Study on the effects of some plant compounds on physicochemical characteristics of cut Anthurium andraeanum flowers

Fazel Koohi, Mitra and Chamani, Esmail and Tahami, Seyed Karim (2014) Study on the effects of some plant compounds on physicochemical characteristics of cut Anthurium andraeanum flowers. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text (مطالعه اثرات برخی ترکیبات گیاهی بر خواص فیزیکو شیمیایی گل شاخه بریده آنتوریوم)
Mitra Fazeh Kohi.pdf

Download (394kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

In order to study the effects of various concentratios of benzyladenin (50, 100 and 200 ppm), hydrogen peroxide (5, 15 and 25 µM) and salicylic acid (0.5, 1 and 2 mM) on physico- chemical characteristics of cut flowers Anthurium andreanum, three separate experiments were conducted based on completely randomized design with five replication in postharvest laborator of Mohaghegh Ardabili university in 2013-2014. The results of first experiment indicated that BA (100 ppm) significantly ( effect on vase life, solution uptake and relative fresh weight. And BA (1 , 1000ppm) could not indease flower vase lif significantly. HO (25µm) significant effect on vase life, solution uptake and relative fresh weight. And high concentration (50, 100µm) could not indease flower vase lif significantly. The results of first and second experiment revealed that SA slightly increased vaselife, solution uptake and relative fresh weight it compared to control but cold not increase flower vase lif significantly. Also The results of second experiment revealed that concentrations BA (50, 100, 200ppm) had significant effect on all traits and BA (100ppm) had the highest vase life.and BA (400ppm) could not increse flower vaselif significantly.HO (5, 15, 25µm) significant effection all traits. And HO (35µm) could not increase flower vase lif significantly. The results of third experiment revealed that BA in all concentrations had significante effect on all traits and BA (100ppm) had the highest vase life. Also HO in all concentrations had significant effect on all traits and HO (10µm) had the highest vase life. SA in all concentrations had significant effect on all traits and SA (0/5mM) had the highest vase life. Moreover in third experiment all treatments significantiy (p≤0.01) affected soluble suger and ion leakage.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: مطالعه اثرات برخی ترکیبات گیاهی بر خواص فیزیکو شیمیایی گل شاخه بریده آنتوریوم
Persian Abstract: به منظور بررسی اثرات غلظت¬های مختلف بنزیل¬آدنین، پراکسیدهیدروژن و اسیدسالیسیلیک بر خواص فیزیکوشیمیایی گل شاخه بریده آنتوریوم، سه آزمایش مجزا در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تکرار در آزمایش اول و دوم و 8 تکرار در آزمایش سوم در آزمایشگاه پس از برداشت دانشگاه محقق اردبیلی طی سال 92-93 اجرا شد. غلظت¬های استفاده شده از تیمار اسیدسالیسیلیک در هر سه آزمایش یکسان بود ولی غلظت¬های تیمارهای دیگر در هر سه آزمایش متفاوت بود. نتایج حاصل از آزمایش اول نشان داد که سطح 100 پی¬پی¬ام بنزیل¬آدنین تأثیر معنی-داری بر طول عمرگلجایی¬، محلول جذب شده و وزن¬تر نسبی داشت و غلظت¬های 1 و 1000 پی¬پی¬ام اثر معنی¬داری نداشتند. تیمار پراکسیدهیدروژن در غلظت 25 مایکرومولار اثر معنی¬داری بر عمرگلجایی، محلول جذب شده و وزن¬تر نسبی داشت در حالیکه غلظت¬های بالاتر (50 و 100مایکرومولار) اثر معنی¬داری نداشتند. نتایج حاصل از آزمایش اول و دوم نشان داد که اسیدسالیسیلیک باعث بهبود طول عمرگلجایی، محلول جذب شده و وزن¬تر نسبی نسبت به شاهد شد ولی اختلاف معنی¬داری با آن نشان نداد. و غلظت 5/0 میلی¬مولار در آزمایش اول و دوم بالاترین عمر گلجایی را دارا بود. نتایج حاصل از آزمایش دوم نشان دادکه سطوح 100،50 و 200 پی¬پی¬ام بنزیل¬آدنین تأثیر معنی¬داری بر صفات مورد ارزیابی داشته و سطح 100 پی¬پی¬ام طول عمر گلجایی بالاتری داشت. در حالیکه غلظت 400 پی¬پی¬ام تفاوت معنی¬داری با شاهد نداشت. تیمار پراکسیدهیدروژن در غلظت¬های 5، 15 و 25 مایکرومولار اثر معنی¬داری بر صفات مورد ارزیابی داشته در حالیکه غلظت 35 مایکرومولار تفاوت معنی¬داری با شاهد نداشت. نتایج حاصل از آزمایش سوم نشان داد که همه سطوح بنزیل¬آدنین اثر معنی¬داری بر صفات مورد ارزیابی داشتند و سطح 100 پی¬پی¬ام طول عمر گلجایی بالاتری داشت. تیمار پراکسیدهیدروژن نیز تأثیر معنی¬داری بر صفات مورد ارزیابی داشت و غلظت 10 مایکرومولار عمر گلجایی بالاتری را دارا بود. تیمار اسیدسالیسیلیک در همه سطوح اثر معنی-داری بر صفات مورد ارزیابی داشت و غلظت 5/0 میلی¬مولار عمر گلجایی بالاتری داشت. همچنین اثر همه تیمارها در آزمایش سوم بر میزان قند محلول و نشت یونی در سطح احتمال 1 درصد معنی¬دار بود.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Chamani, EsmailUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Tahami, Seyed KarimUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Date Deposited: 25 Nov 2018 19:51
Last Modified: 25 Nov 2018 19:51
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/2218

Actions (login required)

View Item View Item