Effects of NAA, Thidiazuron, Sucrose and explant type on in-vitro bulblet production of Narcissus

Chamani, Esmaeil and Torabi Giglou, Mousa (2009) Effects of NAA, Thidiazuron, Sucrose and explant type on in-vitro bulblet production of Narcissus. University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
گزارش نهایی طرح نرگس.pdf

Download (682kB)

Abstract

An experiment was conducted to evaluate the effects of sucrose (3, 6 and 9 %), 1-naphthylacetic acid (0, 0.5, 1 and 2 ppm) and thidiazuron (0, 0.5, 1 and 2 ppm) on in vitro bulblet production using twin scales as explants in narcissus (Narcissus ‘Junki’ L). Experiment was conducted in completely randomized designs with factorial arrangement and seven replications. The result of experiment revealed that all types of explants (twin scale, tri scale and chip) were produced bulblet. But higher in vitro bulblets production were occurred by twin scaling. In vitro bulblets production were significantly (P > 0.05) increased in MS media supplemented with 6 and 9% sucrose compared to medium containing 3% sucrose. No significant differences were found between 6 and 9% sucrose treatments. With increasing sucrose concentration in the media, Leaf and root number and root length were significantly decreased. The results also revealed that MS media containing 1 ppm 1-naphthylacetic acid had highest and significant effects on in vitro bulblet and leaf production. The highest root numbers and lengths were produced in MS media supplemented with 2 ppm 1-naphthylacetic acid. MS media containing 1 ppm thidiazuron had highest and significant effects on in vitro bulblet and leaf production and also at 0.5 ppm were produced the highest root numbers and lengths. MS media supplemented with 1 ppm 1-naphthylacetic acid and 2 ppm thidiazuron had highest and significant effects on in vitro bulblet and leaf production. The highest root numbers were produced by 2 ppm 1-naphthyacetic acid and 1 ppm thidiazuron. MS media containing 2 ppm 1-naphthylacetic acid and 1 ppm thidiazuron was also produced the highest root lengths.

Item Type: Other
Persian Title: تاثیر نفتالین استیک اسید، تیدیازورون، ساکارز و نوع ریز نمونه بر تولید پیازچه های گل نرگس در شرایط درون شیشه ای
Persian Abstract: آزمایش به منظور بررسی تاثیر غلظتهای مختلف ساکارز (30، 60 و90 گرم در لیتر)، نفتالین استیک اسید (صفر، 5/0، 1 و 2 میلی گرم در لیتر) و تیدیازورون( صفر، 5/0، 1 و 2 میلی گرم در لیتر) بر تولید پیازچه های درون شیشه ای با استفاده از قطعات دو فلسی انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با 5 تکرار اجرا شد. همه انواع ریزنمونه ها قادر به تولید پیازچه ها بودند اما تعداد پیازچه های تولید شده با روش دوفلسی بیشتر از بقیه ریزنمونه ها بود. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که پیازچه های تولید شده در محیط کشتهای حاوی ساکارز 6 و 9 % در مقایسه با ساکارز 3 % ، به طور معنی داری افزایش یافته است و بین تیمارهای ساکارز 6 و 9 % تفاوت معنی داری مشاهده نگردید مقایسه میانگین داده ها نشان داد که با افزایش غلظت ساکارز تعداد برگ، تعداد و طول ریشه به طور معنی داری کاهش یافته است. نتایج همچنین نشان داد محیط کشت حاوی 1 میلی گرم در لیتر نفتالین استیک اسید بیشترین تاثیر معنی دار را بر تولید پیازچه های درون شیشه ای و تعداد برگ داشته است بیشترین تعداد و طول ریشه از محیط کشهای حاوی 2 میلی گرم در لیتر نفتالین استیک اسید به دست آمد محیط کشت حاوی 2 میلی گرم در لیتر تیدیازورون، بیشترین تاثیر معنی دار را بر تولید پیازچه های درون شیشه ای و تعدادبرگ داشت. از نظر تعداد و طول ریشه، غلظت 5/0 میلی گرم در لیتر تیدیازورون در محیط های کشت، بیشترین تعداد و طول ریشه را در هر لوله آزمایش تولید کرد. ترکیب محیط کشت حاوی1 میلی گرم در لیتر نفتالین استیک اسید و 2 میلی گرم در لیتر تیدیازورون، بیشترین تاثیر معنی دار را بر تولید پیازچه های درون شیشه ای و تعداد برگ داشته است و بیشترین تعداد ریشه از ترکیب محیط کشت حاوی2 میلی گرم در لیتر نفتالین استیک اسید و 5/0 میلی گرم در لیتر تیدیازورون به دست آمد همچنین ترکیب های محیط کشت حاوی2 میلی گرم در لیتر نفتالین استیک اسید و صفر (0) میلی گرم در لیتر تیدیازورون بیشترین طول ریشه را تولید نمودند.
Subjects: Research Projects
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Date Deposited: 23 Jun 2019 04:42
Last Modified: 23 Jun 2019 04:42
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/7934

Actions (login required)

View Item View Item