Vernalization relation with some physiological and biochemical traits in improved bread wheat cultivars

Khalilpour, Forough and Sedghi, M. and Sharifi, R. Seyed and Sofalian, O. (2010) Vernalization relation with some physiological and biochemical traits in improved bread wheat cultivars. Other thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
Thesis-word.pdf

Download (1MB)
Official URL: http://uma.ac.ir/

Abstract

In order to study the effects of duration and temperature of vernalization on agronomical and physiological traits of wheat cultivars, a factorial experiment was conducted based on completely randomized design at the research greenhouse of the university of Mohaghegh Ardabili, faculty of agriculture in three replications. Treatments were 10 improved bread wheat cultivars including Chenab, Zagros, Niknezhad, Bezustaya, Sardari, Azar2, MV17, Can1, Can2, and Can3, two vernalizaion temperatures including 2 and 4°C and two vernalization times consisted of 10 and 20 days. Also, each cultivar had a control. Results showed that the higher chlorophyll content was accumulated in Chenab and MV17 cultivars whit 4 °C vernalization temperature respectively at 10 and 20 days varnalization duration. The higher flag leaf area was seen in Can1 cultivar at 4°C and 10 days vernalization. Vernalization duration had significant effect on peduncle length and the longest one obtained in Azar2 with 4 °C and 20 days vernalizatin. Final leaf number was decreased under vernalizatin temperature. Percentage and rate of seedling emergence increased by vernalization. The highest yield per plant obtained in Can3 cultivar with 20 days and 4 °C. Electrophoresis for grain storage proteins categorized wheat cultivars in 5 various groups.

Item Type: Thesis (Other)
Persian Title: ارتباط بهاره سازي با برخي صفات فيزيولوژيك و بيوشيميايي در ارقام پيشرفته گندم نان
Persian Abstract: برای بررسی اثر دما و مدت زمان ورنالیزاسیون بر صفات زراعی و فیزیولوژیک ارقام گندم آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی با 3 تکرار انجام شد. تیمارها شامل 10 رقم گندم به نام¬های چناب، زاگرس، نيك نژاد، بزوستايا، سرداري پاييزه، آذر2، MV17، Can1، Can2 و Can3، دمای ورنالیزاسیون به صورت 2 و 4 درجه و مدت ورنالیزاسیون بصورت 10 و 20 روز بود. همچنين، براي هر رقم يك كرت شاهد در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که بیشترین میزان کلروفیل در ارقام چناب و MV17 با دمای 4 درجه ورنالیزاسیون به ترتیب در 10 روز و 20 روز بهاره¬سازی به دست آمد. بیشترین سطح برگ پرچم در رقم Can1 با دمای 4 و مدت 10 روز بهاره¬سازی بود. مدت بهاره¬سازی اثر معنی¬داری بر طول پدانکل داشت و بیشترین مقدار آن در رقم آذر2 با 20 روز و 4 درجه بهاره¬سازی دیده شد. تیمارهای بهاره-سازی تعداد نهایی برگ در ارقام گندم را کاهش داد. تیمارهای بهاره¬سازی موجب افزایش درصد و سرعت سبز شدن گیاهچه در ارقام پاییزه شد. بیشترین میزان عملکرد تک بوته مربوط به رقم Can3 با بهاره¬سازی 20 روز و دمای 4 درجه بود. الکتروفورز پروتئین¬های ذخیره¬ای دانه نشان داد که ارقام مورد استفاده در 5 گروه متفاوت قرار می¬گیرند
Supervisor:
SupervisorE-mail
Sedghi, M.UNSPECIFIED
Sharifi, R. SeyedUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Sofalian, O.UNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Date Deposited: 13 Jul 2019 07:48
Last Modified: 13 Jul 2019 07:48
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/7806

Actions (login required)

View Item View Item