Effect of potassium on absorption, distribution and agronomic use efficiency of nitrogen on qualitative and quantitative traits for variety of potato Agria

Tagavi Reza Goli Geshlaghi, Nader and Tobeh, Ahmad and Ghoripouri, AbdolGhaium and Jahanbakhsh, Sodabeh and Fakhari, Rasoul (2019) Effect of potassium on absorption, distribution and agronomic use efficiency of nitrogen on qualitative and quantitative traits for variety of potato Agria. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
961209_Thesis_format tagavi.pdf

Download (504kB)
Official URL: http://uma.ac.ir/

Abstract

Research Aim:In potato cropping, due to its nutritional value, it is necessary to consider quantitative and qualitative characteristics as well. The aim of this study was to evaluate the effects of two commonly chemical fertilizers used in the production of this produce on quantitative and qualitative characteristics and the role of potassium in improving nitrogen use efficiency Research method:The experiment was a factorial based on randomized complete block design with three replications. The factors included levels of zero, 80, 160 and 240 kg nitrogen per hectare, and levels of zero, 90, 180 and 270 kg of potassium per hectare. The Agrai cultivar of potato with quantitative and qualitative traits related to gland function with specific attention to the quality of the contents of protein, lysine, methionine and nitrogen contents, and the fertility utilization efficiency was investigated Findings: The results showed that the main effects of experiment factors on agronomy traits and interactions effects of nitrogen and potassium were significant in qualitative traits. By increasing nitrogen fertilizer application the tuber yield was significantly increased and the highest (51.5 t ha-1) was obtained with 240 kg N ha-1. There were no significant difference between the zero and 90 kg K ha-1 in terms of tuber yield. Application of 240 kg N and 180 kg K ha-1were resulted in the highest content of tuber protein and lysine. Application of 240 kg N and 180 kg K ha-1were caused the maximum absorption of nitrogen in the tuber. Fertilizer use efficiency was highest at the lowest nitrogen level and decreased with increasing fertilizer levels. Conclusion:The use of high levels of nitrogen and potassium fertilizers were cased the highest agronomy traits stem length, stem diameter, numbers of leaves, numbers of stem per plant as well as tuber yield. Application of 240 kg N ha-1 with 180 kg K ha-1 and or lower values of N fertilizer with higher values of K fertilizer had the best results at improved of quality traits such as tuber protein content, lysine content, methionine content and N absorption, in other hand the use of higher values of K fertilizer had good effects on allocation and efficiency of fertilizer application, especially with the application of desirable levels of nitrogen fertilizer.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: اثر پتاسیم بر جذب وتخصیص و کارایی مصرف زراعی نیتروژن روی خصوصیات کمی و کیفی سیب‌زمینی رقم آگریا
Persian Abstract: هدف:در زراعت سیب‌زمینی با توجه به ارزش غذایی آن، لازم است خصوصیات کمی و کیفی توأماً مدنظر قرار گیرد. هدف از اجرای این پژوهش، بررسی اثرات مصرف دو عنصر پرمصرف در تولید این محصول روی خصوصیات کمی و کیفی و نقش پتاسیم در بهبود کارایی مصرف نیتروژن در رقم آگریا سیب‌زمینی بود. روش‌شناسی پژوهش:آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. فاکتورها شامل سطوح صفر، 80، 160 و 240 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و سطوح صفر، 90، 180 و 270 کیلوگرم پتاسیم در هکتار بودند. ماده گیاهی مورد آزمایش رقم آگریا سیب‌زمینی بود که صفات کمی و کیفی مرتبط با عملکرد غده با توجه خاص به محتویات کیفی غده از جمله محتوی پروتئین، لیزین و متیونین و نیتروژن جذب شده و کارایی زراعی مصرف کود مورد بررسی قرار گرفت. یافته‌ها:نتایج نشان داد اثرات اصلی فاکتورهای آزمایش روی صفات زراعی واثرمتقابل نیتروژن و پتاسیم در صفات کیفی اختلاف معنی‌دار داشتند. با افزایش مصرف کود نیتروژن، عملکرد غده به طور معنی‌دار افزایش یافت و بیشترین آن (5/51 تن در هکتار) با کاربرد 240 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به دست آمد. از نظر عملکرد غده بین دو سطح صفر و 90 کیلوگرم پتاسیم در هکتار اختلاف معنی‌دار وجود نداشت. مصرف 240 کیلوگرم نیتروژن و 180 کیلوگرم پتاسیم در هکتار، بالاترین محتوی پروتئین و لیزین غده را موجب شدند. مصرف 240 کیلوگرم نیتروژن به همراه کاربرد 180 کیلوگرم پتاسیم در هکتار موجب جذب حداکثری نیتروژن در غده گردید. کارایی زراعی مصرف کود در پایین‌ترین سطح نیتروژن در بالاترین میزان خود بود و با افزایش سطح کود مصرفی، کاهش یافت. نتیجه‌گیری: مصرف مقادیر بالاتر کود نیتروژن و پتاسیم، بالاترین مقادیرصفات زراعی طول و قطر ساقه، تعداد برگ و ساقه در بوته و همچنین عملکرد غدهرا موجب شدند. کاربرد 240 کیلوگرم نیتروژن با 180 کیلوگرم پتاسیم در هکتار و یا مصرف سطح پایین‌تر از کود نیتروژن با سطح بالاتر ازکود پتاسیم نتیجه مناسب را در بهبود صفات کیفی محتوی پروتئین، محتوی لیزین، محتوی متیونین و درصد جذب نیتروژن داشت، به عبارت دیگر مصرف مقادیر بالاتر از کود پتاسیم اثر مطلوبی روی جذب، تخصیص و کارایی مصرف کود بویژه با کاربرد سطوح مطلوب از کود نیتروژن نشان داد.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Tobeh, AhmadUNSPECIFIED
Ghoripouri, AbdolGhaiumUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Jahanbakhsh, SodabehUNSPECIFIED
Fakhari, RasoulUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Date Deposited: 25 Jun 2019 06:41
Last Modified: 25 Jun 2019 06:41
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/6994

Actions (login required)

View Item View Item