Effect of n-3 and n-6 fatty acids on the performance traits, carcass parameters and small intestinal tissue morphology in broiler chickens

Taheri, Vahdat and Navidshad, Bahman and Seadsharify, Reza and Adib Moradi, Masoud (2010) Effect of n-3 and n-6 fatty acids on the performance traits, carcass parameters and small intestinal tissue morphology in broiler chickens. Other thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
پایاننامه وحدت طاهری.pdf

Download (1MB)
Official URL: http://uma.ac.ir/

Abstract

This research was carried out to study the effect of n-3 and n-6 fatty acids on the performance traits, carcass characteristics, small intestine morphology of broiler chickens. Three hundred day old chicks (ROSS 308) used in a completely randomized design with 5 treatment and 4 replications each. The dietary treatment were: 1- control diets, free of fat, 2- diet containing 7% soybean oil, 3- diet containing 7% fish oil, 4- diet containing 3.5% soybean oil + 3.5% fish oil and 5- diet containing up to 10% palm oil. All the experimental diets except of control diets were isocaloric and isonitrogenous and were fed ad libitum. At end of experiment 2 birds from each replicate were killed. The results showed that inclusion of 7% fish oil in diet significantly reduced the weight gain. This dose of fish oil increased the thigh tissue ether extract but did not affect the breast ether extract. In this research, the chickens fed diets containing fish oil, had a lower villi hight and crypt depth and higher goblet cell number in compare to control group.

Item Type: Thesis (Other)
Persian Title: اثر اسیدها ی چرب n-3 و n-6 جیره بر ویژگی های عملکردی، خصوصیات لاشه و مورفولوژی روده کوچک در جوجه های گوشتی
Persian Abstract: این تحقیق برای بررسی اثر اسید های چرب n-3 و n-6 بر روی صفات تولیدی، خصوصیات لاشه و مورفولوژی روده کوچک در جوجه های گوشتی طراحی شد. در این تحقیق از 300 قطعه جوجه گوشتی یک روزه از سویه راس 308 در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار و 4 تکرار استفاده گردید. تیمار های آزمایشی عبارت بودند از 1- جیره بدون روغن (شاهد)، 2- جیره حاوی 7% روغن سویا، 3- جیره حاوی7% روغن ماهی، 4- جیره حاوی 5/3%روغن ماهی +5/3%روغن سویا و 5- جیره حاوی تا 10% روغن نخلبه عنوان یک چربی اشباع. جیره های آزمایشی بجز تیمار شاهد بدون روغن، هم انرژی و هم ازت بودند. جیره های آزمایشی در طول دوره رشد و پایانی به صورت آزاد در اختیار جوجه ها قرار گرفتند. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که استفاده از روغن ماهی در سطح 7% در هر دو دوره رشد و پایانی عملکرد و در نهایت وزن نهایی و وزن کشتار را به صورت معنی داری کاهش داد. همچنین این سطح توانست چربی گوشت ران را افزایش دهد ولی بر روی چربی گوشت سینه بی تاثیر بود. در تحقيق حاضر جوجه هاي تغذیه شده با جیره حاوی روغن ماهی ارتفاع پرز و عمق کریپت کمتر و تعداد سلول گابلت بیشتری نسبت به گروه شاهد داشتند.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Navidshad, BahmanUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Seadsharify, RezaUNSPECIFIED
Adib Moradi, MasoudUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Date Deposited: 13 Jul 2019 08:27
Last Modified: 13 Jul 2019 08:27
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/7829

Actions (login required)

View Item View Item