The effect of dietary fish oil and crude protein on growth performance and fatty acid composition of meat of broiler chickens.

Navidshad, Bahman and Shakouri, Mir Dariush (2008) The effect of dietary fish oil and crude protein on growth performance and fatty acid composition of meat of broiler chickens. University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
Fish oil final report 28 tir 88.pdf

Download (1MB)

Abstract

Four hundred fifty, one-day-old broiler chickens were used in the study. The experiment consisted in a 2 × 3 factorial arrangement with two dietary crude protein (CP) level (21 & 19% for grower & finisher phases, respectively) and 10% diluted CP (18.9 & 17.1 for grower & finisher phases, respectively) and three levels of fish oil inclusion (either 0, 2 or 4%). Weight gain of broiler chickens decreased by fish oil inclusion (P<0.05). A 10% reduction in dietary CP level decreased the weight gain (P<0.05) of chickens but didn’t affect the feed intake. Feed conversion ratio of chicks fed the crude protein diluted diets was higher (P<0.05) than chicks fed recommended CP level. Abdominal fat pad weight was not affected by different diets. Fish oil inclusion at 4% level increased the thigh, breast, liver and small intestine weights as a percent of live weight (P<0.05). Reduction in dietary crude protein level, increased the breast ether extract concentration (P<0.05). The chicks fed diets containing 4% fish oil (FO) had a significantly lower ether extract in breast, but a higher ether extract concentration in thigh (P<0.05). It seems that the diets containing lower crude protein resulted in a reduction in the concentrations of some fatty acids in chick's meat. The results of this study showed no significant interaction between experimental factors, but there were some significant interactions for fatty acids concentrations. This indicates that the dietary crude protein level and PUFA type act independently on performance traits and carcass fat concentration but not for fatty acids spectra.

Item Type: Other
Persian Title: اثر روغن ماهی و سطح پروتئین جیره غذایی بر صفات تولیدی و ترکیب اسیدهای چرب گوشت جوجه های گوشتی
Persian Abstract: چهارصد و پنجاه قطعه جوجه گوشتی یکروزه در این مطالعه مورد استفاده قرار گرفتند. آزمایش در قالب یک طرح کاملا تصادفی در قالب آزمایش فاکتوریل 2× 3 انجام گرفت. فاکتورهای مورد آزمایش عبارت بودند از دو سطح پروتئین خام شامل سطح توصیه شده (21 و 19 درصد به ترتیب برای دوره های رشد و پایانی) و 10% رقیق سازی پروتئین جیره (به ترتیب 9/18 و 1/17 درصد برای دوره های رشد و پایانی) ، و سه سطح از مصرف روغن ماهی در جیره (0، 2 یا 4 درصد). افزایش وزن جوجه ها در اثر مصرف روغن ماهی کاهش یافت (05/0 P<). یک کاهش 10% در پروتئین خام جیره منجر به کاهشی در افزایش وزن جوجه ها شد (05/0 P<)، اما مصرف خوراک را تحت تاثیر قرار نداد. رقیق سازی پروتئین جیره باعث افزایش ضریب تبدیل غذایی در مقایسه با جیره های حاوی سطوح توصیه شده پروتئین خام شد (05/0 P<). چربی حفره بطنی توسط جیره های مختلف تحت تاثیر قرار نگرفت. مصرف 4% روغن ماهی منجر به افزایشی اوزان نسبی ران، سینه، کبد و روده کوچک شد. کاهش سطح پروتئین خام جیره، غلظت عصاره اتری ماهیچه سینه را افزایش داد (P<0.05). جوجه های تغذیه شده با 4% روغن ماهی بطور معنی داری عصاره اتری کمتری در گوشت سینه داشتند، اما غلظت عصاره اتری در ران آنها افزایش یافت (05/0 P<). فاکتورهای آزمایشی منجر به تغییراتی معنی دار در ترکیب اسیدهای چرب گوشت ران و سینه در جوجه ها ی گوشتی شدند و اثرات متقابل معنی داری نیز در این زمینه ثبت گردید. با این وجود هیچگونه تاثیر متقابلی بین فاکتورهای آزمایشی نبود بر صفات تولیدی و چربی لاشه در جوجه های گوشتی مشاهده نشد.
Subjects: Research Projects
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Date Deposited: 23 Jun 2019 05:24
Last Modified: 23 Jun 2019 05:24
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/7981

Actions (login required)

View Item View Item