Study of the Effect of Humic Acid in Different Nitrogen Concentrations on the Adsorption of Nuitrient Elements in Strawberry

Khadem Dalir, Farhad (2017) Study of the Effect of Humic Acid in Different Nitrogen Concentrations on the Adsorption of Nuitrient Elements in Strawberry. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img]
Preview
Text (بررسی اثر هیومیک¬اسید در غلظت¬های مختلف نیتروژن، بر جذب عناصر¬غذایی در توت¬ فرنگی رقم پاروس)
فرهاد خادم دلیر - 9233753103.pdf

Download (1MB) | Preview
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

This study aimed to evaluate the effect of humic acid concentrations and application methods and ratios of nitrogen on nutrient elements of strawberry (cv. Paros) leaves during 2014 -15 in the campus of Agriculture and Natural Resources of College of Mohaghegh Ardebili in the split split plot design on the base of complete randomized block with three replications. It was carried out on the nitrogen levels (50, 100 and 150 kg/ha) in the main plots and application methods of humic acid (folior and drench) in the sub-plots and humic acid concentrations (0, 2, 4 and 6 kg/ha) in the sub-sub plots. In this study nitrogen, phosphorus, potassium, magnesium, iron, zinc, sodium, manganese and calcium has been measured. Analaysis of varience indicated that the nitrogen application has been asignificant effect at minimum 0.05 confidence level on all nutrition elements except iron and manganese. Nitrogen 100 kgha-1 level indicated best result in most elements. Humic acid application has been positive effect on nutrient elements absorbtion by Paros strawberry leave. When humic acid concentration increased to 4 kgha-1 elements absorbtion has been increased but at 6 kgha-1 concentration downtrend was observed. Based on results between foliar and soil application of humic acid significant difference wasn’t observed. Nitrogen and humic acid levels interaction in leave nitrogen and magnesium has been significant. Among of acid humic levels at nitrogen 50 and 100 kgha-1 was not significant difference on leaves nitrogen; of course the best effect of treatments obsereved in humic acid 4 kgha-1 with 150 kgha-1 nitrogen. Magnesium highest level of leave by 100 kgha and 6kgha hiumic acid; the lowest leave magnesium by control plants at all nitrogen concentrations was obtained.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: بررسی اثر هیومیک¬اسید در غلظت¬های مختلف نیتروژن، بر جذب عناصر¬غذایی در توت¬ فرنگی رقم پاروس
Persian Abstract: این تحقیق به‌منظور ارزیابی تأثیر روشهاي کاربرد اسید هیومیک و نسبت‌هاي ازت بر جذب عناصر غذايي در برگ توت‌فرنگی رقم پاروس طی سالهاي 94-1393 در محوطه دانشکده کشاورزي و منابع طبیعی محقق اردبیلی به‌صورت کرتهاي دوبار خرد شده در قالب طرح بلوكهاي کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. سطوح ازت )50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار( در کرتهاي اصلی و روش کاربرد اسید هیومیک بصورت برگی و خاکی در کرت‌هاي فرعی و غلظتهاي اسید هیومیک (0، 2، 4 و 6 كيلوگرم در هكتار در كرت‌هاي فرعي‌فرعي واقع شد. در اين پژوهش عناصر نيترو‍ژن، فسفر، پتاسيم، منيزيم، آهن، منگنز، سديم، كلسيم و روي اندازه‌گيري شدند. براساس نتايج حاصل از تجزيه واريانس كاربرد نيترو‍ژن بصورت كود اوره بر روي تمامي عناصر اندازه‌گيري شده بجز آهن و منگنز حداقل در سطح احتمال پنج درصد اثر معني‌داري داشت به‌طوري‌كه در اكثر عناصر اندازه‌گيري شده ميزان غلظت 100 كيلوگرم در هكتار نتايج بهتري نشان داد. همچنين نتايج نشان داد كه استفاده از اسيد هيوميك نيز اثر مثبت و معني‌داري در جذب عناصر غذايي توسط برگ توت‌فرنگي را دارد. با افزايش غلظت اسيد هيوميك به 4 كيلوگرم در هكتار روند افزايشي در جذب عناصر مشاهده شد ولي با افزايش آن به غلظت 6 كيلوگرم در هكتار اين روند سير نزولي پيدا كرد. نتايج حاكي از اين مسئله بود كه تفاوت چشمگيري بين روش‌هاي خاكي و محلول‌پاشي اسيد هيوميك وجود ندارد. اثرات متقابل نيترو‍ژن و اسيد هيوميك در ميزان عناصر نيترو‍ژن و منيزيم برگ معني‌دار بود. هيچ تفاوت معني‌داري در سطوح 50 و 100 كيلوگرم نيترو‍ژن در بين سطوح اسيد هيوميك مشاهده نشد البته بهترين تيمار مربوط به كاربرد نيترو‍ژن 150 كيلوگرم در هكتار با غلظت 4 كيلوگرم در هكتار اسيد هيوميك بود. بيشترين ميزان منيزيم برگ نيز با تيمار 100 كيلوگرم نيتروژن در هكتار و اسيد هيوميك 6 كيلوگرم در هكتار بدست آمد و كمترين ميزان در هرسه غلظت نيترو‍ژن در گياهان شاهد مشاهده شد.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Shokouhian, AliakbarUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Ghavidel, AkbarUNSPECIFIED
Behnamian, MahdiUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Date Deposited: 06 Oct 2018 07:54
Last Modified: 06 Oct 2018 07:54
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/358

Actions (login required)

View Item View Item