Determination of nutritive value of some processed legume seeds with rumen fluid

Navid Gabalou, Bijan and Seifdavati, Jamal and Abdi-Benemar, Hossein and Mirzaei Aghjeh Gheshlagh, Farzad (2014) Determination of nutritive value of some processed legume seeds with rumen fluid. Masters thesis, university of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text (تعیین ارزش غذایی برخی از دانه‌های بقولات فرآوری شده با مایع شکمبه)
Bijan Navid Gabalou.pdf

Download (1MB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

The aim of present study was the investigation of different levels addition of processed rumen fluid as enzyme source on dry matter solubility, in vitro digestibility and gas production parameters.The feed samples, including common vetch grain, bitter vetch grain, chikling vetch grain were sprayed with zero, 1, 2, 3 or 4 ml rumen fluid per kg DM. The results showed that highest dry matter solubility of feeds was observed for 4 ml/kg DM of processed rumen fluid. Ruminal crude protein digestibility of common vetch grain and bitter vetch grain and post ruminal digestibility of chikling vetch grain affected significantly by experimental treatments (P<0.05). The highest after incubation, organic matter digestibility and metabolizable energy of test feeds were observed by processing with 4 ml rumen fluid per kg DM. The obtained results showed that rumen fluid can be considered as a enzyme source.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: تعیین ارزش غذایی برخی از دانه‌های بقولات فرآوری شده با مایع شکمبه
Persian Abstract: این تحقیق با هدف بررسی اثر فرآوری بقولات با مایع شکمبه‌ای گوسفند مغانی به عنوان منبع آنزیمی بر قابلیت هضم و فراسنجه‌های ‌‌‌تولید گاز مواد خوراکی تحت شرایط آزمایشگاهی انجام شد. مواد خوراکی مورد آزمایش شامل دانه ماشک،‌ دانه گاودانه ‌و دانه خلر بودند. بدین منظور از مایع شکمبه‌ به عنوان منبع آنزیمی در سطوح صفر،1، 2، 3 و 4 میلی‌لیتر منبع آنزیمی (لیکور شکمبه) به ازای هر کیلوگرم ماده خشک نمونه به صورت اسپری روی مواد خوراکی مورد آزمایش استفاده شد. نتایج نشان داد که بیشترین میزان محلولیت ماده خشک در اثر عمل‌آوری با 4 میلی‌لیتر منبع آنزیمی (لیکور شکمبه) به ازای هر کیلوگرم ماده خشک مشاهده گردید. قابلیت هضم شکمبه‌ای پروتئین دانه گاودانه، ماشک و قابلیت هضم بعد شکمبه‌ای دانه خلر به طور معنی‌داری تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفتند (05/0> P). مقدار تولید گاز حاصل از بخش محلول و نامحلول دانه ماشک و گاودانه در اثر استفاده از مایع شکمبه افزایش یافت (05/0>P). بیشترین میزان تولید گاز پس از 24 ساعت انکوباسیون، قابلیت هضم ماده آلی و انرژی قابل متابولیسم در اثر عمل‌آوری با 4 میلی‌لیتر مایع شکمبه به ازای هر کیلوگرم ماده خشک مشاهده شد (05/0> P). نتایج به دست آمده نشان می‌دهد که مایع شکمبه می‌تواند به عنوان یک منبع آنزیمی مورد توجه قرار گیرد.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Seifdavati, JamalUNSPECIFIED
Abdi-Benemar, HosseinUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Mirzaei Aghjeh Gheshlagh, FarzadUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Date Deposited: 13 Dec 2018 13:37
Last Modified: 13 Dec 2018 13:37
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/2254

Actions (login required)

View Item View Item