Evaluation of quality related traits in some spring wheat cultivars using agronomic traits and protein markers

Barani, Saeid and Sedghi, Mohammad and Sofalian, Omid and Shokrpour, Majid and Zad-Hassan, Esmail (2010) Evaluation of quality related traits in some spring wheat cultivars using agronomic traits and protein markers. Other thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
پايان نامه.باراني.pdf

Download (660kB)
Official URL: http://uma.ac.ir/

Abstract

In order to evaluate some of agronomic traits correlated with quality in some bread wheat cultivars,we use agronomic traits and protein markers,in this way an experiment was designated at Researcher farm of Pars-Abad of Moghan Juniorcollege of Agriculture using 29 Spring and Facultative bread wheat genotypes based on randomized complete block design with 3 repetitions in 2010. Agronomic traits consist of biological yield( Kg.h-1), number of plant ( m2), number of tiller ( m2), plant height ( cm), spike length ( cm), number of spike ( m2), number of spikel in spike, number of grain in spike, 1000 grain weight (gr), grain yield ( kg.m2), single plant yield ( gr), harvest index, flag leaf area ( cm2), flag leaf chlorophyll scale, emergencing time, tillering time, estem elongation time, booting time, flowering time, milking time, doughing time and complete ripening grain time measurement and was recoreded. The results showed significant differ of traits biological yield, grain yield, harvest index, plant no, number of tiller, number of grain in spike, 100 grain weight, grain yield, single plant yield and flag leaf chlorophyll and tillering time between genotypes. Between morphological traits, Biological yield, had positive and significant correlation with grain yield. The phenologic between most traits was observed positive and significant relationships. Shiroodi, Nick-Nejad and Alborz cultivars for traits grain yield, biological yield, harvest index and one plant yield were cultivars paramount whereas, Bayat, Toos and Roshan cultivars for said traits were sector cultivars with low means. The results of regression coefficients showed the good relation between some characters and proteins band and could be represented that some of coding loci of storage proteins are involved in regulation mechanisms of studied characters and so, storage proteins could be used as biochemical markers in assessment of quality in bread wheat.

Item Type: Thesis (Other)
Persian Title: ارزیابی صفات مرتبط با کیفیت در برخی ارقام گندم بهاره با استفاده از صفات زراعی و نشانگرهای پروتئیني
Persian Abstract: به منظور ارزیابی صفات زراعی مرتبط با کیفیت در برخی از ارقام بهاره با استفاده از صفات زراعی و نشانگرهای پروتئینی، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی آموزشکده کشاورزی پارس آباد مغان با استفاده از 29 ژنوتیپ گندم نان بهاره و بینابین به صورت طرح بلوک¬های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1389-1388 اجرا گردید. صفات زراعی شامل: عملکرد بیولوژیک ( كيلوگرم در هكتار)، تعداد بوته ( متر مربع)، تعداد پنجه بارور ( متر مربع)، ارتفاع بوته ( سانتي متر)، طول سنبله ( سانتي متر)، تعداد سنبله بارور ( متر مربع)، تعداد سنبلچه در سنبله، تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه ( گرم)، عملکرد دانه ( كيلوگرم در هكتار)، عملکرد تک بوته ( گرم)، شاخص برداشت، مساحت برگ پرچم ( سانتي متر مربع)، میزان کلروفیل برگ پرچم، زمان سبز شدن، زمان پنجه زنی، زمان ساقه دهی، زمان آبستني، زمان گلدهی، زمان شیری شدن، زمان خمیری شدن و زمان رسیدگی کامل دانه¬ها اندازه¬گیری و یاداشت شد. نتایج تجزیه واریانس از نظر صفات عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه، شاخص برداشت، تعداد بوته، تعداد پنجه بارور، ارتفاع بوته، طول سنبله، تعداد سنبله، تعداد سنبلچه در سنبله، تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد تك بوته، میزان کلروفیل برگ پرچم و زمان پنجه زنی تفاوت معنی¬داری میان ژنوتیپ¬ها نشان داد. از ميان صفات مورفولوژيك، عملكرد بيولوژيك بيشترين همبستگي مثبت و معني¬دار با عملكرد دانه نشان داد. بین اکثر صفات فنولوژیک روابط مثبت و معنی¬داری ملاحظه شد. نتایج نشان دادند که ارقام شیرودی، نیک نژاد و البرز از نظر صفات عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت و عملکرد تک بوته جز ارقام برتر بودند در حالی که، ارقام بیات، توس و روشن از نظر صفات مذکور جز ارقام با میانگین پایین بودند. نتایج تجزیه رگرسیون، ارتباط خوبی را بین تعدادی از صفات اندازه¬گیری شده و برخی از نوارهای پروتئینی نشان داد و می¬توان چنین بیان کرد که برخی از مکان¬های رمز¬کننده پروتئین¬های ذخیره¬ای درمورد سازوکارهای تنظیمی صفات مورد مطالعه نیز مشارکت دارند و بنابراین، پروتئین¬های ذخیره¬ای می¬توانند به عنوان نشانگرهای بیوشیمیایی در ارزیابی تنوع ژنتیکی ارقام گندم نان استفاده شوند.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Sedghi, MohammadUNSPECIFIED
Sofalian, OmidUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Shokrpour, MajidUNSPECIFIED
Zad-Hassan, EsmailUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Date Deposited: 13 Jul 2019 05:36
Last Modified: 13 Jul 2019 05:36
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/7746

Actions (login required)

View Item View Item