Effecte of humic acid application methods and rates of nitrogen on vegetative, reproductive and post-harvest characteristics of strawberry fruit (Fragaria ananassa Duch.) cv. paros

Rostami, Mahrokh and Shokouhian, Aliakbar and Mohebodini, Mehdi and Goli Kalanpa, Esmaiel (2016) Effecte of humic acid application methods and rates of nitrogen on vegetative, reproductive and post-harvest characteristics of strawberry fruit (Fragaria ananassa Duch.) cv. paros. Masters thesis, university of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text (تأثیر روش‌های کاربرد اسید هیومیک و نسبت‌های ازت بر خصوصیات رویشی، زایشی و پس از برداشت میوه توت‌فرنگی (Fragaria ananassa Duch.) رقم پاروس)
Mahrokh Rostami.pdf

Download (569kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

This study aimed to evaluate the effect of humic acid concentrations and application methods and ratios of nitrogen on vegetative, reproductive and biochemical characteristics of strawberry (cv. Paros) during 2014 -15 in the campus of Agriculture and Natural Resources of College of Mohaghegh Ardebili in the split split plot design on the base of complete randomized block with three replications. It was carried out on the nitrogen levels (50, 100 and 150 kg/ha) in the main plots and application methods of humic acid (folior and drench) in the sub-plots and humic acid concentrations (0, 2, 4 and 6 kg /ha) in the sub-sub plots. In this research were measured characteristics of morphological (Runners number, leaves number and area, fresh and dry weight of shoot and root, root volume), yield and its components (flowers and fruits number, fruit weight, fruit yield per plant), and leaves and roots characteristics of biochemical (a, b and total chlorophyll ,carotenoids pigments, nitrogen and protein content) and fruit (Acidity, Titratable acidity, Soluble solids and vitamin C content). Analysis of variance showed that the effect of different concentrations of nitrogen, humic acid and methods of its application and their interactions on most traits were significant at 5 % probability level of statistically . In the interaction between humic acid and methods of its application the highest amounts of leaves number and area and leaf chlorophyll a, were obtained in 6 kg/ha folior application and 2 kg/ha drench application of humic acid, respectively . In the interaction of nitrogen and methods of humic acid application were obtained the most flowers number at the level of 100 kg/ha N with foliar application and more runner at the level of 150 kg/ha N with soil application of humic acid. In the trilateral interaction interactions of humic acid levels and its application methods and treatments of nitrogen the highest amounts of morphological characteristics and total chlorophyll were produced with nitrogen 100 kg/ha and foliar application of 4 kg/ha humic acid and the lowest amounts with in the nitrogen 150 kg/ha and foliar application of 6 kg/ha humic acid levels. The highest amounts of vitamin C and soluble solids was observed with 100 kg/ha of the nitrogen and in the 2 kg/ha foliar application and 6 kg/ha drench application of humic acid levels , respectively. According to this research, the best result was in levels of 100 kg/ha nitrogen and 4 kg/ha humic acid in most of the traits.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: تأثیر روش‌های کاربرد اسید هیومیک و نسبت‌های ازت بر خصوصیات رویشی، زایشی و پس از برداشت میوه توت‌فرنگی (Fragaria ananassa Duch.) رقم پاروس
Persian Abstract: این تحقیق به‌منظور ارزیابی تأثیر روش‌های کاربرد اسید هیومیک و نسبت‌های ازت بر خصوصیات رویشی، زایشی و بیوشیمیایی توت‌فرنگی رقم پاروس طی سال‌های 94 -1393 در محوطه دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی محقق اردبیلی به‌صورت کرت‌های دوبار خرد شده در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. سطوح ازت (50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار) در کرت‌های اصلی و روش کاربرد اسید هیومیک (برگی و خاکی) در کرت‌های فرعی و غلظت‌های اسید هیومیک (0، 2، 4 و 6 کیلوگرم در هکتار) در کرت‌های فرعی فرعی، واقع شد. در این پژوهش صفات مورفولوژیکی (تعداد ساقه‌های رونده، تعداد و سطح برگ، وزن تر و خشک بخش هوایی و ریشه، حجم ریشه)، عملکرد و اجزای آن(تعداد گل و میوه، میانگین وزن تک میوه، عملکرد میوه در بوته)، بیوشیمیایی برگ و ریشه (رنگیزه‌های کلروفیل a، bو کل، کارتنوئیدها، ازت و پروتئین) و میوه (اسیدیته، اسیدیته قابل تیتراسیون، مواد جامد قابل حل و ویتامین ث) اندازه‌گیری شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر غلظت‌های مختلف ازت، اسید هیومیک و روش‌های کاربرد آن و برهمکنش آن‌ها بر اکثر صفات اندازه‌گیری شده در سطح احتمال پنج درصد معنی‌دار بود. در اثرات متقابل بین اسید هیومیک و روش‌های کاربرد آن بیشترین مقدار صفات تعداد و سطح برگ و کلروفیل a به ترتیب در کاربرد خاکی 6 و برگی 2 کیلوگرم اسید هیومیک در هکتار حاصل شد. بین اثرات متقابل ازت و روش‌های کاربرد اسید هیومیک بیشترین تعداد گل در سطح 100 کیلوگرم ازت در هکتار همراه با کاربرد برگی و ساقه‌های رونده بیشتر با 150 کیلوگرم ازت در هکتار همراه با کاربرد خاکی اسید هیومیک حاصل شد. در برهمکنش اثرات متقابل سه جانبه سطوح اسید هیومیک و روش‌های کاربرد آن و تیمارهای ازت بیشترین مقادیر صفات مورفولوژیکی و کلروفیل کل در سطوح ازت 100 و کاربرد برگی 4 کیلوگرم اسید هیومیک در هکتار و کمترین مقادیر آن‌ها در سطوح ازت 150 و کاربرد برگی 6 کیلوگرم اسید هیومیک در هکتار حاصل شد. همچنین بیشترین مقادیر ویتامین ث و مواد جامد قابل حل در سطح ازت 100 و به‌ترتیب در کاربرد برگی 2 و خاکی 6 کیلوگرم اسید هیومیک در هکتار مشاهده شد. براین‌اساس، بهترین نتیجه در اکثر صفات مورد بررسی در سطوح ازت 100 و کاربرد برگی 4 کیلوگرم اسید هیومیک در هکتار حاصل شد.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Shokouhian, AliakbarUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Mohebodini, MehdiUNSPECIFIED
Goli Kalanpa, EsmaielUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Date Deposited: 28 Oct 2018 20:33
Last Modified: 28 Oct 2018 20:33
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/1335

Actions (login required)

View Item View Item