Determination of Mechanical Properties of Almond and its Kernel

بداغی, وحید and راسخ, دکتر منصور and افکاری سیاح, دکتر امیرحسین and یعقوبیان, مهندس بهزاد (2009) Determination of Mechanical Properties of Almond and its Kernel. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
بسم اله -عنوان فارسی- تقدیم.pdf

Download (831kB)
Official URL: http://uma.ac.ir/

Abstract

: In this research some physical properties of two varieties of Almond including; length, width, thickness, geometric mean diameter, weight, volume, surface area and sphericity were investigated. Also some mechanical properties were investigated by two methods of semi-statics loading and dynamic loading. Mechanical properties of semi-statics loading such as; rupture force, energy and power requirement to rupture of Almond nut, measured and assessed under pressure loading between two parallel plates. The tests were carried out in three size levels (small, medium and large), three loading speeds (10, 100 and 200 mm/min) and three loading directions (X, Y and Z) with 10 replications. The effects of three factors; size, speed, direction of loading and their interactions were measured for both varieties. Finally, the mean values of mechanical properties of both varieties were compared. The mean force, energy and power requirement to rupture of nut for Azar variety were measured 884.6N, 447.3mj, 0.681W and for Nonpareil were measured 56.2N, 31.4 mj, 0.045W, respectively. The results showed that the mean values of mechanical properties of Azar variety were considerably more than Nonpareil variety. Also, it was revealed that the effects of size, speed and loading direction on mechanical properties were significant in both varieties. In this project by using of pendulum impacting device, energy requirement for rupture of almond nut in three size levels (small, medium and large) and two loading directions (Y and Z) in seven energy levels for both Azar and Nonpareil varieties with 10 replication were determined .Also, by cutting loading tests, some of mechanical properties of almond kernel such as force, energy and power requirement for cutting of kernel were investigated. The tests were carried out with three size levels (small, medium and large) and three loading speeds (5, 50 and 100 mm/min) and three moisture levels (5, 15 and 25%) with 10 replications. The effects of three factors; size, speed, moisture and their interactions were measured for both varieties. Finally, the mean values of mechanical properties of both varieties were compared. The mean force, energy and power requirement to cutting of kernel for Azar variety were measured 15.43N, 6.12mj, 0.0058W and for Nonpareil were measured 17.03N, 8.19 mj, 0.0071W, respectively.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: تعیین خواص مکانیکی بادام درختی ومغز آن
Persian Abstract: : در این تحقیق برخی از خواص فیزیکی دانه و مغز دو رقم بادام درختی به نام¬های آذر و نون¬پاریل، شامل خواص هندسی، چگالی واقعی و چگالی توده و نیز ضریب اصطکاک استاتیکی بر روی سطوح آهن گالوانیزه، فولاد و آلومینیوم، اندازه¬گیری شد. همچنین خواص مکانیکی دانه بادام به دو روش بارگذاری شبه¬ استاتیکی و بارگذاری دینامیکی مورد بررسی قرار گرفت. خواص مکانیکی حاصل از بارگذاری شبه¬ استاتیکی شامل بیشینه نیرو، انرژی و توان مورد نیاز برای شکست پوست چوبی دانه¬های بادام، تحت بارگذاری فشاری بین دو صفحه تخت اندازه¬گیری و ارزیابی شد. تمامی آزمایش¬ها بر پایه طرح بلوک¬های کاملاً تصادفی و در سه سطح اندازه (کوچک، متوسط و بزرگ) و سه جهت بارگذاری (در امتداد محورهای اصلی X ،Y و Z ) و با سه سرعت بارگذاری (10، 100 و 200 میلی¬متر بر دقیقه)، در10 تكرار انجام شدند. تأثیر سه فاکتور اندازه، سرعت و جهت بارگذاری و نیز اثرات متقابل آن¬ها برای هر دو رقم مورد ارزیابی قرار گرفت و در نهایت مقادیر میانگین خواص فیزیکی و مکانیکی دو رقم ذکر شده با یکدیگر مقایسه شدند. بیشینه نیرو، انرژی و توان مورد نیاز برای شکست پوست رقم آذر با مقادیر میانگین به ترتیب N 6/884 ، mj3/447، W681/0 و برای رقم نون¬پاریل N 2/56، mj4/31، W 045/0 بدست آمد و مشخص گردید که میانگین مقادیر خواص مکانیکی شامل بیشینه نیرو، انرژی و توان لازم برای شکست پوست چوبی رقم آذر به طورقابل ملاحظه¬ای بیشتر از رقم نون¬پاریل است. در هر دو رقم اثر اندازه، سرعت و جهت بارگذاری بر خواص مکانیکی معنی¬دار بوده است. به طوری که با افزایش سرعت بارگذاری، خواص مکانیکی دانه بادام شامل نیرو و انرژی لازم برای شکست دانه بادام کاهش و توان لازم برای شکست دانه بادام افزایش می¬یافت. در این تحقیق خواص مکانیکی حاصل از بارگذاری دینامیکی، تحت بارگذاری ضربه¬ای مورد بررسی قرار گرفت. در این آزمون با استفاده از دستگاه آونگ ضربه¬ای مقدار انرژی لازم برای شکست دانه بادام را در سه سطح اندازه (کوچک، متوسط و بزرگ) و دو جهت بارگذاری (در امتداد محورهای اصلیY و Z) با هفت سطح انرژی برای هر دو رقم آذر و نون¬پاریل تعیین شد. همچنین با انجام آزمون بارگذاری برشی به صورت شبه استاتیک، برخی از خواص مکانیکی مغز بادام شامل نیرو، انرژی و توان لازم برای برش مغز بادام بررسی شد. در آزمون بارگذاری برشی اثر اندازه در سه سطح (کوچک، متوسط و بزرگ)، اثر رطوبت در سه سطح(5، 15 و 25 درصد) و اثر سرعت بارگذاری در سه سطح (5، 50 و 100 میلی¬متر بر دقیقه) و نیز اثرات متقابل آن¬ها بر خواص مکانیکی مغز بادام ارزیابی شد. مقادیر میانگین بیشینه نیرو، انرژی و توان لازم برای برش مغز بادام رقم آذر به ترتیب N 43/15، mj12/6، W 0058/0 و برای رقم نون¬پاریل N 03/17 ، mj19/8، W0071/0 می¬باشد. نتایج حاصل از این آزمون نشان داد که برای برش مغز رقم نون¬پاریل، نیرو، انرژی و توان بیشتری لازم است.
Supervisor:
SupervisorE-mail
راسخ, دکتر منصورUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
افکاری سیاح, دکتر امیرحسینUNSPECIFIED
یعقوبیان, مهندس بهزادUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Date Deposited: 09 Jul 2019 04:17
Last Modified: 09 Jul 2019 04:17
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/7272

Actions (login required)

View Item View Item