Effect of Foliar Fertilization pH Of iron on Growth،yield and quality of strawberry (Fragaria ananassa Duch.) cv.Diamant.

Jafarie, Masume and Shokouhian, Aliakbar and Asghari, Ali and Chamanie, Esmail (2018) Effect of Foliar Fertilization pH Of iron on Growth،yield and quality of strawberry (Fragaria ananassa Duch.) cv.Diamant. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
‍نهایی و آخری؟؟؟؟؟.pdf

Download (1MB)
Official URL: http://uma.ac.ir/

Abstract

In order to evaluated the effect of effective of Foliar Fertilization pH Of iron on Growth،yield and quality of strawberry (Fragaria ananassa Duch.) cv.Diamant. in during 2015 -17 in the campus of Agriculture and Natural Resources of College of Mohaghegh Ardebili in the split split plot design on the base of complete randomized block with three replications. It was carried out on the Foliar pH vinegar levels(0، 10، 20، 30ml.l) in the main plots and application methods companion tow levels(nano iron and secostrin iron) in the sub-plots and soape Agriculture%15 in the tow level and shahed in the sub-sub plots. In this study has been measured leaf parameters include number of leaves, fresh and dry weight, chlorophyll a,b and total amunt iron of leaves, root parameters include length, fresh and dry weight, number of runners, flowers and fruits, fruit biochemical and quantity parameters include vitamin c, TSS, TA, length, volume, fresh and dry weight and also yield and storage life of fruits and. Analysis of variance indicated that the effective vinegar and secostrin iron with. Level soap has been a significant effect at 0.05 confidence level on all traits except storage life of fruits. and vitamin C. The best result was obtained by application of vinegar 20ml.l with level iron secostrin in the soap in parameters number of leaves, fresh and dry weight, chlorophyll b and total amunt iron of leaves, root parameters include, fresh and dry weight, flowers and fruits, The best result was obtained by application of vinegar 20ml.l with level iron secostrin and in the length root and fruit, volume, fresh and dry weight, pH and also yield. The best result was obtained by application of iron with soap in the parameters TSS, TA.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: تأثیر pH محلول‌غذایی آهن بر رشد، عملکرد وکیفیت میوه توت‌فرنگی (Fragaria ananassa Duch.) رقم دیامنت
Persian Abstract: با کاهش pH محلول غذایی میزان جذب عناصر کم مصرف افزایش می‌یابد که این مهم برخصوصیات کمی و کیفی میوه مؤثر می‌باشد. بر این اساس، ارزیابی تأثیر pH محلول‌غذایی آهن بر رشد، عملکرد وکیفیت میوه توت‌فرنگی (Fragaria ananassa Duch.) رقم دیامنت طی سال‌های ۱۳۹۶ -۱۳۹۴ در محوطه دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی به صورت کرت¬های دو بار خرد شده در قالب طرح بلوک‌¬های کامل تصادفی با چهار سطح سرکه (۰، ۱۰، ۲۰، ۳۰ میلی‌لیتر در یک لیتر آب)، دو سطح صابون (صفر و ۷۵ میلی‌لیتر) و کود آهن در دو سطح (نانو و آهن سکوسترین) با سه تکرار با ۴۸ واحد آزمایش اجرا شد. در این بررسی، ویژگی¬های وزن تر و خشک برگ، وزن تر و خشک ریشه، طول ریشه، تعداد رانر، کلروفیل کل، مقدار آهن برگ ، pH آب میوه، غلظت مواد جامد محلول، اسیدکل، ویتامین ث، تعداد میوه و گل در بوته، وزن تر، خشک و حجم میوه، عمر انبار مانی و عملکرد آن اندازه‌گیری شدند. نتایج نشان داد که تفاوت معنی¬داری از نظر آماری در صفات pH آب میوه، غلظت مواد جامد محلول ، اسیدیته کل و ویتامین ث، تعداد میوه، و وزن تر و خشک میوه، حجم میوه، و عملکرد وجود داشت. نتایج تجزیه واریانس داده‌ها نشان داد که اثر سه جانبه تیمارها در تمام صفات مورد بررسی به-جز طول ریشه و عملکرد، ویتامن ث و عمرانبارمانی در سطح احتمال 5 درصد معنی¬داری بوده است. بهترین pH آب میوه مربوط به تیمار سرکه ۳۰ میلی‌لیتر در لیتر با آهن سکوسترین بود. حالت بهینه برای صفات مواد جامد محلول و اسیدکل در ترکیب تیماری صابون و آهن سکوسترین و بیشترین مقدار برای صفات حجم میوه، وزن تر و خشک و عملکرد میوه از تیمارهای ۲۰ میلی¬لیتر در لیتر سرکه، در ترکیب با آهن سکوسترین حاصل شد. بیشترین تعداد میوه و گل در بوته از ترکیب تیماری ۲۰ میلی¬لیتر در لیتر سرکه و آهن سکوسترین همراه با صابون به دست آمد. براساس نتایج حاصل از مقایسه میانگین¬ها، بهترین نتایج در صفات وزن تر و خشک برگ، وزن تر و خشک ریشه، طول ریشه، تعداد رانر، کلروفیل کل، مقدار آهن برگ ، از ترکیب تیماریی سرکه ۲۰ میلی¬لیتر با کود آهن سکوسترین همراه با صابون کشاورزی حاصل شد. همچنین اثر متقابل سرکه و آهن در سطح احتمال پنج در صد بر طول ریشه و عملکرد معنی‌دار بود که بهترین نتیجه در این صفت از ترکیب تیماری سرکه ۲۰ میلی‌لیتر با کود آهن سکوسترین حاصل شد.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Shokouhian, AliakbarUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Asghari, AliUNSPECIFIED
Chamanie, EsmailUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Date Deposited: 23 Jun 2019 10:05
Last Modified: 23 Jun 2019 10:05
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/6937

Actions (login required)

View Item View Item