The effect of Nano zinc oxide on Morphometry of Moghani Ram Sperm

Heidari, Jalil and Seifdavati, Jamal and Mohebodini, Hossein and Abdi Benemar, Hossein and Seyedsharifi, Reza (2019) The effect of Nano zinc oxide on Morphometry of Moghani Ram Sperm. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
جلیل حیدری 9433774106.pdf

Download (371kB)
Official URL: http://uma.ac.ir/

Abstract

Research Aim:The aim of this study was to evaluate the effect of Nano zinc oxide on functional parameters ram Moghani sperm after Freeze-Thawing process. Research method:Semen samples were collected from 4 rams, twice a week (N=20) and examined in volume, color, motility,and concentration. Semen samples were diluted with Tris-based diluent with 20% egg yolk, 7% glycerol and concentrations of 0, 10, 100, 500, 1000 μg/ml of Nano zinc oxide,and they were frozen in liquid nitrogen and kept after cooling. The characteristics of sperm motility, plasma membrane integrity, viability, sperm morphology, malondialdehyde concentration, and total antioxidant capacity of semen plasma were evaluated after thawing semen samples. The results were analyzed in a completely randomized design with 5 treatments in 5 replications. Findings: The results of this study showed that Treatment with 100 μg/ml Nano zinc oxide compared tocontrol group significantly improved motility, viability, integrity of sperm plasma membrane, total antioxidant capacity of semen and decreased malondialdehyde production (P<0.05). The percentage of sperm abnormalities was not significantly different between treatments (P>0.05). Conclusion:The results of this study showed that can be improved the quality of sperm ram Moghani sperm after Freeze-Thawing process by adding 10 and 100 μg/ml of Nano zinc oxide to a tris based diluent.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: اثر نانو اکسید روی بر مورفومتری اسپرم قوچ مغانی
Persian Abstract: هدف:هدف از این مطالعه بررسی اثر نانواکسید روی بر پارامترهای عملکردی اسپرم قوچ مغانی پس از فرآیندانجماد- یخ‌گشایی بود. روش‌شناسی پژوهش:نمونه‌های منی از 4 قوچ، به صورت 2 بار در هفته (20n=) جمع‌آوری و از لحاظ حجم، رنگ، جنبایی و غلظت بررسی شدند. نمونه‌های منی با رقیق ‌کنندهبر پایه تریس با20% زرده تخم‌مرغ،7% گلیسرول همراه با غلظت‌های 0، 500،100،10 و 1000 میکروگرم در میلی‌لیتر نانو اکسید رویرقیق ‌سازی و پس از سردسازی در ازت مایع منجمد و نگه‌داری شدند. پس از یخ‌گشایی نمونه‌های منی، ویژگی‌های تحرک اسپرم، یکپارچگی غشاء پلاسمایی، زنده‌مانی، مورفولوژی اسپرم، غلظت مالون دی آلدهید و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی تام پلاسمای منی ارزیابی شد. نتایجبه دست آمده در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تیماردر5 تکرار تجزیه ‌و تحلیل شد. یافته‌ها: نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که تیمار 100 میکروگرم در میلی‌لیترنانو اکسید روی در مقایسه با گروه شاهد موجب بهبود معنی‌دار تحرک، زنده‌مانی، یکپارچگی غشای پلاسمایی اسپرم، ظرفیت آنتی‌اکسیدانی تام پلاسمایی منی و کاهش مالون دی آلدهید تولیدی می‌شود (05/0p<). درصد ناهنجاری‌های اسپرم در بین تیمارها اختلاف معنی‌داری نداشت (05/0p>). نتیجه‌گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که می‌توان با افزودن 10 و 100 میکروگرم در میلی‌لیتر نانو اکسید روی به رقیق ‌کنندهبر پایه تریس، کیفیت اسپرم قوچ مغانی را پس از فرآیندانجماد- یخ‌گشایی بهبود بخشید.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Seifdavati, JamalUNSPECIFIED
Mohebodini, HosseinUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Abdi Benemar, HosseinUNSPECIFIED
Seyedsharifi, RezaUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Date Deposited: 26 Jun 2019 10:28
Last Modified: 26 Jun 2019 10:28
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/7133

Actions (login required)

View Item View Item