Determination of visual characteristics of egg for quality evaluation by image processing method

Sardari, Sajjad and Afkari Sayyah, Amirhossein and Rasekh, Mansor and Rasoli Sharbiyani, Vali (2018) Determination of visual characteristics of egg for quality evaluation by image processing method. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
پایان نامه -سرداری.pdf

Download (523kB)
Official URL: http://uma.ac.ir/

Abstract

Research Aim: Eggs, as a major food source in people diet, due to encompassing high amount of protein, vitamins and essential nutrients, have been produced in a significant amount in the country,. Therefore, it is essential to development methods for controlling and monitoring eggs quality in production lines. Accordingly, the purpose of this study was to investigate the factors affecting the identification of some apparent qualitative indices of eggs, by instrumental method. Research Method: In this study, image processing technique was used to determine the appearance components of egg in order to evaluate its visual quality. Findings: Based on the results of this study, it was found that 100% of deformed eggs could be detected from sound eggs, only by two predictive parameters of major diameter and convex area. While for detection of eggs with apparent contamination from healthy samples, the accuracy of discrimination was equal to 83% and 67% for double class (stained and non-stained eggs) and three class (high stained, low stained and without stain) respectively. Conclusion: Based on the results of this research, it is possible to detect some apparent quality indices of egg, including deforming and surface contamination, by backlighting. However, further research should be done to develop instrumental methods, applicable in automated egg production plants. Nonetheless, in order to determine all visual quality indices of the egg, such as surface crack, further efforts are needed to develop discriminating algorithm and also new lighting techniques.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: تعیین مشخصات ظاهری تخم مرغ به منظور ارزیابی کیفی با استفاده از روش پردازش تصویر
Persian Abstract: هدف: تخم مرغ به عنوان یک ماده غذایی اصلی در جیره غذایی مردم که منبع خوبی از پروتئین، ویتامین و املاح ضروری بدن است، به مقدار قابل ملاحضه ای در کشور تولید شده و این امر توسعه روش های ابزاری برای کنترل کیفی آن را در واحدهای تولیدی ضروری می سازد. بر این اساس، هدف از این تحقیق بررسی عوامل موثر در تشخیص برخی مولفه های کیفی ظاهری تخم مرغ به روش ابزاری ( غیردستی) است. روش‌شناسی پژوهش: در این پژوهش برای تعیین مشخصات ظاهری به منظور ارزیابی کیفیت تخم‌مرغ از تکنیک پردازش تصویر استفاده شد. یافته‌های پژوهش: براساس نتایج این تحقیق مشخص شد که می توان صرفا با کمک دو پارامتر پیش بینی کننده قطر بزرگ و سطح کانوکس تخم مرغ های بدفرم را از سالم با دقت 100% شناسایی نمود. در حالی که برای شناسایی تخم مرغ های با آلودگی ظاهری از نمونه های سالم، دقت تشخیص به ترتیب برای حالت دو کلاسه (لک دار و بدون لک) و سه کلاسه (لک زیاد، لک کم و بدون لک) معادل 83% و67% بدست آمد. نتیجه گیری: بر اساس این پژوهش می توان از روش تصویر برداری، در حالت نور پردازی از زیر، نسبت به تشخیص برخی خصوصیات کیفی ظاهری تخم مرغ شامل بدفرمی و آلودگی سطحی اقدام نمود که انجام تحقیقات بیشتر می¬تواند به توسعه روش¬های ابزاری در سامانه¬های خودکار واحدهای تولید تخم مرغ بیانجامد. با این همه، برای تعیین تمام مولفه¬های کیفی ظاهری تخم مرغ مانند تشخیص ترک، نیاز به تلاشهای بیشتر در زمینه توسعه الگوریتم جداساز و روش های نور پردازی است.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Afkari Sayyah, AmirhosseinUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Rasekh, MansorUNSPECIFIED
Rasoli Sharbiyani, ValiUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Engineering > Department of Mechanical Engineering
Divisions > Faculty of Engineering > Department of Mechanical Engineering
Divisions: Subjects > Faculty of Engineering > Department of Mechanical Engineering
Faculty of Engineering > Department of Mechanical Engineering
Date Deposited: 26 Jun 2019 05:36
Last Modified: 26 Jun 2019 05:36
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/7099

Actions (login required)

View Item View Item