EFFECTS OF ESSENTIAL® OIL TO WILTED ALFALFA SILAGE WITH DIFFERENT LEVELS OF APPLE PULP ON DIGESTIBILITY OF DRY MATTER USING NILON BAGS METHOD

Gozalpur, Vali and Besharati, Maghsoud and Nemati, Zabihollah and Abdi, Einollah (2017) EFFECTS OF ESSENTIAL® OIL TO WILTED ALFALFA SILAGE WITH DIFFERENT LEVELS OF APPLE PULP ON DIGESTIBILITY OF DRY MATTER USING NILON BAGS METHOD. In: 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017, Ardabil, Iran.

[img] Text
H-00167-AD-2.pdf

Download (467kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

The aim of this experiment was to study the effects of essential oil additive (ESSENTIAL) to alfalfa silage with different levels of apple pulp on digestibility of dry matter using nylon bags. The treatments were: 1) alfalfa (control), 2) alfalfa with Essential oil, 3) alfalfa (75%) with apple pulp (25%), 4) alfalfa (75%) with apple pulp (25%) and Essential oil, 5) alfalfa (50%) with apple pulp (50%), 6) alfalfa (50%) with apple pulp (50%) and Essential oil, 7) alfalfa (25%) with apple pulp (75%), 8) alfalfa (25%) with apple pulp (75%) and Essential oil. Alfalfa was harvested at flowering stage, and after 24 hours ensilaged with apples pulp and 500 mg of essential oil per kg of alfalfa (fresh weight) for 90 days. After opening the siloes, digestibilities were performed using 4 nylon bags at 0, 2, 4, 6, 8, 12, 16, 24, 36, 48, 72 and 96 hours. Data were analyzed in a completely randomized design with 4 replications. The results showed that the addition of essential oil to silage had no significant effect on dry matter disappearance compared to control treatment. At the end of 96 hours, the highest amount of dry matter disappearance was observed for the treatment containing 25% alfalfa with 75% apple pulp plus essential oil additive and the lowest amount was for treatment containing alfalfa plus essential oil additive. Supplementation of Apple pulp at 75% level increased dry matter digestibility.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Persian Title: اثرات افزودنی اسانس تجاری(ESSENTIAL) به سیلاژ یونجه پلاسیده شده همراه با سطوح مختلف تفاله سیب بر روی قابلیت هضم ماده خشک به روش کیسه های نایلونی
Persian Abstract: هدف از این آزمایش بررسی اثرات افزودنی اسانس تجاری(ESSENTIAL) به سیلاژ یونجه پلاسیده شده همراه با سطوح مختلف تفاله سیب بر روی قابلیت هضم ماده خشک به روش کیسه های نایلونی و روش آزمایشگاهی بود. تیمارهای آزمایشی شامل ۱) علوفه یونجه پلاسیده شده (شاهد)، ۲) علوفه یونجه به همراه افزودنی اسانس گیاهی، ۳) علوفه یونجه(75٪) بعلاوه تفاله سیب(۲۵٪)، ۴) علوفه یونجه(۷۵٪) بعلاوه تفاله سیب(۲۵٪) بهمراه افزودنی اسانس گیاهی، ۵) علوفه یونجه(۵۰٪) بعلاوه تفاله سیب(۵۰٪)، ۶) علوفه یونجه(۵۰٪) بعلاوه تفاله سیب(۵۰٪) به همراه افزودنی اسانس گیاهی، ۷) علوفه یونجه(۲۵٪) بعلاوه تفاله سیب(75٪) ، ۸) علوفه یونجه بعلاوه تفاله سیب به همراه افزودنی اسانس گیاهی بودند. علوفه یونجه در مرحله گلدهی برداشت و پس از ۲۴ ساعت پلاسیده شدن بهمراه تفاله سیب با مقدار ۵۰۰ میلی گرم اسانس بر ۱ کیلوگرم یونجه (بر اساس وزن تر) به مدت ۹۰ روز سیلو شد. داده‌های بدست آمده در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی با ۳ تکرار آنالیز گردید. پس از باز نمودن سیلوها اندازه‌گیری قابلیت هضم با استفاده از روش کیسه های نایلونی با ۴ تکرار در ساعات۰، ۲، ۴، ۶، ۸، ۱۲، ۱۶، ۲۴، ۳۶، ۴۸، 72 و ۹۶ انجام گرفت. نتایج نشان می‌دهد که اضافه نمودن اسانس گیاهی بر سیلاژ یونجه پلاسیده اثر معنی داری روی درصد ناپدید شدن ماده خشک نسبت به تیمار شاهد نداشت. در پایان ۹۶ ساعت بیشترین مقدار ناپدید شدن ماده خشک مربوط به تیمار حاوی ۲۵ درصد یونجه با ۷۵ درصد تفاله همرا با افزودنی اسانس و کمترین مقدار مربوط به تیمار حاوی یونجه پلاسیده و افزودنی اسانس بود. افزودن تفاله سیب در سطح ۷۵٪ سبب افزایش قابلیت هضم ماده خشک گردید.
Subjects: Divisions > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Divisions: Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Subjects > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Date Deposited: 02 Dec 2018 07:49
Last Modified: 02 Dec 2018 07:49
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/4133

Actions (login required)

View Item View Item