Evaluation of genetic diversity of some indigenous sweet cherry (prunus avium L.) in Ahar zone by morphological traits

Atapour, Youssef and Ghanbari, Ghanbari and Mohebedini, Mohebedini and Mohebedini, Solmaz (2017) Evaluation of genetic diversity of some indigenous sweet cherry (prunus avium L.) in Ahar zone by morphological traits. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text (ارزیابی تنوع ژنتیکی برخی تیپ‌های بومی گیلاس (prunus avium L.) منطقه اهر با استفاده از صفات مورفولوژیکی)
Youssef Atapour.pdf

Download (1MB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

Sweet cherry (Prunus avium L.) is from prunus genus, which is placed in flowering plants and angiosperms. Because of the the economic importance of Sweet cherry, genetic diversity in Arasbaran, to select superior genotypes and used in breeding programs as resistant rootstocks and harmony in the region is required. In this study, using 26 qualitative and 16 quantitative trait genetic diversity of 28 genotypes were evaluated Sweet cherry selection of Ahar Affil area. Based on the results, some characteristics, such as chlorophyll, lean meats, fruit weight, level leaf and the weight of 100 fruit have down coefficients of variation and fruit width, fruit the length and leaf the length have high coefficients of variation. Simple correlation coefficients showed that some the measured traits such as weight of 100 fruit with average fruit weight, weight of 100 fruit with tail and pure meat weight is a significant positive correlation. Cluster analysis and cutting dendrogram, the genotypes are genetically 7 to 25 be divided into two main groups. Factor analysis evaluated 16 variables into reduced the six main factors total was 80/06% of total variation. Traits and fruit weight showed that fruits have different sizes and genotype A26 has the size and weight of the fruit was. The fruits ripen in the same time period studied genotypes was mostly and A28 genotype was just too late. Most fruit genotypes soft tissue that causes resistance to cracking in the rain at the time of fruit ripening. the results indicated that there is considerable variation in most traits, however identification and distinction genotypes is the use of a set of distinctive traits. in the meantime, fruit weight, fruit skin color and fruit texture hardness is more important and the most important characteristics matched recipes Keywords: sweet cherry tree, morphological diversity, quantitative traits and quality, fruit weight

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: ارزیابی تنوع ژنتیکی برخی تیپ‌های بومی گیلاس (prunus avium L.) منطقه اهر با استفاده از صفات مورفولوژیکی
Persian Abstract: گیلاس با نام علمی .Prunus avium L از جنس آلوسانان، خانواده گلسرخیان و جز گیاهان گلدار و نهاندانه می¬باشد. به‌دلیل اهمیت اقتصادی گیلاس، بررسی تنوع ژنتیکی آن در منطقه ارسباران، جهت گزینش ژنوتیپ‌های برتر و استفاده در برنامه‌های اصلاحی به عنوان پایه¬های مقاوم و سازگار در منطقه لازم می‌باشد. در این مطالعه با استفاده از 26 صفت کیفی و 16 صفت کمی، تنوع ژنتیکی 28 ژنوتیپ گیلاس گزینش‌شده از منطقه افیل اهر مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده برخی از صفات مثل کلروفیل کل، وزن گوشت خالص میوه، سطح برگ و وزن 100 عدد میوه دارای ضریب تغییرات بالا و عرض میوه، طول میوه و طول برگ دارای ضریب تغییرات پایین بودند. ضرایب همبستگی ساده نشان داد که بین برخی از صفات اندازه‌گیری شده از قبیل وزن 100 عدد میوه با میانگین وزن میوه، وزن 100 عدد میوه با دم و وزن گوشت خالص همبستگی مثبت و معنی‌داری وجود دارد. تجزیه کلاستر و برش دندروگرام، ژنوتیپ‌ها را در فاصله ژنتیکی 7 تا 25 به دو گروه اصلی تقسیم کرد. تجزیه به عامل‌ها، 16 متغیر مورد ارزیابی را به 3 عامل اصلی کاهش داد که در مجموع 06/80 درصد واریانس کل را توجیه نمودند. صفات اندازه و وزن میوه ژنوتیپ‌ها نشان داد که میوه¬ها دارای اندازه¬های متفاوت بوده و ژنوتیپ A26 دارای اندازه و وزن میوه بیشتر بود. محدوده زمانی رسیدن میوه‌ها در ژنوتیپ‌های مورد مطالعه اکثرا همزمان بود و تنها ژنوتیپ A28 خیلی دیررس بود. میوه اکثر ژنوتیپ‌ها دارای بافت نرم بودند که باعث مقاومت به ترک¬خوردگی در برابر بارش باران در زمان رسیدن میوه می¬شود. نتایج حاصل بیان‌گر وجود تنوع قابل توجه در اکثر صفات مورد بررسی بود، لیکن شناسایی و تمایز ژنوتیپ‌ها نیاز به استفاده از مجموعه‌ای از صفات متمایز کننده دارد. در این بین وزن میوه، رنگ پوست میوه و سفتی بافت میوه از اهمیت بیشتری برخوردار بود. در بررسی¬های مولکولی با نشانگر SCoT نیز مشخص شد که تنوع زیادی بین ژنوتیپ¬ها وجود دارد که این نشان دهنده اهمیت بررسی¬های مورفولوژیکی و مولکولی با همدیگر برای به¬دست آوردن نتیجه مطلوب است. کلید واژه‌ها: نشانگر SCoT، مولکولی، صفات کمی و کیفی، ارزیابی ژنوتیپ، صفات متمایز کننده
Supervisor:
SupervisorE-mail
Ghanbari, AlirezaUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Mohebedini, MahdiUNSPECIFIED
Fathololomi, SolmazUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Date Deposited: 29 Oct 2018 18:20
Last Modified: 29 Oct 2018 18:20
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/1457

Actions (login required)

View Item View Item