Studying the effects of seed vigour and bio-priming with Trichoderma on salt tolerance of soybean seedling

Golshan-Doust, Saeid and Khomari, Saeid and Seyyed-Sharifi, Raouf and Davari, Mahdi (2015) Studying the effects of seed vigour and bio-priming with Trichoderma on salt tolerance of soybean seedling. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text (مطالعه اثرات قدرت بذر و بیوپرایمینگ با قارچ تریکودرما بر قابلیت تحمل شوری گیاهچه¬¬ی سویا)
Saeid Golshan-Doust.pdf

Download (971kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

The present research was conducted to study the effects of seed vigor and bio-priming with Trichoderma on salt tolerance capability of soybean seedling in Seed Physiology and Technology lab facility and green house complex of faculty of Agricultural Siences in year 2014. In this regard, the factorial experiment was laid out based on RCB design with four replications. The experimental factors included two levels of seed vigour (control and deterioration), bio-priming (control and bio-priming with Trichoderma) and three levels of salinity stress (0, 3 and 6 dS.m-1). Soybean seeds (cv. Williams) were prepared from oilseeds research institute of Ardabil. Some primary tests were carried out to create two seed lots with different vigour status, optimize bio-priming method and determine different levels of salinity using several salts. The results showed that percentage of seedling emergence significantly increased through soybean seed bio-priming. The differnet seed vigour levels and salinity stress had inhibitory effects on emergence percent and rate, radicle, plumule and seedling length and fresh and dry weight, although seed bio-priming with trichoderma partially alleviated undesirable effects of deterioration on emergence rate and fresh and dry weight of plumule and seedling and radicle length and deleterious impacts of salinity on plumule and seedling length and radicle dry weight and length. With increasing severity of salt stress, F0, Fm and maximum quantum yield of PSΙΙ were increased. Seed aging caused significant decline of F0, Fm and maximum quantum yield of PSΙΙ. On the other hand, bio-priming with Trichoderma reduced F0, Fm and maximum quantum yield of PSΙΙ under seed aging and soil salinity. Seed deterioration and salinity considerably decreased leaf chlorophyll content of soybean seedlings, where seed bio-priming partially compensated this loss of greenness. Seed deterioration and salinity caused increase of catalase activity and proline amount in seedling root and leaf. Seed aging decreased peroxidase activity in seedling root and leaf. In saltier growth medium of seedlings, peroxidase activity in seedling root and leaf enhanced. Soybean seed bio-priming with Trichoderma significantly increased prescribed parameters in aging condition as compared with control.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: مطالعه اثرات قدرت بذر و بیوپرایمینگ با قارچ تریکودرما بر قابلیت تحمل شوری گیاهچه¬¬ی سویا
Persian Abstract: پژوهش حاضر در سال 1393 در آزمایشگاه فیزیولوژی، تکنولوژی بذر و گلخانه¬ی تحقیقاتی دانشکده¬ی علوم کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی، به منظور مطالعه اثرات قدرت بذر و بیوپرایمینگ با قارچ تریکودرما بر قابلیت تحمل شوری گیاهچه های سویا به اجرا در آمد. در این راستا، آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوک¬های کامل تصادفی در چهار تکرار انجام شد. عوامل آزمایشی شامل دو سطح قدرت بذر (شاهد و فرسودگی)، بیوپرایمینگ (شاهد و بیوپرایمینگ با قارچ تریکودرما) و سه سطح تنش شوری (صفر، 3 و 6 دسی زیمنس بر متر) بود. بذور سویا (رقم ویلیامز) از موسسه تحقیقات دانه¬های روغنی اردبیل تهیه گردید. جهت ایجاد دو توده بذری برخوردار از سطوح قدرت متفاوت، تعیین مشخصات و نحوه اعمال بیوپرایمینگ بذر با قارچ تریکودرما و تعیین سطوح متفاوت تنش شوری با استفاده از چند نمک، آزمایشهای مقدماتی جوانه زنی انجام شد. نتایج نشان داد که درصد سبز شدن گیاهچه به واسطه بیوپرایمینگ بذر سویا به طور معنی¬داری افزایش یافت. سطوح مختلف فرسودگی بذر و تنش شوری اثرات بازدارنده¬ بر درصد و سرعت سبز شدن، طول ریشه¬چه و ساقه¬چه و گیاهچه و وزن تر و خشک ریشه¬چه و ساقه¬چه و گیاهچه داشتند، ولی بیوپرایمینگ بذر با قارچ تریکودرما اثرات نامطلوب فرسودگی بر سرعت سبز شدن و وزن تر و خشک ساقه¬چه و گیاهچه و طول ریشه¬چه شوری بر طول ساقه و گیاهچه، وزن خشک و طول ریشه¬چه را تا حدودی بهبود داد. با افزایش شدت تنش شوری، حداقل و حداکثر فلورسانس کلروفیل و حداکثر عملکرد کوانتومی فتوسیستم II افزایش پیدا کرد. فرسودگی بذر موجب کاهش معنی¬دار حداقل و حداکثر فلورسانس کلروفیل و حداکثر عملکرد کوانتومی فتوسیستم II گردید. از طرف دیگر، بیوپرایمینگ با قارچ تریکودرما حداقل فلورسانس کلروفیل، حداکثر فلورسانس کلروفیل و حداکثر عملکرد کوانتومی فتوسیستم II را در شرایط فرسودگی بذر و وقوع تنش شوری کاهش داد. فرسودگی بذر و شوری خاک، محتوای کلروفیل برگی گیاهچه¬های سویا را به طور قابل توجهی کاهش داد که بیوپرایمینگ بذر با قارچ تریکودرما این نقصان سبزینگی برگ گیاهچه را جبران نمود. فرسودگی و تنش شوری موجب افزایش فعالیت آنزیم کاتالاز و میزان پرولین در ریشه و برگ گیاهچه شد. فرسودگی بذر فعالیت آنزیم پراکسیداز ریشه¬ و برگ گیاهچه را کاهش داد. با شورتر شدن محیط رشد گیاهچه¬ها، فعالیت آنزیم پراکسیداز ریشه و برگ افزایش نشان داد. بیوپرایمینگ بذر سویا با قارچ تریکودرما، مؤلفه¬های ذکر شده را در شرایط فرسودگی بذر و وقوع تنش شوری در خاک در مقایسه با شاهد به طور معنی¬داری افزایش داد.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Khomari, SaeidUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Seyyed-Sharifi, RaoufUNSPECIFIED
Davari, MahdiUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Date Deposited: 10 Nov 2018 18:26
Last Modified: 10 Nov 2018 18:26
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/1711

Actions (login required)

View Item View Item