The effect of dietary nanosilver and vitamin E on nutrient digestibility, intestinal morphometry and meat strength of broiler chickens

Shokri Razi, Monireh and Shakouri, Mir Daryoush and Sahraei, Mahmoud (2015) The effect of dietary nanosilver and vitamin E on nutrient digestibility, intestinal morphometry and meat strength of broiler chickens. Masters thesis, university of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text (تاثیر نانونقره و ویتامین E جیره بر قابلیت هضم مواد مغذی، ریخت‌سنجی روده و قوام گوشت جوجه‌های گوشتی)
Monireh Shokri Razi.pdf

Download (1MB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

To evaluate the effect of dietary nanosilver particle and vitamin E on nutrients digestibility, intestinal morphometry and meat strength of broiler chickens an experiment was conducted using 256 day old broiler chicks (Ross 308) by employing a completely randomized desing with 4 treatments and 4 replications. Dietary treatments included a control diet with no additives, or supplemented with 10 ppm silver nanoparticle, 36 IU vitamin E or 10 ppm silver nanoparticles plus36 IU vitamin E. At the end of the experiment (42 d), the use of dietary treatments increased feed intake of chickens (P<0.001). Weight gain of birds was only improvement by vitamin E supplementation (P≥0.001). Application of nanosilver particle had no significant effect on weight gain, while increased feed conversion ratio of the chickens (P<0.001). Addition of combined nanosilver particle and vitamin E to the diet increased jejunal villus height and surface area (P<0.05) and crypt depth (P<0.001). the Supplementation of the additives alone increased jejunal crypt depth and decreased villus height: crypt depth ratio (P<0.001). The use of silver nanoparticles in the diet increased the jejunal villus surface area (P<0.05). In comparision with the control, the experimental treatments decreased the ileal crypt depth and increased its villus height: crypt depth (P<0.001). The ileal villus surface area was increased by nanosilver particle or vitamin E supplementation (P<0.01). The combination of silver nanoparticles and vitamin E improved organic mater digestibility. Application of silver nanoparticles and vitamin E in comparison with the control reduced the levels of malondialdehyd (MDA) of breast and thigh meats (P≥0.0001). In conclusion, the advese effect of silver nanoparticles on performance and its antioxidative effected were found. More evore, the synergestic effect of the product with vitamin E on growth performance, nutrients digestibility and intestinal morphometery were obsered.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: تاثیر نانونقره و ویتامین E جیره بر قابلیت هضم مواد مغذی، ریخت‌سنجی روده و قوام گوشت جوجه‌های گوشتی
Persian Abstract: به منظور بررسی اثر نانوذرات نقره و ویتامین E جیره بر قابلیت هضم مواد مغذی، ریخت سنجی روده و قوام گوشت جوجه¬های گوشتی، آزمایشی با استفاده از 256 قطعه جوجه یک روزه گوشتی سویه راس (308) در قالب یک طرح کاملا" تصادفی با 4 تیمار و 4 تکرار اجراء شد. جیره‌های آزمایشی عبارت بودند از شاهد فاقد افزودنی، حاوی10 قسمت در میلیون نانوذرات نقره، حاوی 36 میلی گرم در کیلوگرم ویتامین E و حاوی مخلوط 10 قسمت در میلیون نانوذرات نقره و 36 میلی گرم در کیلوگرم ویتامین E. در پایان دوره 42 روزه آزمایشی، استفاده از تیمار¬های آزمایشی مقدار خوراک مصرفی جوجه¬ها را افزایش داد (001/0>P). افزایش وزن جوجه¬ها تنها با دریافت جیره¬های حاوی ویتامین E بهبود نشان داد (0001/0≥P). مصرف نانونقره بدون تاثیر معنی¬دار بر افزایش وزن جوجه¬ها موجب افزایش ضریب تبدیل غذایی آن¬ها شد (001/0>P). افزودن توأم نانوذرات¬نقره و ویتامین E به جیره موجب افزایش ارتفاع و سطح ویلی (05/0<P) و عمق کریپت ژژنوم شد (001/0<P). در اثر استفاده از مواد افزودنی به تنهایی نیز عمق کریپت افزایش و نسبت ارتفاع ویلی به عمق کریپت کاهش نشان داد (001/0<P). استفاده از نانوذرات نقره در جیره سطح ویلی ژژنوم جوجه¬ها را افزایش داد (05/0<P). استفاده از تیمارهای آزمایشی در مقایسه با تیمار شاهد عمق کریپت ایلئوم جوجه¬ها را کاهش و نسبت ارتفاع ویلی به عمق کریپت را افزایش داد (001/0<P). سطح ویلی¬های ایلئومی در اثر مصرف نانونقره یا ویتامین E به تنهایی افزایش نشان داد (01/0<P). استفاده توأم نانوذرات¬نقره و ویتامینE در جیره موجب بهبود قابلیت هضم ماده¬ آلی و مکمل کردن جیره‌ها با ویتامینE موجب کاهش قابلیت هضم خاکستر شد (05/0<P). استفاده از نانوذرات نقره و ویتامینE به تنهایی و یا به صورت توأم در مقایسه با تیمار شاهد میزان مالون¬دی¬آلدئید گوشت ران و سینه جوجه¬های تغذیه شده را کاهش داد (0001/0≥P). نتایج حاصل از این مطالعه اثر سوء نانوذرات نقره بر عملکرد رشد جوجه‌ها و اثر آنتی اکسیدانی آن را نشان داد. به علاوه اثر همکوشی این ترکیب با ویتامین E بر عملکرد رشد، قابلیت هضم مواد مغذی و ریخت سنجی روده مشاهده شد.
Supervisor:
SupervisorE-mail
shakouri, Mir DaryoushUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Sahraei, MahmoudUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Date Deposited: 13 Dec 2018 16:16
Last Modified: 13 Dec 2018 16:16
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/2335

Actions (login required)

View Item View Item