The study of chemical composition of the essential oil of cumin (Cuminum cyminum), indigenous to Ardabil province, fruits and evaluation of its inhibitory effects on Helicobacter pylori

رضوی, سید مهدی and لطیفی نوید, سعید (2014) The study of chemical composition of the essential oil of cumin (Cuminum cyminum), indigenous to Ardabil province, fruits and evaluation of its inhibitory effects on Helicobacter pylori. University of Mohaghegh Ardabili, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
-مقدمه گزارش نهایی طرح زیره.pdf

Download (1MB)
Official URL: http://uma.ac.ir/

Abstract

Cumin, Cuminum cyminum, is a annual herb widely distributed from Africa to Europe and Asia. Cumin fruits have been used as a fragrant agent for foods and cookies. The present project is focused on chemical composition of the essential oil of cumin fruits and its inhibitory effects of Helicobacter pylori, gastero ulcero genic agent. The cumin fruits were collected from Ardabil and were subjected to hydrodistillation using a Clevenger type apparatus. The chemical composition of the essential oil was identified by GC-MS. The inhibitory effects of essential oil on Helicobacter pylori was evaluated by disk diffusion method. Agar dilution method was used for determination of MIC value. Totally, 11 compounds were identified in the Cumin fruits oil with limonene (54.53%) and carvone (43.21%) as major compounds. The results of antibacterial assay showed the essential oil of cumin fruits exhibited strong inhibitory effects of Helicobacter pylori with MIC value of 1.56. This inhibitory potential is as high as some common antibiotics such as furezolidone, nitrofurantoin and chloramphenicol and stronger than oxacillin, rifampicin and streptomycin. Due to high antihelicobacter activity of cumin fruits oil, it was concluded that usage of the crushed fruits as an spice and food flavoring agent can can reduce risk of helicobacter infections and gasteric ulcers.

Item Type: Other
Persian Title: بررسي تركيبات تشكيل دهنده اسانس ميوه زيره سبز ( ‍‍Cuminum cyminum) بومي استان اردبيل و ارزيابي اثرات مهاري آن بر روي Helicobacter pylori
Persian Abstract: گیاه زیره سبز (Cuminum cyminum)ازتیره چتریان بوده و گیاهی یکساله است که از آفریقا تا اروپا وآسیا انتشار گسترده ای دارد. میوه های این گیاه به عنوان ادویه و معطرکننده درتهیه انواع شیرینیها وغذاهای خانگی مورداستفاده قرارمی گیرد. در اين طرح پ‍ژوهشي ترکیبات تشکیل دهنده اسانس و اثرات مهاری آن بر روی هلیکو باکتر پیلوری که باکتری ایجاد کننده زخم معده و اثنی عشر می باشد مورد بررسی قرار می گیرد. میوه زیره سبز از اطراف اردبیل جمع آوری شده و اسانس مربوطه ميوه هاي گياه با دستگاه كلونجر تقطیر گردید. سپس شناسايي تركيبات تشكيل دهنده اسانس با استفاده از دستگاه GC-MS انجام شد. همچنين تعيين اثرات مهاري اسانس زيره سبز بر روي هليكوباكتر پيلوري با روش Disk diffusionانجام شده و حداقل غلظت بازدارنده اسانس روی باکتری MIC)) با روش رقیق سازی در آگار تعیین شد. آنالیز اسانس منجر به شناسایی 11 ترکیب در ساختار اسانس گردید. در بین این ترکیبات لیمونن با 53/54 درصد و کاروون با 21/43 درصد به عنوان ترکیبات اصلی و شاخص اسانس میوه زیره سبز به حساب می آیند. نتایج اثرات ضد میکروبی نشان داد که اسانس مذکور اثرات مهاری بسیار قوی بر روی باکتری Helicobacter pylori دارد. این اثر مهاری قابل مقایسه با برخی از آنتی بیوتیکهای رایج همچون فرازولیدون ، نیتروفورانتویین و کلرامفنیکل بوده و حتی از برخی آنتی بیوتیکها جمله اگساسیلین، ریفامپیسین و استرپتومایسین بیشتر می باشد. حداقل غلظت بازدارندگی اسانس زیره سبز بر روی باکتری مذکور 56/1 میکروگرم بر میلی لیتر بوده و بالاتر از این غلظت اثرات مهاری اسانس ظاهر می شود. با توجه به شیوع بسیار بالای زخم معده ناشی از هلیکوباکتر در استان اردبیل، میتوان نتیجه گیری نمود که استفاده از زیره سبز به عنوان یکنوع ادویه و طعم دهنده سنتی اغذیه میتواند در مهار بیماری فوق موثر باشد.
Subjects: Research Projects
Divisions: Subjects > Faculty of Basic Sciences > Department of Biology
Faculty of Basic Sciences > Department of Biology
Date Deposited: 23 Jun 2019 04:37
Last Modified: 23 Jun 2019 04:37
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/7925

Actions (login required)

View Item View Item