Evaluation of effects of refining processes on minor compounds of hazelnut oil

فتحی آچاچلویی, بهرام and آزادمرد دمیرچی, صدیف and سيد شريفي, رضا (2008) Evaluation of effects of refining processes on minor compounds of hazelnut oil. University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
وزارت علوم.pdf

Download (885kB)

Abstract

Hazelnut is a rich source of energy and contains 40-60% lipid. Because of its high oil content, essential fatty acids, phytosterols, antioxidants and minerals has a high nutritional value. However, phytosterol oxidation products may have negative effects on health. In this study, effects of hazelnut oil refining were studied on fatty acid composition, phytosterols, POPs and tocopherols. Fatty acid composition, phytosterols and POPs after separation and enrichment with solid phase extraction (SPE) were analyzed with gas chromatography (GC) and tocopherols determined with high performance liquid chromatography (HPLC). Refining process had negligible effects on fatty acid composition of analyzed hazelnut oil sample. However, different refining processes of hazelnut oil had noticeable effects on phytosterols, POPs and tocopherols. In the refined oil, total amount of phytosterols, POPs and tocopherols were reduced from 1369.8 ppm, 10.57 ppm, 334.4 ppm to 1061 ppm, 3.19 ppm and 183 ppm, respectively.

Item Type: Other
Persian Title: بررسي اثرات فرآيندهاي تصفيه روي میزان ترکیبات كمياب روغن فند ق
Persian Abstract: فندق یک منبع غنی از انرژی و حاوی 60-40 درصد لیپید است و به خاطر داشتن مقدار بالای روغن ،اسیدهای چرب ضروری ، فيتواسترول ها، آنتی اکسیدانها و مواد معدنی دارای ارزش تغذیه ای بالایی می باشد. با این حال ،محصولات اكسيداسيوني فیتواسترولها (POPs) می توانند اثر سویی بر سلامتی داشته باشند. در اين مطالعه اثرات فرآيندهاي تصفيه روي اسیدهای چرب، فيتواسترولها، POPs و مقدارتوکوفرول¬های روغن فندق بررسی شد. بعد از جداسازی و غنی سازی با کروماتوگرافی ستونی(SPE) اسیدهای چرب، فيتواسترولها و POPs با کروماتوگرافی گازی و توکوفرولها با کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا اندازه گیری شده اند. مراحل مختلف تصفيه اثر ناچیزی بر روی ترکیب اسیدهای چرب روغن فندق داشت. اگرچه، این مراحل روي تركيبات فيتواسترولها، POPs و مقدار توكوفرولها تاثير قابل توجهی داشت، بطوري كه در آخر فرآيند تصفيه شيميايي مقادير كلي فيتواسترولها، POPs و مقدار توكوفرولها به ترتيب از ppm8/1369 ،ppm57/10 وppm 4/334 به ppm1061 ،ppm19/3 وppm 183 كاهش پيدا كردند.
Subjects: Research Projects
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Date Deposited: 23 Jun 2019 04:51
Last Modified: 23 Jun 2019 04:51
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/7949

Actions (login required)

View Item View Item