Determination of Some of Physical and Rheological Properties of Barley

Rasekh, Mansour and Afkari Sayyah, A. H. and Askari Asli Ardeh, Ezatolah (2008) Determination of Some of Physical and Rheological Properties of Barley. University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
گزارش نهايي طرح جو اصلاح شده.pdf

Download (536kB)

Abstract

Performing any kind of engineering analysis for design or modification of mechanized systems in stages of harvesting and post harvesting of grain products, such as barley, depends on basic information about physical and mechanical properties of agricultural material. These are properties which vary significantly due to biological nature of agricultural material in various conditions according to variety, shape, size, moisture and so on. Accordingly, in this research project, by conducting 600 physical and mechanical (stress relaxation and creep) tests, a variety of physical (including; grain spherical coefficient, volume, density and dimensions) and rheological properties (including; parameters of force-time and deformation-time curves) of barley extracted. Also, the effect of independent factors on them were studied. The results showed that there is no significant difference between two varieties of Makooi and Valfajr based on viscoelastic properties and they have similar strength properties under condition of time dependent. However, the effect of moisture content was significant on viscoelastic properties of barley grain. In this relation, by increasing moisture content, in creep test, deformational components and slope of curve increased which resulted to achieving a softer tissue. This phenomena, increase the possibility of mechanical damage due to dead loads, especially at 20 and %24 of level of moisture contents. Based on the results of this research, dead load have a significant effect on creep curve parameters, in which the effect of 10 kg loads was critical on parameters of to and the effect of 12 kg load on parameters of to . The results of physical tests showed that the particle density of Valfajr variety is less than Makooi variety and also it showed that the particle density of grains decrease(by %4.92) by increasing grain moisture content from 8 to 24 percent. However, the bulk density of Makooi variety is less than Valfajr variety. Also, it was observed that small grains had greater bulk density than large grains, and this is due to filling of most of measuring device volume by smaller grains. By increasing grain moisture content from 8 to 24 percent the bulk density of grain decrease(by %7.33), and this is because of moisture absorption of grain. Also, the results showed that the mean of grain volume increase by increasing of grain moisture content.

Item Type: Other
Persian Title: تعيين برخی خواص فيزيکی و رئولوژيکی دانه جو
Persian Abstract: انجام هر نوع تحليل مهندسی به منظور طراحی يا بهينه‌سازی سامانه‌های ماشينی در مراحل مختلف برداشت و فرآوری محصولات دانه ای، از جمله جو، به وجود اطلاعات پايه در زمينه خواص فيزيکی و مکانيکی مواد کشاورزی وابسته است. خواصی که بواسطه ماهيت بيولوژيک مواد کشاورزی در شرايط مختلف مي‌تواند از لحاظ نوع رقم، شکل، اندازه، رطوبت و عوامل ديگر بطور معنی‌داری تغيير ‌کند. بر اين اساس در اين طرح پژوهشی با انجام 500 آزمون فيزيکی، تنش آسايی و خزشی، پارامترهای فيزيکی(شامل ضريب کرويت، ميانگين حجم، چگالی و ابعاد دانه) اندازه‌گيری و خواص رئولوژيکی دانه جو(شامل ويژگی‌های دو منحنی نيرو-زمان و تغييرشکل-زمان) استخراج شدند و اثر متغيرهای مستقل بر آنها از لحاظ آماری مورد بررسی قرار گرفت. نتايج نشان داد که اختلاف معني‌داري از لحاظ خواص ويسكوالاستيك بين دو رقم ماكويي و والفجر وجود ندارد و اين دو رقم از لحاظ استحكام تحت شرايط تابع زمان تقريبا" يكسانند. در عوض تأثير رطوبت بر خواص ويسكوالاستيك دانه جو كاملا" معني‌دار بود. بطوريكه با افزايش رطوبت طي آزمون خزش مولفه‌هاي تغيير شكلي و نيز شيب منحني افزايش يافته كه نتيجه آن رسيدن به بافتي نرم است كه احتمال آسيب‌هاي ناشي از بارهاي مرده(طي انبارداري) را بويژه در سطوح رطوبت 20 و 24% افزايش مي‌دهد. بر اساس نتايج اين تحقيق بار مرده 10 كيلوگرم اثر معني‌دار بر پارامترهاي منحني خزش دارد كه در پارامترهاي تا اثر بار 10 كيلو گرم و در پارامترهاي تا تأثير بار 12 كيلو گرم بسيار بارز بود. تأثير اندازه دانه بر هيچ يك از مولفه‌هاي استحكامي دانه تأثير معني‌داري نداشت كه مي‌توان اين نتيجه را به عدم ايجاد شرايط لازم براي گسترش ترك و عدم بارگذاري تا مرحله گسيختگي نسبت داد. نتایج آزمون فیزیکی نشان داد چگالی ذره رقم والفجر کمتر از چگالی ذره رقم ماکویی است و با افزایش محتوای رطوبتی دانه از 8 به 24 درصد چگالی ذره دانه‌ها کاهش می‌یابد(92/4%). چگالی توده رقم ماکویی کمتر از چگالی توده رقم والفجر است و چگالی توده دانه‌های کوچک بیشتر از چگالی توده دانه‌های بزرگ است و این بخاطر ریزتر بودن دانه‌های کوچک و اشغال بیشتر فضای ظرف اندازه‌گیری چگالی توده است. با افزایش محتوای رطوبتی دانه از 8 به 24 درصد چگالی توده دانه‌ها کاهش می‌یابد(33/7%) و این بخاطر جذب آب توسط دانه‌های مرطوبتر می‌باشد. همچنین با افزایش محتوای رطوبتی دانه‌ها متوسط حجم دانه‌ها افزایش می‌یابد.
Subjects: Research Projects
Divisions: Subjects > Faculty of Engineering > Department of Mechanical Engineering
Faculty of Engineering > Department of Mechanical Engineering
Date Deposited: 23 Jun 2019 06:09
Last Modified: 23 Jun 2019 06:09
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/8030

Actions (login required)

View Item View Item