Effect of thyme extract in diets containing wheat and corn on growth performance, nutrient digestibility and some blood parameters in broiler chickens

باقری شیره جینی, زهرا and شکوری, دکتر میر داریوش and میرزائی, دکتر فرزاد and باقری, دکتر منصور (2010) Effect of thyme extract in diets containing wheat and corn on growth performance, nutrient digestibility and some blood parameters in broiler chickens. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
thesis ZBagheri.pdf

Download (1MB)
Official URL: http://uma.ac.ir/

Abstract

In order to study the effect of thyme extract and growth promoter antibiotic, flavomaycin, on growth performance, serum lipid parameters, ileal nutrient digestibility and relative weights of some organs of broiler chicken, an experiment was conducted using 360 day old Ross 308 broiler chicken for 35 days on deep litter. The first factor including two levels of diet; wheat diet and corn diet , the second factor consist of three levels of: without any additives, 0.1 percent of thymus extract or 0.1 percent of Flavomycin. A completely randomized design with factorial arrangement of 2×3 was employed with 4 replicates and 16 birds in each. According to the results, during 35 days of the experiment, the birds fed with corn based diet had higher feed intake (p<0.0001), weight gain (p<0.0 1) and fee conversion ratio (p<0.0001) compared to the birds on wheat based diet. Addition of antibiotic to the diets resulted similar feed intake with the group on without any additives, but increased weight gain (p<0.05). The effect of extract was not significant on weight gain, but decreased feed intake (p<0.01) & improved fee conversion ratio(p<0.05). There were no intractions between grain and additives. Non of the additives in corn diet had no effects on digesta pH, while inclusion of the extract in wheat diet increased the cecal digesta pH (p<0.001) and in contrast, antibiotic decreased the ileal digesta pH of 21 day old chicks significantly (p<0.01). Jejunal digesta viscosity of birds fed wheat based diet increased significantly (p<0.0001). Relative breast weight showed a significant (p<0.05) increase in birds reciving additives. Also the interaction effect of addition of antibiotic in corn diet on thigh relative weight was significant (p<0.05) . The abdominal fat, levels of total cholesterol, triglyceride and HDL-cholesterol were not affected by the treatments. Ileal digestibility of dray matter (DM), organic matter (OM) and gross energy (GE) of corn based diet was higher that wheat based diet(p<0.05). Using additives resulted ileal digestibility of DM, OM and GE in wheat diet (p<0.05). The uea of thymus extract could not showed the same growth performance as antibiotic did, but increased the efficiency of consumed feed.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: اثر عصاره آویشن در جیره‌های حاوی گندم و ذرت بر عملکرد رشد، قابلیت هضم مواد مغذی و برخی فراسنجه‌های خونی در جوجه‌های گوشتی
Persian Abstract: به منظور بررسي اثر عصاره آويشن كوهي و آنتي بيوتيک محرک رشد فلاومايسين بر عملکرد رشد، فراسنجه‌هاي ليپيدي خون، قابلیت هضم ایلئومی مواد مغذی و اوزان نسبي برخی از اندام های جوجه‌هاي گوشتي، آزمايشي با استفاده از 360 قطعه جوجه گوشتي يک روزه از سويه تجاري راس 308 براي مدت 35 روز روي بستر انجام شد. آزمايش در قالب يک طرح کاملاً تصادفي با ترتیب فاکتوریل 3×2 با چهار تکرار و شانزده پرنده در هر تکرار صورت گرفت. فاکتور اول شامل دو سطح جیره حاوی گندم و جیره حاوی ذرت و فاکتور دوم شامل سه سطح: بدون ماده افزودنی، عصاره آویشن به مقدار 1/0 درصد و آنتی بیوتیک فلاومایسین به مقدار 1/0 درصد جیره بودند. نتايج حاصل نشان داد كه طی دوره 35 روزه آزمایش، جوجه های تغذیه شده با جیره حاوی ذرت دارای مصرف خوراک (0001/0>p)، افزایش وزن (01/0p<) و ضریب تبدیل غذایی (0001/0>p) بالاتری نسبت به جوجه های تغذیه شده با جیره حاوی گندم بودند. افزودن آنتی بیوتیک در مقایسه با حالت عدم استفاده از افزودنی به مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی یکسان و افزایش وزن بیشتر (05/0>p) جوجه های تغذیه شده منجر شد. تاثیر عصاره بر افزایش وزن معنی دار نبود ولی موجب کاهش معنی دار مصرف خوراک (01/0p<) و بهبود ضریب تبدیل غذایی (05/0p<)جوجه ها شد.اثر متقابل نوع غله و نوع افزودنی در این دوره معنی دار نبود. هیچ یک از افزودنی ها بر pH شیرابه‌های گوارشی جوجه های تغذیه شده با جیره ذرت اثر معنی دار نداشته اما عصاره آویشن در جیره های حاوی گندم بدون تاثیر معنی داری روی pH محتویات سنگدان و ایلئوم، موجب افزایش pH شیرابه سکوم (001/0>p) شد. آنتی بیوتیک نیز کاهش معنی دار (01/0p<) pH شیرابه ایلئوم جوجه های 21 روزه را در بر داشت. وزن نسبي گوشت سينه، افزايش معني داري (05/0p<) در جوجه‌هاي دريافت کننده افزودنی نشان داد. همچنین افزودن آنتي بيوتيك به جیره حاوی ذرت موجب افزایش وزن نسبی ران ها، شد(05/0p<). چربي حفره بطني، کلسترول كل، تري گليسريد و كلسترول HDL سرم خون جوجه‌ها، تحت تاثير تيمار‌هاي آزمايشي قرار نگرفت. قابلیت هضم ایلئومی ماده خشک، ماده آلی و انرژی خام جیره حاوی ذرت بیشتر از جیره حاوی گندم بود (05/0(p< . افزودنی‌ها موجب افزایش قابیت هضم ایلئومی ماده خشک، ماده آلی و انرژی خام در جیره گندم شدند(05/0(p<. در پایان استفاده از عصاره آويشن كوهي نتوانست عملكرد رشدي مشابه آنتي بيوتيك نشان دهد ولي موجب استفاده بهتر از خوراك مصرفي در جوجه ها گرديد.
Supervisor:
SupervisorE-mail
شکوری, دکتر میر داریوشUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
میرزائی, دکتر فرزادUNSPECIFIED
باقری, دکتر منصورUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Date Deposited: 10 Jul 2019 06:22
Last Modified: 10 Jul 2019 06:22
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/7708

Actions (login required)

View Item View Item