The allelopathic effects of weeds and crops on germination and growth of canola (Brassica napus)

Sayyah, Mona and Mohammaddoust Chamanabad, Hamid Reza and Asghari, Ali and Hashemi Majd, Kazem (2009) The allelopathic effects of weeds and crops on germination and growth of canola (Brassica napus). Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
پایان نامه مونا سیاح.pdf

Download (236kB)
Official URL: http://uma.ac.ir/

Abstract

Canola (Brassica napus) is one of the most important oil crop that in recent years, many attention were made about increasing of its planting area. Weeds are the most important factors that reduce canola yield due to competition or chemical interaction between crop and weeds or their residuals. In other word, it need determine the place of canola in crop rotation with conventional crops. This study also conducted in 2007 to evolution of allelopathic effects of Sinapis arvense and Cersium arvensis (two dominant weed species) and wheat and potato (two conventional crops) on germination, growth and nutrient uptake in canola. For this, plant organs was collected in flowering stage and divided into three parts. One part was used to preparing fresh extracts, seconds part was used to preparing extracts dried organs and third part was used as dry residuals. Analyses shown that fresh and dry extract of two weeds and crops reduced seed germination of canola it in compared with control. Inhibitory effects depended on the type of extract and plant. Inhibitory effect of Sinapis arvense and wheat on canola germination was more than Cersium arvensis and potato when used as fresh extract. In contract, inhibitory effect of extract from dry organs of Cersium arvensis and potato was more than Sinapis arvense and wheat. Analyses shown that fresh and dry extract and dry residuals of two weeds have a significant effect on canola growth. Effect of extract and residual on N, P and K concentrate in canola also were significant. Fresh extract of Sinapis arvense and Cersium arvensis had not significant effect on N concentrate, but Fresh extract of potato in compared with wheat decreased N concentrate of canola. Fresh and dry extract increased P and K concentrate.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: اثرهاي آللوپاتی علف¬های هرز و گیاهان زراعی روی جوانه¬زنی و رشد کلزا (Brassica napus L.)
Persian Abstract: کلزا يكي از محصولات مهم است كه در کشور ما امروزه توجه زیادی به توسعه سطح زیر كشت آن شده است. علف¬هاي هرز يكي از عوامل عمده كاهش تولید محصول کلزا به شمار می¬روند که این کاهش محصول ممکن است نتیجه رقابت آنها با گیاه زراعی و یا نتیجه اثرات بیوشیمیایی گیاهان در حال رشد و یا بقایای آنها باشد. از طرفی لازم است جایگاه آن در تناوب با سایر گیاهان زراعی مرسوم در منطقه مشخص شود. این تحقيق نیز در سال 1386 به منظور بررسی اثرات آللوپاتی دو گونه علف¬ هرز غالب خردل¬وحشی و کنگروحشی و دو گیاه زراعی گندم و سیب¬زمینی بر جوانه¬زنی، وزن خشک اندام¬های هوایی و جذب عناصر غذایی در کلزا انجام شد. برای این منظور در مرحله گلدهی هر یک از گیاهان، اندام¬های هوایی آنها جمع¬آوری گردید و به سه قسمت تقسیم گردید. یک قسمت از آنها در تهیه عصاره اندام-های تازه، قسمت دیگر یرای تهیه عصاره بقایای خشک و قسمت سوم پس از خشک شدن به منظور اثر خود بقایا استفاده گردید. تجزيه¬های آماري نشان داد که عصاره اندام¬های تازه و خشک دو گونه علف¬هرز و گندم و سیب¬زمینی در مقایسه با شاهد (آب مقطر) درصد جوانه¬زنی کلزا را کاهش دادند. تاثیر بازدارندگی عصاره اندام¬های تازة خردل وحشی و گندم بیش از کنگر¬وحشی و سیب¬زمینی بود. بر عکس، تاثیر عصاره اندام¬های خشک کنگر¬وحشی و سیب¬زمینی بیش از خردل وحشی و گندم بود. با افزایش غلظت عصاره اندام¬های تازه و خشک دو گونه علف هرز و گیاهان زراعی، درصد جوانه¬زنی کلزا بسیار کاهش یافت. تجزیه¬های آماری داده¬ها نشان داد که تاثیر عصارة آبی اندام¬های تازه، خشک و بقایای خشک خردل¬وحشی و کنگروحشی تأثیر بسیار معنی¬داری روی وزن خشک اندام¬های هوایی کلزا داشت. تاثیر عصاره آبی و یا بقایای دو گونه علف هرز و گیاهان زراعی بر غلظت نیتروژن، فسفر و پتاسیم اندام¬های هوایی کلزا متفاوت بود. غلظت نیتروژن کلزا تحت تاثیر عصاره آبی اندام¬های تازه خردل¬وحشی و کنگر وحشی قرار نگرفت، ولی عصاره آبی اندام-های تازه سیب¬زمینی در مقایسه با گندم غلظت نیتروژن کلزا را کاهش داد. عصاره آبی و یا بقایای دو گونه علف هرز و گیاهان زراعی غلظت فسفر و پتاسیم کلزا را افزایش داد. با افزایش غلظت عصاره اندام¬های خشک خردل¬وحشی غلظت فسفر کلزا افزایش یافت.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Mohammaddoust Chamanabad, Hamid RezaUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Asghari, AliUNSPECIFIED
Hashemi Majd, KazemUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Date Deposited: 03 Jul 2019 07:29
Last Modified: 03 Jul 2019 07:29
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/7288

Actions (login required)

View Item View Item