Effect of gibberllic acid on germination of primed stevia seeds.

sheikhnavaz Jahed, Parisa and Sedghi, Mohammad and Seyed Sharifi, Raouf (2014) Effect of gibberllic acid on germination of primed stevia seeds. Masters thesis, university of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text (تاثیر اسید جیبرلیک بر جوانه¬زنی بذور پرایم شده استویا)
Parisa sheikhnavaz Jahed.pdf

Download (293kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

In order to investigate the effects of gibberellic acid on the germination of primed Stevia seeds an experiment was carried out in 2013 at the Physiology and Seed Technology laboratory in college of Agricultural Sciences, University of MohagheghArdabili as factorial experiment based on completely randomized design with 3 replications. Treatments consisted of different concentrations of gibberellic acid (G1=0, G2 =25 and G3=50 mg L-1) and seed priming as hydro, hormone (gibberellic acid, 0.2 mg L-1) and Osmo ( 3% potassium nitrate ) for 18 hours. The highest germination percentage ( 67.26 % ) observed in the hormone priming and the concentration of 50 mg L-1 of gibberellic acid. Osmopriming had the highest germination rate. The highest levels of SOD activity and MDA content observed in osmopriming and the highest activity of catalase and peroxidase achieved in hydro priming without application of gibberellic acid. The highest levels of alpha-amylase enzyme activity was related to hormone priming with 50 mg L-1 gibberellic acid. The highest levels of alphacadinol, methyl salicylate and Safranal and also carbohydrates and protein observed in hormone priming and 50 mg L-1 gibberellic acid

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: تاثیر اسید جیبرلیک بر جوانه¬زنی بذور پرایم شده استویا
Persian Abstract: به منظور بررسی تاثیر اسید جیبرلیک بر جوانه زنی بذور پرایم شده استویا آزمایشی در سال 1392 در آزمایشگاه فیزیولوژی و تکنولوژی بذر کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی گروه زراعت و اصلاح نباتات به صورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار انجام شد. تیمارها شامل غلظت¬های مختلف اسید جیبرلیک شامل صفر، 25 و 50 میلی گرم بر لیتر و پرایمینگ بذور به صورت هیدرو، هورمون (اسید جیبرلیک 2/0 میلی گرم بر لیتر) و اسمو (نیترات پتاسیم 3 درصد) به مدت 18 ساعت انجام گرفت. بیشترین درصد جوانه¬زنی (26/67%) در تیمار هورمون پرایمینگ و در غلظت 50 میلی¬گرم بر لیتر اسید جیبرلیک مشاهده شد. در پیش¬تیمار اسمو پرایمینگ بیشترین سرعت جوانه¬زنی بدست آمد همچنین با افزایش غلظت اسید جیبرلیک از سرعت جوانه¬زنی کاسته شد. بیشترین میزان آنزیم¬های سوپراکسیداز و مالون¬دی¬آلدهید (در تیمار با اسموپرایمینگ)، کاتالاز و پراکسیداز (در تیمار با هیدرو پرایمینگ) در غلظت صفر میلی¬لیتر اسید جیبرلیک اندازه¬گیری شد. بیشترین میزان آنزیم آلفا آمیلاز با پیش¬تیمار هورمون و در غلظت 50 میلی گرم از اسید جیبرلیک بدست آمد. بیشترین میزان آلفاکادینول، متیل سالیسیلات و سافرانال، همچنین کربوهیدرات و پروتئین در تیمار هورمون پرایمینگ و در غلظت 50 میلی¬گرم بر لیتر اسید جیبرلیک مشاهده شد.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Sedghi, MohammadUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Seyed Sharifi, RaoufUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Date Deposited: 14 Nov 2018 21:28
Last Modified: 14 Nov 2018 21:28
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/2506

Actions (login required)

View Item View Item