EFFECT OF DIFFERENT LEVELS OF PROBIOTIC AND ACID ADDITION ON IMMUNE SYSTEM OF HOLSTEIN CALF

jamali, Mehdi and mirzaei aghjeh gheshlagh, Farzad and seif davati, Jamal and Navidshad, Bahman and saeid sharifi, Reza (2017) EFFECT OF DIFFERENT LEVELS OF PROBIOTIC AND ACID ADDITION ON IMMUNE SYSTEM OF HOLSTEIN CALF. In: 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017, Ardabil, Iran.

[img] Text
H-00171-AB-2.pdf

Download (802kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

The purpose of this study was to investigate the effect of various levels of probiotic and organic acid additive on immune system of Holstein calves. In this experiment, 36 Holstein calves were used in both male and female weights of 39 ± 2 kg in a completely randomized design with 9 treatments and 4 replicates for 75 days. The treatments included: 1.treatment control diet without additive (base diet), 2.treatment base diet containing probiotic additive (2 g / day for each calf head), 3.treatments containing probiotic additive (3 g / day) Each calf head), 4.treatment base diet containing the essential oil (3 g per day for each calf), 5.treatment basic diet containing organic acid (4.5 g per day for each calf), 6.treatment base diet Containing 2 grams of probiotic and 3 grams of organic acid per day for each calf, 7.treatments containing 2 grams of probiotic and 4.5 grams of organic acid per day for each calf head), 8.treatment with base diet containing 3 Hot probiotics and 3 Grams of organic acid per day for each calf) and 9.treatment base diet containing (3 g probiotic and 4.5 g organic acid per day for each calf). The results of this study indicated that the effect of experimental treatments on immune system of calves is significant.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Persian Title: اثر سطوح مختلف افزودنی پروبیوتیک و اسیدآلی بر سیستم ایمنی گوساله¬های شیرخوار هلشتاین
Persian Abstract: هدف از این پژوهش بررسی اثر سطوح مختلف افزودنی¬ پروبیوتیک و اسیدآلی بر سیستم ایمنی گوساله¬های شیرخوار هلشتاین بود، در این آزمایش از 36 راس گوساله هلشتاین در دو جنس نر و ماده با میانگین وزنی 2±39 کیلوگرم در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 9 تیمار و 4 تکرار به مدت 75 روز مورد استفاده قرار گرفت. تیمارها شامل: تیمار 1- جیره شاهد بدون افزودنی (جیره پایه)، تیمار 2- جیره پایه حاوی افزودنی پروبیوتیک (2 گرم در روز به ازاء هر رأس گوساله)، تیمار 3- جیره پایه حاوی افزودنی پروبیوتیک (3 گرم در روز به ازاء هر رأس گوساله)، تیمار 4- جیره پایه حاوی اسیدآلی ( 3 گرم در روز به ازاء هر رأس گوساله)، تیمار 5- جیره پایه حاوی اسیدآلی (5/4 گرم در روز به ازاء هر رأس گوساله)، تیمار 6- جیره پایه حاوی (2 گرم پروبیوتیک و 3 گرم اسیدآلی در روز به ازاء هر رأس گوساله)، تیمار 7- جیره پایه حاوی (2 گرم پروبیوتیک و 5/4 گرم اسید آلی در روز به ازاء هر رأس گوساله)، تیمار 8- جیره پایه حاوی (3 گرم پروبیوتیک و 3 گرم اسیدآلی در روز به ازاء هر رأس گوساله) و تیمار 9- جیره پایه حاوی (3 گرم پروبیوتیک و 5/4 گرم اسید آلی در روز به ازاء هر رأس گوساله). نتایج بدست آمده از این مطالعه نشان می¬دهد که تاثیر تیمارهای آزمایشی روی سیستم ایمنی گوساله¬ها نسبت به گروه شاهد معنی¬دار است (0.05>P).
Subjects: Divisions > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Divisions: Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Subjects > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Date Deposited: 02 Dec 2018 07:49
Last Modified: 02 Dec 2018 07:49
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/4134

Actions (login required)

View Item View Item