati, Jamal and Sharifi Niaragh, Jaber (2017) Determination mineral elements and nutritional value of three plant species Artemisia melanolepis, Artemisia austriaca and Thymus kotschyanus in southeast faced slopes of Sabalan. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text (تعیین عناصر معدنی و ارزش غذایی گونه‌های Artemisia austriaca ، Artemisia melanolepis و Thymus kotschyanus در مراتع جنوب شرقی سبلان)
Farid Enferadi.pdf

Download (1MB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

Determination of mineral elements and nutritive value of rangeland plants, which is applied to feed livestock, is important. Minerals elements, nutritional value and digestibility of forage plants affected by several factors such as species, phenology and its topographical conditions. This study aimed to identify the minerals and nutritional value of Artemisia melanolepis, Artemisia austriaca and Thymus kotschyanus in altitude levels and phenology stages. The study area was located in the ski resort elevation profiles in Alvares on the southern slope of Sabalan mountain. Due to changes in rangeland vegetation with increasing altitude above sea level, three sampling locations were selected. 50 plant samples were taken from each selected plant species. To determine the macro elements of calcium, phosphorus, potassium, nitrogen, nitrate and sodium and micro elements of iron, zinc, copper and manganese Atomic Absorption Spectrophotometer and Flame Photometer were used. To determine the nutritional value of forage dry matter, ash, organic matter, crude protein, fat, ADF and NDF were measured. The data in two altitudes and three phenological stages were analyzed in a completely randomized design by GLM procedure in SPSS 19. The results showed that altitude changes had no effect on the macro and microelements, and nutritional value of Thymus kotschyanus and Artemisia melanolepis. Undiscernable difference in altitude levels can be the reason for this Phenomenon. However phenology had a significant effect on macro and micro elements and nutritional value of the selected species (P <0.05). The results showed that with the growth progress, there was a significant decrease in the crude fat, crude protein and ash in the selected species. However, organic matter, dry matter, NDF and ADF showed a rising trend. Phosphorus, potassium, nitrogen and sodium were significantly reduced with the advancement of the phenological stages. The mineral elements are associated with age of the plant. It seems that calcium and copper does not meet the requiment of ruminant livestock. Consequently, the shortage must be compensated using nutritional supplements especially in the seeding stage. Keywords: Rangeland plants, Minerals, Nutritional value, Altitude, Phenological stage, Sabalan mountain, Ardabil province

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: تعیین عناصر معدنی و ارزش غذایی گونه‌های Artemisia austriaca ، Artemisia melanolepis و Thymus kotschyanus در مراتع جنوب شرقی سبلان
Persian Abstract: تعيين عناصر معدني و ارزش غذايي گياهان مرتعي كه به طريقي در تغذيه دام كاربرد دارند از اهميت ويژه¬اي برخوردار است عناصر معدنی و همچنین ارزش غذايي و قابليت هضم گياهان مرتعی تحت تأثير عوامل مختلفي مانند گونه، مرحله رشد و شرایط توپوگرافیک قرار می¬گیرد. این تحقیق با هدف شناخت عناصر معدنی ماکرو (فسفر، پتاسیم، کلسیم، نیترات، نیتروژن و سدیم) و میکرو (آهن، روی، مس و منگنز) و ارزش غذایی (ماده¬خشک، خاکستر¬خام، ماده¬آلی، چربی¬خام، پروتئین¬خام، ADF و (NDF سه گونه مرتعیArtemisia melanolepis ، Artemisia austriaca و Thymus kotschyanus در سطوح ارتفاعی و دوره¬های فنولوژی انجام شد. محدوده مورد مطالعه واقع در پروفیل ارتفاعی پیست اسکی آلوارس در دامنه¬های جنوب¬شرقی سبلان بود. با توجه به تغییرات پوشش¬گیاهی در مراتع با افزایش ارتفاع از سطح دریا سه مکان ارتفاعی به¬عنوان محل نمونه¬گیری در نظر گرفته شد. تعداد50 نمونه از پایه¬های گیاهی مورد نظر در سه مرحله فنولوژی (رویشی، گل¬دهی و بذردهی) برداشت شد. جهت تعیین عناصر ماکرو کلسیم، فسفر، پتاسیم، نیتروژن، سدیم و نیترات و عناصر میکرو آهن، روی، مس و منگنز از دستگاه اسپکتروفتومتری جذب اتمی و فلیم¬فتومتر استفاده شد. برای تعیین ارزش غذایی علوفه درصد ماده¬خشک، خاکستر، ماده¬آلی، پروتئین¬خام، درصد چربی، ADF و NDF اندازه¬گیری شد. داده¬های به¬دست آمده در قالب طرح کاملا تصادفی به¬و¬سیله نرم¬افزار SPSS19 مدل GLM برای هر گونه در دو سطح ارتفاعی و سه مرحله فنولوژی مورد تجزیه و تحلیل آماری قرارگرفت. نتایج نشان داد که تغییرات ارتفاع بر عناصر ماکرو و میکرو و ارزش غذایی در گونه Thymus kotschyanus و Artemisia melanolepis تأثیری نداشت. عدم تفاوت محسوس ارتفاع در سطح رویشگاه می¬تواند دلیل این امر باشد. تغییرات فنولوژی تأثیر معنی¬داری بر عناصر ماکرو و میکرو و ارزش غذایی در گونه¬های مورد بررسی نشان داد (P<0.05). نتایج نشان داد که با پیشرفت رشد، کاهش معنی¬داری در درصد چربی¬خام، پروتئین¬خام، خاکستر، در هر سه گونه مورد مطالعه مشاهده شد. اما، ماده¬آلی، ماده¬خشک، NDF و ADFروند افزایشی را نشان دادند. میزان فسفر، پتاسیم، ازت و سدیم در هر سه گونه مورد بررسی، با پیشرفت مراحل فنولوژی روند کاهشی معنی¬داری داشت. میزان مواد معدنی با سن گیاه در ارتباط است. به¬نظر می¬رسد کلسیم و مس در گونه¬های مورد بررسی برطرف کننده نیاز دام نشخوار¬کننده نیست. بنابراین لازم است میزان کمبود به¬خصوص در مرحله بذردهی با استفاده از مکمل¬های تغذیه¬ای جبران شود. كليد واژه¬ها: گونه مرتعی، عناصر معدنی، ارزش غذایی، ارتفاع، مراحل فنولوژیکی، سبلان، استان اردبیل
Supervisor:
SupervisorE-mail
Ghorbani, ArdavanUNSPECIFIED
Mirzaei Aghjeh Qeshlagh, FarzadUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Seif Davati, JamalUNSPECIFIED
Sharifi Niaragh, JaberUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Natural Resources
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Natural Resources
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Natural Resources
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Natural Resources
Date Deposited: 23 Oct 2018 10:56
Last Modified: 23 Oct 2018 10:56
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/1234

Actions (login required)

View Item View Item