EFFECTS OF DIFFERENT LEVELS OF BLACK CUMIN ESSENTIAL OIL ON DIGESTIBLE ORGANIC MATTER AND METABOLIZABLE ENERGY BY GAS PRODUCTION METHOD

Ganbari, Navid and Abdi, Einollah and Besharati, Magsoud and Asghari, Rasoul (2017) EFFECTS OF DIFFERENT LEVELS OF BLACK CUMIN ESSENTIAL OIL ON DIGESTIBLE ORGANIC MATTER AND METABOLIZABLE ENERGY BY GAS PRODUCTION METHOD. In: 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017, Ardabil, Iran.

[img] Text
H-00248-AC-2.pdf

Download (615kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

The aim of present study was assessment the effects of different levels of black cumin essential oil on gas production parameters, digestible organic matter and metabolizabe energy by gas production method. To reach of this goal, a gas production experiment by Menke and Steingass method was conducted in a completely randomized design with four treatments (levels of black cumin essential oil by 0.33, 0.67, 1and 0 mg per 1 liter rumen fluid) and three replicates. Rumen fluid provided from 3 fistulated sheep that were fed 0.7 Kg forage and 0.7 kg concentrate containing 165 g/kg DM protein. Produced gas was recorded at 2, 4, 6, 8, 12, 24, 36, 48 and 96 hours of incubation. Then recorded gas amounts were fitted by McDonald`s model in SAS NLIN procedure. Amounts of metabolizabe energy and digestible organic matter were calculated after 24 hours post incubation by using the equation. Levels of black cumin essential oil had significant effect (P<0.05) on gas production and also gas production constant rate. Maximum gas production was on 1, 0.67, 0 and 0.33 mg/liter treatments respectively. Digestible organic matter and metabolizabe energy significantly affected by different levels of black cumin essential oil. Black cumin essential oil at the highest levels in this study increased gas production, metabolizable energy and organic matter digestibility.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Persian Title: اثرات سطوح مختلف اسانس سیاهدانه بر تولیدگاز، ماده آلی قابل هضم و انرژی قابل متابولیسم با استفاده از روش تولید گاز
Persian Abstract: هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی سطوح مختلف اسانس سیاهدانه بر قابلیت تولید گاز، ماده آلی قابل هضم و انرژی قابل متابولیسم در شرایط آزمایشگاهی بود. بدین منظور، آزمایش in vitro شامل آزمون تولید گاز در3 مرحله انجام گرفت. آزمون تولید گاز در قالب طرح کاملاً تصادفی شامل چهار تیمار (سطوح اسانس سیاهدانه در مقادیر صفر، 33/0، 67/0 و 1 گرم در هر لیتر) و سه تکرار اجرا شد. مایع شکمبه از سه راس گوسفند تغذیه شده با جیره غذایی حاوی 7/0 کیلوگرم یونجه خشک و 7/0 کیلوگرم مواد متراکم حاوی 165 گرم پروتئین در هر کیلوگرم ماده خشک جمع آوری گردید. حجم گاز تولیدی در زمان¬های 2، 4، 6، 8، 12 ،24، 36، 48 و 96 ساعت اندازه‌گیری شد. سپس داده‌ها با مدل نمایی با استفاده از برنامه غیر خطی (NLIN) نرم افزار آماری SAS برازش گردید و از روی حجم گاز تولیدی پس از 24 ساعت انکوباسیون ماده آلی قابل هضم و انرژی قابل متابولیسم بدست آمد. نتایج آزمون تولید گاز نشان داد سطوح مختلف اسانس سیاهدانه، اثر معنی¬داری (05/0P<) بر میزان گاز تولیدی از مقدار ماده مشخص داشت. به طوری¬که بیشترین تولید گاز به ترتیب مربوط به تیمارهای 1، 67/0، 0 و 33/0 میلی¬گرم در لیتر بود. سطوح مختلف اسانس سیاهدانه، اثر معنی¬داری بر ماده آلی قابل هضم و انرژی قابل متابولیسم داشت. نهایتاً مشخص گردید که اسانس سیاهدانه در مقادیر بالای استفاده شده در این بررسی، سبب افزایش تولیدگاز گردیده و نیز ماده آلی قابل هضم و انرژی قابل متابولیسم را نیز افزایش داده است.
Subjects: Divisions > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Divisions: Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Subjects > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Date Deposited: 05 Dec 2018 07:18
Last Modified: 05 Dec 2018 07:18
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/4152

Actions (login required)

View Item View Item