Investigation of gamma radiation effect on statistical distribution of micro organism in honey and sterilization property of this radiation

Feizi Khankadi, Azam and Zolfagharpour, Farhad and Asadi, Asadollah and Ghasemi, Karim (2014) Investigation of gamma radiation effect on statistical distribution of micro organism in honey and sterilization property of this radiation. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text (بررسی تاثیر پرتوگاما روی توزیع آماری میکروارگانیسم¬های موجود در عسل و خواص استریلیزاسیون این پرتو)
Azam Feizy Khankady.pdf

Download (1MB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

In this thesis, the biological effect of ionizing gamma radiation is investigated on the statistical distribution of micro organism in honey. It is used as advanced techniques for cold sterilization. Honey samples before and after irradiation are cultured with cultivated turf on blood agar plates and the number of colonies grown on different doses of irradiation was counted by Colony Counter and Curves plotted of colony numbers in different doses shows that the number of colonies decreases with increasing radiation dose and the most appropriate dose for irradiation is 15 kGy. No colonies are observed with 15 kGy and over than this. Chemical and physical properties such as color, odor, appearance, acidity and PH of irradiated honey with 15 kGy show that the properties are obey the 92 national standard. The Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) with different dose of gamma irradiation shows that to the 20 kGy dosage, there is no harmful effect on honey’s molecular bonds. All of the results confirm each other. So it can be used the irradiation as an appropriate technique for sterilization and so we can use the antibacterial properties of irradiated honey in the medical and pharmaceutical industry. Key Words: Gamma ray, Irradiation, Honey, Cold sterilization, Statistics micro organics

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: بررسی تاثیر پرتوگاما روی توزیع آماری میکروارگانیسم¬های موجود در عسل و خواص استریلیزاسیون این پرتو
Persian Abstract: در این پایان نامه تاثیر بیولوژیکی پرتو رادیو اکتیو یون ساز گاما روی توزیع آماری میکروارگانیسم¬های موجود در عسل بررسی شده است که به عنوان تکنیک پیشرفته برای استریلیزاسیون سرد به کار گرفته شده است. نمونه¬های عسل قبل و بعد از پرتو دهی به روش کشت چمنی در محیط کشت بلادآگار کشت داده شدند و تعداد کلنی-های رشد یافته در دزهای مختلف پرتو دهی به وسیله¬ی دستگاه کلنی کانتر شمارش گردید و منحنی رسم شده تعداد کلنی¬ها در دزهای مختلف نشان داد که با افزایش دز پرتودهی تعداد کلنی¬ها کاهش می¬یابد و مناسب ترین دز برای پرتو دهی، دز 15 کیلو گری می¬باشد که در این دز و دزهای بالاتر از آن کلنیی مشاهده نگردید. بررسی خواص فیزیکی و شیمیایی از جمله رنگ، بو، شکل ظاهری، اسیدیته و PHعسل پرتو دهی شده با دز 15 کیلو گری نشان داد که این خواص از استاندارد ملی 92 پیروی می¬کند و هم چنین طیف نگاری تبدیل فوریه مادون قرمز (FTIR) در دزهای مختلف پرتو دهی نشان داد که پرتو دهی با اشعه¬ی گاما تا دز 20 کیلوگری روی پیوندهای مولکولی عسل تاثیر مخرب ندارد و تمام نتایج به دست آمده همدیگر را تایید می¬کنند. بنابراین می¬توان از پرتودهی به عنوان یک تکنیک مناسب جهت استریلیزاسیون استفاده نمود و از خواص آنتی باکتریال عسل پرتودهی شده در پزشکی و صنایع دارویی استفاده نمود. كليد واژه¬ها: پرتو گاما، پرتودهی، عسل، استریلیزاسیون سرد، آمار میکرو ارگانیسم¬ها
Supervisor:
SupervisorE-mail
Zolfagharpour, FarhadUNSPECIFIED
Asadi, AsadollahUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Ghasemi, KarimUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Basic Sciences > Department of Physics
Divisions > Faculty of Basic Sciences > Department of Physics
Divisions: Subjects > Faculty of Basic Sciences > Department of Physics
Faculty of Basic Sciences > Department of Physics
Date Deposited: 13 Dec 2018 13:41
Last Modified: 13 Dec 2018 13:41
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/2259

Actions (login required)

View Item View Item