Effects of different levels of red pepper powder in wheat-based diet on economic indicators and egg shell quality

Kianfar, Roohollah and Nari-saadtlo, Mojtaba and Mirghelenj, Seyed Ali and Janmohammadi, Hosein (2017) Effects of different levels of red pepper powder in wheat-based diet on economic indicators and egg shell quality. In: 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017, Ardabil, Iran.

[img] Text
H-00153-AB-2.pdf

Download (430kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

In this experiment, 96 laying hens hyline w-36 strain at 76 weeks of age were selected based on percentages of production and body weight and allocated to 3 treatments (3 levels of red pepper powder 0, 1 and 2%) in a completely randomized design with 4 replicates and 8 chickens per replicate. The data collection was performed after a week adaptation and experiment was lasted for two 28 days’ period. The experimental diets consisted of: 1) control diet (wheat and soybean), 2) 1% red pepper powder + base diet, and 3) containing 2% red pepper powder + base diet. The results showed that the addition of different levels of red pepper powder to the diet had no significant effect on the feed cost of kg of egg and the total cost of kg egg. The profit from kg of eggs increased by adding red pepper to the diet, but this increase was not significant. Eventually, the profit of each hen during the 56-day period increased with the addition of pepper to the diet, but this increase was not statistically significant. The use of red pepper powder in the chicken diet had significant effects on the weight and egg shell percentage, so that the level of one percent of pepper increased but the level of 2% reduced the traits. The percentage of shell ash significantly affected the turmeric in the diet and at 2%, the percentage of shell ash decreased significantly. Shell thickness was not affected by experimental treatments. Supplementing diet with 1% pepper significantly improved shell weight per unit area. In general, the results show that using 1% pepper to improve shell quality but pepper had no effect on economic parameters.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Persian Title: اثرات سطوح مختلف فلفل در جیره بر پایه گندم بر کیفیت پوسته و شاخصهای اقتصادی مرغان تخمگذار
Persian Abstract: در این آزمایش تعداد 96 مرغ تخمگذار سویه های- لاین w –36 در سن 76 هفتگی بعد از تولک بر اساس درصد تولید و وزن بدن انتخاب و در 3 تیمار (3سطح پودر فلفل 0، 1 و 2 درصد) در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار و 8 مرغ در هر تکرار استفاده شد. آزمایش پس از یک دوره عادت دهی یک هفتگی به مدت دو دوره 28 روزه انجام شد. جیره های آزمایشی شامل: 1)تیمار شاهد ( جیره بر پایه گندم و سویا)، 2)تیمارحاوی 1درصد پودر فلفل + جیره پایه و 3) تیمار حاوی 2درصد پودر فلفل + جیره پایه بودند. نتایج نشان داد که افزودن سطوح مختلف پودر فلفل قرمز به جیره تاثیری معنی داری بر هزینه خوراک کیلوگرم تخم مرغ و قیمت تمام شده کیلوگرم تخم مرغ نداشت. سود حاصل از فروش کیلوگرم تخم مرغ با افزودن فلفل قرمز به جیره افزایش یافت ولی این افزایش معنی دار نبود. در نهایت سود حاصل از هر مرغ در دوره 56 روزه آزمایش با افزودن فلفل به جیره افزایش یافت ولی از نظر آماری این افزایش معنی¬دار نبود. استفاده از پودر فلفل قرمز در جیره مرغ تخم¬گذار اثرات معنی¬داری بر وزن و درصد پوسته تخم مرغ داشت بطوری که سطح یک درصد فلفل باعث افزایش ولی سطح دو درصد باعث کاهش این صفات شد. درصد خاکستر پوسته بطور معنی¬داری تحت تاثیر فلفل در جیره قرار گرفت و در سطح 2 درصد بطور معنی داری درصد خاکستر پوسته کاهش یافت. ضخامت پوسته تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. سطح یک درصد فلفل بطور معنی داری وزن پوسته به ازای واحد سطح را بهبود بخشید. بطور کلی نتایج سودمندی استفاده از 1 درصد فلفل در بهبود کیفیت پوسته را نشان دادن ولی افزودن فلفل تاثیری بر فراسنجه های اقتصادی نداشت.
Subjects: Divisions > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Divisions: Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Subjects > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Date Deposited: 02 Dec 2018 07:51
Last Modified: 02 Dec 2018 07:51
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/4130

Actions (login required)

View Item View Item