Evaluating the effect of different levels of sulfur fertilizer with Thiobacillus on quantitative and qualitative properties of potato

Golmoradi Marani, Farhad and Barmaki, Morteza and Sedghi, Mohammad (2014) Evaluating the effect of different levels of sulfur fertilizer with Thiobacillus on quantitative and qualitative properties of potato. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text (بررسی تأثیر مقادیر مختلف کود گوگرد با تیوباسیلوس روی خصوصیات کمی و کیفی سیب زمینی)
Farhad Golmoradi Marani.pdf

Download (1MB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

For surveying the effect of different amount of sulfur fertilizer with Thiobacillus on quantitative and qualitative properties of potato in Agria brand, an experiment has been performed in a factorial way and in the form of base design of random complete blocks with 3 repetitions in 2012 in an educational and research farm of agricultural college of Mohaghegh Ardabily university. In this experiment, the first factor, the sulfur fertilizer in 4 levels (zero, 200, 300, 400 kilograms in a hectare) and the second factor was the biologic bio-sulfur (including Thiobacillus bacteria) in 2 levels( using Thiobacillus – without using Thiobacillus ). The results of variance analysis indicated that the main effect of Thiobacillus bacteria on the performance characteristics of single-herb, was the amount of nitrate node, the performance of node in hectare, the percentage of protein node, the percentage of nitrogen in all of node, percentage of potassium, percentage of node phosphor, the amount of node in herb, the amount of node in square meter and the volume of nodes and amount of pH in the soil was meaningful. Also, the results showed the main effect of sulfur fertilizer, in addition to mentioned characteristics, in characteristics of percentage of node starch, the height of node, average of weight in every node, average of length and width of every node, percentage of dry material of node, the effect of sulfur fertilizer and Thiobacillus bacteria on the characteristics of performance in single-herb, the amount of nodes bigger than 55 mm, amount of pH of soil, percentage of potassium of node and the percentage of phosphor of node was meaningful. The results of comparing the average of main effects indicated that there will be highest height of herb, the most average of weight in every node, the average of length and width in every node with consuming 400 kg fertilizer in hectare and most volume of the nodes with consuming the volume of nodes with consuming 400 kg sulfur in hectare and also use of Thiobacillus. The most percentage of amyloidal and dry material of nodes has been achieved with consuming 300 kg sulfur in hectare. The most percentage of protein and neutron of all nodes, most amount neutron of nodes, pH of soil and most amount node with diagonal lesser than 35 mm in care (the amount of zero in sulfur and Thiobacillus) has been obtained. Also, comparing the average of interactive effect of sulfur fertilizer and Thiobacillus bacteria indicated that most performance of single-herb, amount of nodes in herb and square meters, and the performance of node in hectare and together use of Thiobacillus bacteria has been performed. Generally, in this experiment, sulfur fertilizer and Thiobacillus bacteria caused the increase of quantity and quality of potato. Keywords: potato, yield, sulfur fertilizer, Thiobacillus bacteria, starch.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: بررسی تأثیر مقادیر مختلف کود گوگرد با تیوباسیلوس روی خصوصیات کمی و کیفی سیب زمینی
Persian Abstract: به منظور بررسی تأثیر مقادیر مختلف کود گوگرد با تیوباسیلوس روی خصوصیات کمی و کیفی سیب زمینی رقم آگریا، آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح پایه¬ی بلوک¬های کامل تصادفی با 3 تکرار، در سال 1391 در مزرعه¬ی آموزشی و تحقیقاتی دانشکده¬ی علوم کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی اجرا گردید. در این آزمایش فاکتور اول کود گوگرد در 4 سطح (صفر، 200، 300 و 400 کیلوگرم در هکتار) و فاکتور دوم کود بیولوژیک بیوسولفور (حاوی باکتری تیوباسیلوس) در 2 سطح (استفاده از تیوباسیلوس – عدم استفاده از تیوباسیلوس) بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر اصلی باکتری تیوباسیلوس روی صفات عملکرد تک ¬بوته، میزان نیترات غده، عملکرد غده در هکتار، درصد پروتئین غده، درصد نیتروژن کل غده، درصد پتاسیم، درصد فسفر غده ، تعداد غده در بوته، تعداد غده در متر مربع، تعداد غده های کوچکتر از 35 میلیمتر، حجم غده ها و میزان pH خاک معنی¬دار بود. همچنین نتایج نشان داد که اثر اصلی کود گوگرد علاوه بر صفات مذکور، در صفات درصد نشاسته¬ی غده، ارتفاع بوته، میانگین وزن هر غده، میانگین طول و عرض هر غده، درصد ماده¬ی خشک غده، تعداد غده های با قطر 55-35 میلیمتر و بزرگتر از 55 میلیمتر معنی دار گردید، همچنین اثر متقابل کود گوگرد و باکتری تیوباسیلوس بر روی صفات عملکرد تک بوته، عملکرد غده در هکتار، تعداد غده در متر مربع، تعداد غده در بوته، تعداد غده های بزرگ تر از 55 میلیمتر، میزان pH خاک، درصد پتاسیم غده و درصد فسفر غده معنی¬دار بود. نتایج مقایسه¬ی میانگین اثرات اصلی نشان داد که بلندترین ارتفاع بوته، بیشترین میانگین وزن هر غده، میانگین طول و عرض هر غده با مصرف 400 کیلوگرم گوگرد در هکتار و بیشترین حجم غده ها با مصرف 400 کیلوگرم گوگرد در هکتار و همچنین استفاده از تیوباسیلوس حاصل شد، بیشترین درصد نشاسته و ماده¬ی خشک غده ها با مصرف 300 کیلوگرم گوگرد در هکتار به دست آمد، بیشترین درصد پروتئین و نیتروژن کل غده ها، بیشترین میزان نیترات غده ها، pH خاک و بیشترین تعداد غده با قطر کمتر از 35 میلیمتر در تیمار شاهد (مقادیر صفر گوگرد و تیوباسیلوس) حاصل گردید و بیشترین تعداد غده با قطر 55-35 میلیمتر با مصرف 200 کیلوگرم گوگرد در هکتار به دست آمد. همچنین مقایسه میانگین اثر متقابل کود گوگرد و باکتری تیوباسیلوس نشان داد که بیشترین عملکرد تک بوته، تعداد غده در بوته و متر مربع، عملکرد غده در هکتار، تعداد غده با قطر بزرگتر از 55 میلیمتر، درصد پتاسیم و فسفر غده ها با مصرف 400 کیلوگرم گوگرد در هکتار و استفاده ی توأم از باکتری تیوباسیلوس حاصل گردید. به طور کلی کود گوگرد و باکتری تیوباسیلوس منجر به ¬افزایش کمیت و کیفیت سیب¬زمینی در این آزمایش گردید. كليد واژه¬ها: سيب¬زميني، عملکرد، کود گوگرد، باکتری تیوباسیلوس، نشاسته
Supervisor:
SupervisorE-mail
Barmaki, MortezaUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Sedghi, MohammadUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Date Deposited: 13 Dec 2018 13:51
Last Modified: 13 Dec 2018 13:51
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/2271

Actions (login required)

View Item View Item