Evaluation of genetic diversity of some indigenous hezalnut (Corylus. avellana L.) in Ahar zone by morphological traits

Aghapour, Morteza and Ghanbari, Alireza and Moheb Edini, Mahdi and Elhami, Behnam (2016) Evaluation of genetic diversity of some indigenous hezalnut (Corylus. avellana L.) in Ahar zone by morphological traits. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text (ارزیابی تنوع ژنتیکی برخی تیپ‌های بومی فندق (Corylus avellana L.) منطقه اهر با استفاده از صفات مورفولوژیکی)
Morteza Aghapour.pdf

Download (991kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

Hazelnut (Corylus avellana L.) is from Betulacea family, subfamily of corloiedeae, genus of Corylus, order Fagales. Because of the the economic importance of hazelnut, genetic diversity in Arasbaran, to select superior genotypes and used in breeding programs is required. In this study, using 34 qualitative and 22 quantitative trait genetic diversity of 28 genotypes were evaluated hazelnut selection of Ahar Fandoglo area. Based on the results, some characteristics, such as chlorophyll, Catkin length, weight capsule, hard shell weight and the weight of 100 fruits have high coefficients of variation. Simple correlation coefficients showed that some The measured traits such as leaf, fruit and nut sizes and there is a significant negative and positive correlation. Cluster analysis and cutting dendrogram, the genotypes are genetically 4 to 25 be divided into two main groups. Factor analysis evaluated 22 variables into reduced the six main factors total was 65/85% of total variation. Fruit genotypes in this study only the third globular form, conical and oblate divide that most genotypes are spherical fruit shape. Range ripening date with the genotypes of the second half of August to the first half of September which were significantly different varied and genotype together. All genotypes were protandreous mode. Male flowers open from mid-January to late February and the beginning of pollination and time of appearance the stigma of bud scales (the red dot) from the early February to mid-March were varied. The results indicated that there is considerable variation in most traits, However Identification and distinction genotypes is the use of a set of distinctive traits. In the meantime, fruit and fruit size is more important and the most important characteristics matched recipes. The fruit can be specified weight and dimensions have a key role in the differentiation of genotypes. In general, the results showed that the morphological characteristics can be used as an important tool to identify and assess the hazelnut varieties and genotypes. Keywords: Hazelnut tree, morphological diversity, quantitative traits and quality, evaluate genotyping, fruit weight

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: ارزیابی تنوع ژنتیکی برخی تیپ‌های بومی فندق (Corylus avellana L.) منطقه اهر با استفاده از صفات مورفولوژیکی
Persian Abstract: فندق با نام علمی Corylus avellana L. از خانواده غان از زیر خانواده کوریلوئیده و از جنس کوریلوس و متعلق به راسته فاگالیس می‌باشد. به‌دلیل اهمیت اقتصادی فندق، بررسی تنوع ژنتیکی آن در منطقه ارسباران، جهت گزینش ژنوتیپ‌های برتر و استفاده در برنامه‌های اصلاحی لازم می‌باشد. در این مطالعه با استفاده از 34 صفت کیفی و 22 صفت کمی تنوع ژنتیکی 28 ژنوتیپ فندق گزینش‌شده از منطقه فندقلوی اهر مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده برخی از صفات مثل کلروفیل کل، طول شاتون، وزن پوشینه، وزن پوسته سخت و وزن 100 عدد میوه دارای ضریب تغییرات بالایی بودند. ضرایب همبستگی ساده نشان داد که بین برخی از صفات اندازه‌گیری شده از قبیل برگ، ابعاد و وزن میوه و مغز همبستگی مثبت و منفی معنی‌داری وجود دارد. تجزیه کلاستر و برش دندروگرام، ژنوتیپ‌ها را در فاصله ژنتیکی 4 تا 25 به دو گروه اصلی تقسیم کرد. تجزیه به عامل‌ها، 22 متغیر مورد ارزیابی را به 6 عامل اصلی کاهش داد که در مجموع 65/85 درصد واریانس کل را توجیه نمودند. میوه ژنوتیپ‌های مورد مطالعه در این پژوهش تنها به 3 فرم گرد، دوکی و پهن تقسیم شد که اکثر ژنوتیپ‌ها دارای شکل میوه گرد می‌باشند. محدوده زمانی رسیدن میوه‌ها در ژنوتیپ‌های مورد مطالعه از نیمه دوم ماه مرداد تا نیمه اول شهریور متغیر بود و ژنوتیپ‌ها باهم اختلاف معنی‌داری داشتند. تمامی ژنوتیپ‌های موردبررسی حالت پروتاندر بودند. باز شدن گل‌های نر و شروع گرده‌افشانی از اواسط بهمن تا اواخر بهمن و زمان ظهور کلاله‌ها از میان فلس‌های جوانه (مرحله نقطه قرمز) از اوایل اسفند تا اواسط اسفند متغییر بود. نتایج حاصل بیان‌گر وجود تنوع قابل توجه در اکثر صفات موردبررسی بود، لیکن شناسائی و تمایز ژنوتیپ‌ها نیاز به استفاده از مجموعه‌ای از صفات متمایز کننده دارد. در این بین وزن میوه و ابعاد میوه از اهمیت بیشتری برخوردار بوده و اغلب با صفات مهم دستور العمل تطابق داشتند. بر این اساس مشخص شد وزن و ابعاد میوه می‌تواند در تمایز ژنوتیپ‌ها نقشی اساسی داشته باشند. در کل نتایج این تحقیق نشان داد که خصوصیات مورفولوژیکی می‌تواند به‌عنوان یکی از ابزارهای مهم برای شناسایی و ارزیابی واریته‌ها و ژنوتیپ‌های فندق باشد. کلید واژه‌ها: جنگل فندقلو، تنوع مورفولوژیکی، صفات کمی و کیفی، ارزیابی ژنوتیپ، وزن میوه
Supervisor:
SupervisorE-mail
Ghanbari, AlirezaUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Moheb Edini, MahdiUNSPECIFIED
Elhami, BehnamUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Date Deposited: 28 Oct 2018 21:07
Last Modified: 28 Oct 2018 21:07
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/1368

Actions (login required)

View Item View Item