Effect of conjugated linoleic acid (CLA) on the performance traits, carcass parameters and small intestinal tissue morphology in broiler chickens

Alipour, Meysam and Navidshad, Bahman and Seedsharifi, Reza and Adib Moradi, Masoud (2010) Effect of conjugated linoleic acid (CLA) on the performance traits, carcass parameters and small intestinal tissue morphology in broiler chickens. Other thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
پایان نامه علی پور.pdf

Download (900kB)
Official URL: http://uma.ac.ir/

Abstract

The purpose of this study is the examination on the effect of conjugated linoleic acid (CLA) on yield, carcass characteristics and tissue morphology of the small intestine in broilers. All experimental diets in terms of energy and protein were similar, But the fat sources used respectively containing, 7% soybean oil, 7% CLA, 3.5% soybean oil + 3.5% CLA, 10% hydrogenated oil with a control diet without adding fat ,and in the growth stages (11 to 28 days) and finisher (29 to 42 days) were added to diets. Experiment was done in a completely randomized design with five treatments and four replications and each repeat consists of 20 male and female chickens. In the first 10 days all the chickens were fed basal diet without fat. Chicken Performance recorded at different periods. In the day of 42, from each treatment, two male chickens are selected, after slaughter pieces such as: breast, thighs, abdominal fat, liver, spleen, Bursa of Fabricius, small intestine and small intestine length for calculation of different parts of carcass to live weight drawing was separated and weighted. Also, different parts of their intestines (duodenum, jejunum, ileum) was sampled, and at the end of each sample height dimensions villus, the number of cells Gablt, crypt depth and crypt depth to villi height ratio was measured. Analyzing data by means of SAS Software indicated that the general performance of chickens in fat-containing treatments significantly higher than in comparison to control, but 7% CLA treatment significantly reduced the performance. Diets containing 10% hydrogenated oil and 7% soybean oil comparison to control showed a better performance. Chickens were fed with diets contain 3.5% soybean oil + 3.5% CLA increased during villi, Gablet, reduce the number of cells and the thickness of epithelium, increased crypt depth, and increased crypt depth to height ratio villi, The resulting changes seem to improve digestion and absorption in the intestinal wall is chickens.

Item Type: Thesis (Other)
Persian Title: اثر اسید لینولئیک جفت شده (CLA) بر صفات تولیدی، خصوصیات لاشه و مورفولوژی بافت روده کوچک در جوجه¬های گوشتی
Persian Abstract: این تحقیق با هدف بررسی تاثیر اسید لینولئیک جفت شده (CLA) بر صفات تولیدی، خصوصیات لاشه و مورفولوژی بافت روده کوچک در جوجه¬های گوشتی انجام شد. کلیه جیره¬های آزمایشی از نظر انرژی و پروتئین یکسان بودند، اما منابع چربی مورد استفاده به ترتیب حاوی 7% روغن سویا، 7% CLA، 5/3% روغن سویا + 5/3% CLA، 10% روغن هیدروژنه به همراه جیره شاهد بدون چربی افزودنی بود، که در مراحل رشد (11 تا 28 روزگی) و پایانی (29 تا 42روزگی) به جیره افزوده شدند. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار و 4 تکرار انجام شد، که هر تکرار شامل 20 جوجه نر و ماده بود. در 10 روز اول کلیه جوجه¬ها از جیره پایه بدون چربی تغذیه شدند. عملکرد جوجه¬ها در مراحل مختلف و در پایان دوره آزمایشی ثبت شد. در سن 42 روزگی از هر تیمار 2 جوجه نر انتخاب و پس از ذبح قطعاتی مانند: سینه، ران¬ها، چربی حفره شکمی، کبد، طحال بورس فابریسیوس، روده کوچک و طول روده کوچک جهت محاسبه قسمت های مختلف لاشه نسبت به وزن زنده جدا و توزین گردید، همچنین از قسمت¬های مختلف روده آنها (دودنوم، ژژنوم، ایلئوم) نمونه گیری، و در پایان نمونه گیری از هر نمونه ابعادِ ارتفاع ویلی، تعداد سلول¬های گابلت، عمق کریپت و نسبت عمق کریپت به ارتفاع ویلی اندازه گیری شد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل آماری داده¬ها با نرم افزار آماری SAS نشان داد که به طور کل عملکرد جوجه¬ها در تیمارهای حاوی چربی نسبت به تیمار شاهد، به طور معنی داری (01/0P<) بالاتر بود، اما تیمار 7%CLA به طور معنی داری (01/0P<) در مقایسه با تیمار شاهد باعث کاهش عملکرد گردید. تیمارهای حاوی 10% روغن هیدروژنه و 7% روغن سویا عملکرد بهتری را نشان دادند. جوجه¬های تغذیه شده با جیره حاوی 5/3% روغن سویا + 5/3% CLA منجر به افزایش طول ویلی، کاهش تعداد سلول¬های گابلت، کاهش ضخامت اپیتلیوم، افزایش عمق کریپت و افزایش نسبت عمق کریپت به ارتفاع ویلی گردید، به نظر می¬رسد تغییرات حاصله باعث بهبود هضم در طیور می¬شود.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Navidshad, BahmanUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Seedsharifi, RezaUNSPECIFIED
Adib Moradi, MasoudUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agriculture and Natural Resources (Moghan Campus) > Department of Animal Sciences
Divisions > Faculty of Agriculture and Natural Resources (Moghan Campus) > Department of Animal Sciences
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Date Deposited: 13 Jul 2019 09:27
Last Modified: 13 Jul 2019 09:27
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/7871

Actions (login required)

View Item View Item