Investigation of the Possibility of wild oat (Avena sativa) separation from wheat by gravity separator apparatus

Kashi, Morteza and Rasekh, Mansour and Najafi, Bahman and Afkari Sayyah, Amir Hossein and Kianmehr, Mohammad Hosein (2010) Investigation of the Possibility of wild oat (Avena sativa) separation from wheat by gravity separator apparatus. Other thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
payan name (kashi).pdf

Download (1MB)
Official URL: http://uma.ac.ir/

Abstract

In this study, a gravity separator apparatus has been used to separate the wheat from wild oat. This device has five adjustable parameters, included: air velocity, amplitude, frequency oscillation, longitudinal slope and cross slope. that the effect of these parameters to achieve maximum separation of oat from wheat were studied. Statistical analysis of factorial experiment based on randomized complete block designs was performed. In the first experiment, the three parameters slope length, slope and transverse oscillation frequency and the second experiment the effect of other parameters were evaluated. The results showed that the separating percentage increases with increasing of longitudinal slope from 2 to 4 degrees and decreases with increasing transverse slope from 1 to 3 degrees has declined. The separating percentage changes with these changes is linear. Maximum separating percentage is in Longitudinal slope of 4 degrees, transverse slope of 1 degree, frequency 450 cycles per minute, air velocity 5.7 m/s and amplitude of 7 mm and its value was equal to 56.24 percent . Besides in this study some physical properties of both wheat and oat and effect of moisture on these properties were investigated. Effect of moisture on length, width, thickness, geometric mean diameter, sphericity index, bulk density, particle density, porosity, static coefficient of friction and terminal velocity in a completely randomized design was evaluated. The results showed that the cultivar type and moisture significantly affect on the physical properties of oat and wheat grains. Significant differences existed between wheat and oat in terms of particle density and bulk density and porosity. Moisture effect on the bulk density at 1 percent and in the particle density at 5 percent was significant. But its effect on porosity was not significant. Highly significant differences between surface, varieties and moisture levels existed. The coefficient of static friction and the terminal velocity increased with increasing moisture.

Item Type: Thesis (Other)
Persian Title: بررسي امكان جداسازي يولاف وحشي(Avena sativa) از گندم توسط دستگاه جداكننده وزني
Persian Abstract: در این تحقیق از یک جداکننده وزنی برای جدا کردن یولاف از گندم استفاده شده است. دستگاه مذکور دارای پنج پارامتر قابل تنظیم سرعت هوا، دامنه نوسان، فركانس نوسان، شيب طولي و شيب عرضي میز می¬باشد که تأثیر این پارامترها برای حصول به حداکثر جداسازی یولاف از گندم مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه آماری در دو آزمایش فاکتوریل در طرح پایه بلوک¬های کامل تصادفی انجام شد. در آزمایش اول اثر سه پارامتر شيب طولي، شيب عرضي و فركانس نوسان و در آزمایش دوم اثر دو پارامتر دیگر مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که درصد جداسازی با افزایش شیب طولی از 2 درجه به 4 درجه افزایش و با افزایش شیب عرضی از 1 درجه به 3 درجه کاهش یافته است. روند تغییر درصد جداسازی با این تغییرات خطی است. در شیب طولی میز 4 درجه، شیب عرضی میز 1 درجه و فرکانس نوسان 450 سیکل بر دقیقه، سرعت هوای 7/5 متر بر ثانیه و دامنه نوسان 7 میلیمتر حداکثر جداسازی یولاف از گندم حاصل شد و مقدار آن برابر با 24/56 درصد گردید. همچنین در این تحقیق برخی خواص فیزیکی دو محصول گندم و یولاف وحشی و اثر رطوبت بر این خواص مورد بررسی قرار گرفت. تأثير رقم و رطوبت بر طول، عرض، ضخامت، قطر متوسط هندسی، ضریب کرویت، چگالی توده، چگالی ذره، تخلخل، ضريب اصطكاك استاتيكي و سرعت حد طی آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفي ارزيابي شد. نتایج نشان داد که كه نوع رقم و سطوح رطوبتی تأثير معني¬داري بر خواص فيزيكي دانه‌هاي یولاف و گندم داشت. بين گندم و یولاف تفاوت معني‌داري از نظر چگالي ذره و چگالی توده و تخلخل وجود داشت. رطوبت نيز بر چگالی توده در سطح 1 درصد و بر چگالی ذره در سطح 5 درصد اثر معنی¬دار داشت. ولی اثر آن بر تخلخل معنی¬دار نشد. تفاوت بسيار معني‌داري بين سطوح، ارقام و سطوح رطوبت وجود داشت. همچنين ضريب اصطكاك استاتيكي و سرعت حد با افزايش رطوبت افزايش يافتند.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Rasekh, MansourUNSPECIFIED
Najafi, BahmanUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Afkari Sayyah, Amir HosseinUNSPECIFIED
Kianmehr, Mohammad HoseinUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Engineering > Department of Mechanical Engineering
Divisions > Faculty of Engineering > Department of Mechanical Engineering
Divisions: Subjects > Faculty of Engineering > Department of Mechanical Engineering
Faculty of Engineering > Department of Mechanical Engineering
Date Deposited: 13 Jul 2019 08:54
Last Modified: 13 Jul 2019 08:54
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/7846

Actions (login required)

View Item View Item