Investigation of the effects of dry period on production and composition of milk and some blood parameters in high producing Holestain dairy cows in heat stress condition

عبدی فاراب, محمد and واحدی, دکتر وحید and بوستان, دکتر آزاده and قضائی نیاری, دکتر سیامک (2019) Investigation of the effects of dry period on production and composition of milk and some blood parameters in high producing Holestain dairy cows in heat stress condition. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
New Microsoft Word Document.pdf

Download (2MB)
Official URL: http://uma.ac.ir/

Abstract

In this study 44 high-yielding Holstein dairy cattle were randomly assigned to three treatments (completely randomized design). Treatments included three dry period lengths (treatment 1: 30 days, treatment 2: 45 days and treatment 3: 60 days dry period length). The cows were milked three times a day and sum of these records were considered as daily record for each cow. Milk sampling and milk composition analysis were performed weekly until 4 weeks after parturition. Blood sampling to analyse metabolite composition (including NEFA, BHBA, cholesterol, glucose and urea) was performed four times: one week before parturition, 10, 20 and 30 days after parturition (six cows from each treatment). Results showed that milk yield after parturition was approximately the same for treatments 1 and 2 (about 32 Kg) but the yield for treatment 3, was about 34/62 Kg. The evaluation of milk yield during the early postpartum period showed that there is significant difference between treatments only at the first week. This difference was only between treatments 1 and 3 (19/57 vs. 24/57 Kg). Milk protein, lactose and solids-non-fat percent were the same for treatments 1 and 2 but treatment 3 showed significant decrease (P < 0.05). 3/5% fat corrected- milk (FCM) were 42/4, 41/1 and 46/1 for treatments 1, 2 and 3 respectively. SNF corrected milk (SCM) and energy corrected milk (ECM) were maximum in treatment 3. BHBA concentration in blood plasma was 0/81, 0/92 and 1/34 mmol/L for treatments 1, 2 and 3 respectively. The concentration of this metabolite was significantly higher for treatment 3 compared to other treatments (P < 0.05). Non esterified fatty acids (NEFA) mean in blood plasma was 0/83, 0/94 and 0/93 mmol/L for treatments 1, 2 and 3 respectively but there was no significant difference between three treatments (P < 0.05). Treatment 3 showed significant decrease in plasma glucose concentration compared to treatment 1 and 2 (P < 0.05). Plasma urea concentration was higher in treatment 3 compared to other treatments. Blood cholesterol was not affected by treatments of this experiment.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: بررسی تاثیرطول دوره خشکی بر میزان تولید و ترکیبات شیر و برخی فراسنجه¬های خونی در گاوهای پر تولید هلشتاین در شرایط استرس گرمایی
Persian Abstract: در این پژوهش 44 راس گاو هلشتاین با تولید بالا در قالب طرح کاملاً تصادفی به سه تیمار اختصاص داده شدند. تیمارها شامل سه مدت زمان متفاوت برای طول دوره خشکی بودند (تیمار 1: دوره خشکی 30 روز، تیمار 2: دوره خشکی 45 روز و تیمار 3: دوره خشکی 60 روز). مجموع شیر تولیدی حاصل از سه بار دوشش در روز برای دام¬های مورد نظر به عنوان تولید روزانه پس از زایش ثبت گردید و نمونه گیری از شیر و تعیین ترکیبات آن هفته ای یک بار پس از زایش به مدت 4 هفته انجام گرفت. جهت اندازه¬گیری فراسنجه¬های خونی شامل NEFA، BHBA، کلسترول، گلوکز، و نیتروژن اوره ای خون، چهار مرحله خونگیری از 6 راس گاو در هر تیمار در زمان¬های یک هفته قبل از زایش و به ترتیب 10، 20 و 30 روز پس از زایش صورت پذیرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که تولید شیر پس از زایمان برای تیمارهای 1 و 2 تقریباً برابر و معادل 32 کیلوگرم بود این در حالی است که این مقدار برای تیمار 3 برابر با 62/34 کیلوگرم به دست آمد. بررسی تولید شیر در هفته¬های اول پس از زایمان نشان داد که تنها در هفته اول تفاوت معنی¬دار از نظر آماری بین تیمارهای مختلف وجود دارد. البته این تفاوت تنها بین تیمار 1 با میانگین 57/19 کیلوگرم و تیمار 3 با میانگین 67/24 کیلوگرم بود.¬ درصد پروتئین شیر، لاکتوز شیر و مواد جامد شیر به جز چربی در تیمارهای 1 و 2 مشابه بودند اما در تیمار 3 کاهش معنی¬دار مشاهده شد (0.05p<). شیر تصحیح شده برای چربی 5/3 درصد معادل 4/42، 1/41 و 1/46 کیلوگرم به ترتیب برای تیمارهای 1، 2 و 3 بود. شیر تصحیح شده برای مواد جامد بدون چربی و همینطور تولید شیر تصحیح شده برای انرژی، در تیمار 3 بیشینه بود. میانگین غلظت بتاهیدروکسی بوتیرات (BHBA) در پلاسمای خون گاوهای مورد مطالعه در تیمارهای 1، 2 و 3 به ترتیب 81/0، 92/0 و 34/1 میکرومول بود که تیمار 3 نسبت به تیمارهای دیگر افزایش معنی¬دار داشت (05/0 p<). میانگین اسیدهای چرب غیر استریفیه سرم خون (NEFA) گاوهای مورد مطالعه به ترتیب 83/0، 94/0 و 93/0 میکرومول در تیمارهای 1، 2 و 3 بود و اختلاف معنی¬داری بین تیمارها وجود نداشت (0.05 < P). میانگین غلظت گلوکز خون دام¬¬ها در تیمار 3 کاهش معنی-داری نسبت به تیمارهای 1 و 2 داشت (05/0 P <). همچنین غلظت اوره خون در تیمار 3 نسبت به سایر تیمارها افرایش داشت. کلسترول خون تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت (05/0 < P).
Supervisor:
SupervisorE-mail
واحدی, دکتر وحیدUNSPECIFIED
بوستان, دکتر آزادهUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
قضائی نیاری, دکتر سیامکUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Date Deposited: 10 Jul 2019 06:58
Last Modified: 10 Jul 2019 06:58
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/7727

Actions (login required)

View Item View Item