Assessment of the salt stress tolerance using morpho-physiologic characters and its relation with qualitative pattern of seed storage protein banding in some durum wheat cultivars.

Kahrizi, Sonia and Sedghi, Mohammad and Sofalian, Omid and SeyedSharifi, Raouf and Shokrpour, Majid (2010) Assessment of the salt stress tolerance using morpho-physiologic characters and its relation with qualitative pattern of seed storage protein banding in some durum wheat cultivars. Other thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
مقدمه.pdf

Download (693kB)
Official URL: http://uma.ac.ir/

Abstract

to evaluate the salt stress tolerance using morpho-physiologic characters and its relation with qualitative pattern of seed storage protein banding in some durum wheat cultivars, a factorial experiment was carried out based on randomized complete block design with three replications in 2009 at Research Greenhouse of the faculty of agriculture of university of Mohaghegh Ardabili. Treatments were salt (0, 60 and 120 mM) and 10 durum wheat cultivars. Results showed the significant effect of salt stress on number of grains in ear, weight of grains in ear, date of heading, chlorophyll fluorescence of flag leaf, so that, with increasing salt severity number of grains in ear and weight of grains in ear decreased. In assessment of enzymes, salt stress had significant effect on enzymes activity and content of proline, so that, increasing of salinity, caused in the higher activity of ATPase, SOD, and POX increased and lower activity of Rubisco, CAT and content of proline compared with control. In assessment of grain quality, salt stress had significant effect on grain reservoirs, so that increasing of salinity, led to higher content of protein, carbohydrate and gluten, but the lower phosphorus decreased compared with control. With considering to yield per plant, in three salt levels Boomer was accounted as the most resistant cultivar and enzymatic results also supported this idea. KND cultivars in 60 mM, and PGS and KDM cultivars in 120 mM, were partly accounted as resistant cultivars. Also, 61130 was accounted as the most tolerant cultivar in agree with enzymatic results. 71135 and C1352, In 60 mM, Haurani, 605 and KND in 120 mM, were partly accounted as tolerant cultivars. The results of regression coefficients showed the good relation between some characters and proteins band and could be represented that some of coding loci of storage proteins are involved in regulation mechanisms of studied characters and so, storage proteins could be used as biochemical markers in assessment of the salt stress tolerance in durum wheat.

Item Type: Thesis (Other)
Persian Title: ارزيابي بردباري تنش شوري با صفات مورفوفيزيولوژيک و ارتباط آن با الگوي کيفي نواربندي پروتئين¬هاي ذخيره¬اي بذر در برخي از ارقام گندم دوروم
Persian Abstract: به¬منظور ارزيابي بردباري تنش شوري با صفات مورفوفيزيولوژيک و ارتباط آن با الگوي کيفي نواربندي پروتئين¬هاي ذخيره¬اي بذر در برخي از ارقام گندم دوروم، آزمايشي در گلخانه تحقيقاتي دانشکده کشاورزي دانشگاه محقق اردبيلي به صورت فاکتوريل در قالب طرح پايه بلوک¬هاي کامل تصادفي با سه تکرار در سال 1388 انجام شد. تيمارها شامل شوري در سه سطح (صفر، 60 و 120ميلي مولار) و ده رقم گندم دوروم بود. نتايج نشان داد که شوري فقط بر روي صفاتي مانند تعداد دانه در سنبله، وزن دانه در سنبله، زمان سنبله دهي و فلورسانس کلروفيل برگ پرچم اثر معني¬دار داشت، به طوري که با افزايش سطح شوري، تعداد دانه در سنبله و وزن دانه در سنبله کاهش پيدا کرد. در بررسي¬هاي آنزيمي، شوري اثر معني¬داري بر روي فعاليت آنزيم¬هاي مختلف و ميزان پرولين داشت، به طوري که با افزايش سطح شوري، فعاليت آنزيم¬هاي پراکسيداز، سوپر اکسيد ديسموتاز و ATPase غشاي پلاسمايي افزايش و فعاليت آنزيم روبيسکو و کاتالاز نسبت به سطح شاهد کاهش پيدا کرد. همچنين، ميزان پرولين موجود در برگ پرچم نيز با افزايش شوري نسبت به سطح شاهد، افزايش پيدا کرد. در بررسي کيفي دانه، شوري بر روي ميزان ترکيبات دانه به جز ميزان بتاکاروتن، اثر معني¬داري داشت، به طوري که با افزايش سطح شوري، ميزان پروتئين، کربوهيدرات و گلوتن نسبت به سطح شاهد، افزايش و ميزان فسفر کاهش پيدا کرد. به طور کلي، با توجه به نتايج بررسي صفات مختلف به ويژه نتايج عملکرد تک بوته، رقم Boomer در هر سه سطح شوري و با توجه به نتايج آنزيمي، به عنوان مقاومترين رقم در نظر گرفته شد و همراه با رقم Boomer، در سطح شوري 60 ميلي مولار، رقمKND و در سطح شوري 120 ميلي مولار، رقم¬هاي PGS و KDM نيز به عنوان رقم¬هاي مقاوم (به طور نسبي) شناخته شدند. همچنين، در هر سه سطح شوري، رقم 61130 به عنوان متحمل¬ترين رقم در نظر گرفته شد و نتايج تجزيه آنزيمي هم اين موضوع را تاييد مي-کند. همراه با رقم 61130، در سطح شوري 60 ميلي مولار، رقم¬هاي 71135 و C1352 و در سطح شوري 120 ميلي مولار، رقم¬هاي Haurani، 605 وKND به عنوان ارقام متحمل (به طور نسبي) در نظر گرفته شدند. نتايج ضرايب رگرسيون در سطوح مختلف شوري، ارتباط خوبي را بين تعدادي از صفات اندازه¬گيري شده و برخي از نوارهاي پروتئيني نشان داد و مي توان چنين بيان كرد كه برخي از مكان¬هاي رمز كننده پروتئين¬هاي ذخيره¬اي در مورد ساز و كارهاي تنظيمي صفات مورد مطالعه نيز مشارکت دارند و بنابراين، پروتئين¬هاي ذخيره¬اي مي¬توانند به عنوان نشانگرهاي بيوشيميايي در ارزيابي تحمل شوري ارقام گندم دوروم استفاده شوند.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Sedghi, MohammadUNSPECIFIED
Sofalian, OmidUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
SeyedSharifi, RaoufUNSPECIFIED
Shokrpour, MajidUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Date Deposited: 13 Jul 2019 06:57
Last Modified: 13 Jul 2019 06:57
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/7760

Actions (login required)

View Item View Item