Effect of Variety, Grain Size and Moisture Content on Modulus of Elasticity and Maximum Contact Stress of Barley

Afkari Sayyah, Amir H. and Rasekh, Mansour (2009) Effect of Variety, Grain Size and Moisture Content on Modulus of Elasticity and Maximum Contact Stress of Barley. University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
Corrected FinalReport Tarh Joe Final.pdf

Download (673kB)

Abstract

Performing any kind of engineering analysis for design and modification of mechanical systems in different procedures of grain harvesting and processing, including barley, depends on basic information about physical and mechanical properties of agricultural commodities. The properties vary significantly due to biological nature of agricultural materials in different conditions (according to variety, shape, size, moisture content, etc.). Accordingly, in this research project, two important parameters of grain strength were extracted by conducting 300 compression tests. Then, the effect of independent parameters were investigated on them by a statistical method. The results showed that variety and moisture content have a significant effect on modulus of elasticity and contact stress, while, the effect of grain size was not significant. In this relation, by increasing moisture content, contact stress and modulus of elasticity decrease linearly and by a S-shape curve, respectively. Accordingly, it should be considered the 17% level of moisture content (w.b.) as transition moisture in barley grain, which the grain exhibits brittle and soft behavior at rates of less and more than of it. The range of maximum stress induced in the barley grain, at the elastic range, began from 243 MPa at 25% to 2832 MPa at 10.2% of MC. As a same result, maximum contact stress varied from 11.3 MPa to 455.4 MPa at different treatments.

Item Type: Other
Persian Title: بررسی اثر رقم، اندازه و رطوبت دانه بر ضريب کشسانی و بيشينه تنش تماسی دانه جو
Persian Abstract: انجام هر نوع تحليل مهندسی به منظور طراحی يا بهينه سازی سامانه های ماشينی در مراحل مختلف برداشت و فرآوری محصولات دانه ای، از جمله دانه جو، به وجود اطلاعات پايه در زمينه خواص فيزيکی و مکانيکی مواد کشاورزی وابسته است. خواصی که بواسطه ماهيت بيولوژيک مواد کشاورزی در شرايط مختلف (از لحاظ نوع رقم، شکل، اندازه، رطوبت و عوامل ديگر) بطور معنی داری تغيير می¬کنند. بر اين اساس در اين طرح پژوهشی با انجام 300 آزمون فشاری دو پارامتر بسيار با اهميت که عموما" معرف استحکام دانه می باشند استخراج شدند. سپس اثر متغيرهای مستقل بر آنها از لحاظ آماری مورد بررسی قرار گرفت. نتايج نشاد داد که رقم (ارقام سهند، ماکويی و والفجر ) و رطوبت تاثير معنی داری بر ضريب کشسانی و تنش تماسی بيشينه دارند (01/0>P) درحاليکه اثر اندازه دانه بر آنها معنی دار نبود. در اين ارتباط با افزايش رطوبت، تنش تماسی بطور خطی و ضريب کشسانی تحت منحنی S- شکل کاهش می يابد. بر اين پايه می توان سطح رطوبت 17% (بر پايه تر) را به عنوان رطوبت انتقالی در دانه جو درنظر گرفت، بطوريکه در مقادير کمتر و بيشتر از آن دانه به ترتيب رفتاری ترد و نرم از خود نشان می دهد. محدوده بيشينه تنش ايجاد شده در دانه جو در محدوده کشسان از 243 مگاپاسکال در رطوبت 25% تا 2832 مگاپاسکال در رطوبت 2/10% متغير بود. به همين ترتيب ضريب کشسانی دانه جو نيز از 3/11 تا 4/455 مگاپاسکال در شرايط مختلف تيماری متفاوت بود.
Subjects: Research Projects
Divisions: Subjects > Faculty of Engineering > Department of Mechanical Engineering
Faculty of Engineering > Department of Mechanical Engineering
Date Deposited: 23 Jun 2019 04:42
Last Modified: 23 Jun 2019 04:42
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/7935

Actions (login required)

View Item View Item