Dietary effect of different Levels of licorice(Glycyrrhiza glabra)powder on meat quality, nutrient digestibility and liver activity of broiler chickens

ghorbani soflou, Khadijeh and Shakouri, Mir Daryoush and Sahraei, Mahmoud (2019) Dietary effect of different Levels of licorice(Glycyrrhiza glabra)powder on meat quality, nutrient digestibility and liver activity of broiler chickens. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
خدیجه قربانی 9533254106.pdf

Download (468kB)
Official URL: http://uma.ac.ir/

Abstract

Research Aim: To study the effect of different levels of licorice (Glycyrrhiza glabra) powder on meat quality, nutrient digestibility and liver activity of broiler chickens. Research method: A total of 96 day old male Ross 308 chicks were allocated to 4 treatments with 4 replicates and 6 birds each. The treatments consisted of 0 (control), 0.5, 1 and 1.5 percent of licorice powder in diets were fed to bird for 42 days. Nutrients digestibility were determined at the end of grower period, while blood collected to measure some parameters at day 28 and birds slaughtered for meat sampling and weighting organs at day 42. Findings: Using licorice levels had no significant effect on weight gain and feed intake of broilers (P>0.05) and only feed conversion ration tended to be significant by level 0.5 percent (P=0.0544). Licorice levels had no significant effect on relative weight of carcass, thigh, liver and pancrease (P>0.05). All levels of licorcice reduced breast weight and just 1 percent of licorice decreased abdominal fat (P<0.05). Digestibility of dry matter, organic matter, ash and fat was not affected by the treatments (P>0.05). The levels of 1 and 1.5 percent of licorice declined total protein and globulin levels of serum (P<0.05). Among the consumed levels, only 1.5% of licorice significantly increased ALT and AST activities in serum (P<0.05).The levels of 1 and 1.5 percent decreased malondialdehyde of breast meant and all levels decreased malondialdehyde of thigh meat (P<0.05). The treatments had no effect on dry matter of breast and thigh meats (P>0.05). Conclusion: In overall, the lack effect of dietary licorice up to 1.5 percent on growth performance and adverse effect of that on breast weight and liver activity was observed. The reduction of abdominal fat (by 1 percent) and the increase of meat stability were the positive effect of dietary licorice.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: اثر سطوح مختلف پودر شیرین بیان (Glycyrrhiza glabra) جیره بر کیفیت گوشت، قابلیت هضم مواد مغذی و فعالیت کبد جوجه¬های گوشتی
Persian Abstract: هدف:بررسی اثر سطوح مختلف پودر شیرین بیان جیره بر کیفیت گوشت، قابلیت هضم مواد مغذی و فعالیت کبد در جوجه¬های گوشتی روش‌شناسی پژوهش:در این آزمایش، تعداد 96 قطعه جوجه خروس گوشتی یک روزه سویه راس 308 به صورت تصادفی به 4 تیمار و 4 تکرار (6 قطعه در هر تکرار) اختصاص یافتند. تیمار¬های آزمایشی شامل جیره‌های حاوی صفر (شاهد)، 5/0، 1 و 5/1 درصد پودر شیرین بیان طی یک دوره آزمایشی 42 روزه به پرندگان تغذیه شدند. تعیین قابلیت هضم مواد مغذی در آخر دوره رشد، خونگیری برای اندازه‌گیری برخی فراسنجه¬ها در روز 28 و کشتار برای نمونه‌برداری از گوشت و تعیین اوزان نسبی لاشه در روز 42 آزمایش انجام شد. یافته‌ها:استفاده از سطوح پودر شیرین بیان تاثیر معنی¬داری بر افزایش وزن و مصرف خوراک جوجه‌های گوشتی نداشت (05/0<P)و فقط ضریب تبدیل غذایی در اثر 5/0 درصد متمایل به معنی‌داری بود (0544/0=P). سطوح مختلف پودر شیرین بیان اثر معنی¬داری بر وزن نسبی لاشه، ران، کبد و پانکراس نداشت (05/0<P). همه سطوح پودر شیرین بیان باعث کاهش وزن سینه و سطح 1 درصد پودر شیرین بیان موجب کاهش وزن چربی حفره شکمی شد (05/0>P). قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی، خاکستر و چربی خام تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت (05/0<P). سطوح 1 و 5/1 درصد شیرین بیان باعث کاهش معنی¬دار گلوبولین و پروتیین کلسرم شدند (05/0>P). سطح 5/1 درصد پودر شیرین بیان باعث افزایش معنی¬دار ALT وAST شد (05/0>P). استفاده از سطوح 1 و 5/1 درصد شیرین بیان باعث کاهش مالون¬دی¬آلدئید گوشت سینه و همه سطوح باعث کاهش مالون¬دی¬آلدئید گوشت ران شدند (05/0>P). تیمارهای آزمایشی اثری روی درصد ماده خشک گوشت ران و سینه نداشتند (05/0<P). نتیجه‌گیری: در کل، عدم تاثیر پودر شیرین بیان تا سطح 5/1 درصد جیره بر عملکرد رشد، تاثیر سوء آن بر وزن نسبی سینه و فعالیت کبد مشاهده شد. کاهش چربی حفره شکمی (با سطح 1 درصد ) و افزایش قوام گوشت تولیدی جوجه‌های گوشتی نیز از اثرات مثبت پودر شیرین بیان جیره بودند.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Shakouri, Mir DaryoushUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Sahraei, MahmoudUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Date Deposited: 26 Jun 2019 09:57
Last Modified: 26 Jun 2019 09:57
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/7119

Actions (login required)

View Item View Item