Effect of Aspergillus Meal prebiotic (Fermacto) on performance and intestinal morphology of broilers chickens fed diluted diets.

Navidshad, Bahman and Seifdavati, Jamal and Seyed Sharifi, Reza (2008) Effect of Aspergillus Meal prebiotic (Fermacto) on performance and intestinal morphology of broilers chickens fed diluted diets. University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
fermacto final report navidshad2.pdf

Download (257kB)

Abstract

Aspergillus meal prebiotic (Fermacto) is a feed additive used to improve broiler gut health and performance. Trials reported here indicate that Aspergillus meal may offer a protein sparing effect when used with low protein diets. This study was conducted to evaluate the effect of Fermacto on performance and intestinal mucosal morphology of broiler chickens fed normal or diluted diets (between 10 to 28 days of age). A total of 450 mixed-sex day old Cobb 500 broiler chicks were weighed and randomly allotted into 18 floor pens (25 birds each). Experimental birds were fed diets containing 0, 0.15% or 0.3% Fermacto as normal (203.8 and 170 g crud protein/kg and 2900 and 3000 Kcal ME/kg for 1-21 and 22-42 day of age respectively) or diluted diets with adding 40% rice husk. The total experimental period feed intake and weight gain of experimental groups recorded. At day 42, 10 sample chicks from each treatment were randomly killed to obtain intestinal samples. Villus height, epithelial thickness, goblet cell numbers, crypt depth and the ratio of crypt depth to villus height in each intestinal segment were compared using a light microscope. Diet dilution adversely affects weight gain and feed intake. Fermaco fed birds had a significantly higher body weight, but feed conversion ratio didn’t affect by dietary treatments. Abdominal fat pad of birds reduced by diet diluation and fermacto supplementation. Diet dilution adversely affects small intestinal morphological parameters, so that a shorter villi height, thicker epithelium, more goblet number and shallower crypt depth recorded. Fermacto supplementation especially at 0.3% level resulted to an improvement in these morphological traits. A significant interaction observed between experiment factors effects on small intestine morphology but the changes didn’t follow a distinct schedule. Concluded that in despite the previous report on the compensatory effects of fermacto on birds fed low protein diets, apparently a severe dietary dilution can not led to a same effects for this prebiotic.

Item Type: Other
Persian Title: اثر پری بیوتیک فرماکتو ( از منشأ آسپرژیلوس) و رقیق سازی جیره بر صفات تولیدی و مورفولوژی بافت روده در جوجه های گوشتی
Persian Abstract: پری بیوتیک با منشا آسپرژیلوس (فرماکتو) یک افزودنی خوراکی است که جهت بهبود سلامت روده و بازدهی جوجه های گوشتی مورد استفاده قرار می گیرد. گزارشات تحقیقاتی حاکی از آنند که پری بیوتیک آسپرژیلوسی می تواند یک اثر صرفه جویی در پروتئین در حالت مصرف با جیره های کم پروتئین داشته باشد. این مطالعه به منظور بررسی اثر فرماکتو بر بازدهی و مورفولوژی مخاط روده جوجه های گوشتی تغذیه شده با جیره هایی معمولی یا رقیق شده (بین سنین 10 تا 21 روزگی) انجام گرفت. 450 قطعه جوجه گوشتی یک روزه سویه کاب 500 از هر دو جنس، وزن شده و بطور تصادفی به 18 قفس ( 25 پرنده درهر قفس) انتقال یافتند. پرنده های 203 و 170 گرم / 0% فرماکتو بطور معمول (حاوی 8 / 0% یا 3 /15 ، آزمایشی با جیره هایی حاوی 0 1 - پروتئین خام و 2900 و 3000 کیلوکالری انرژی متابولیسمی در کیلوگرم ، به ترتیب برای سنین 21 22 روزگی) و یا رقیق شده با افزودن 40 % پوسته خارجی برنج تغذیه شدند (میزان انرژی - و 42 122 گرم در کیلوگرم، برای / متابولیسمی 1740 کیلوکالری در کیلوگرم و میزان پروتئین خام 3 جیره استارتر رقیق شده). میزان مصرف خوراک و افزایش وزن گروه های آزمایشی برای کل دوره آزمایش محاسبه گردید. در سن 42 روزگی، 10 نمونه از جوجه های هر تیمار بطور تصادفی انتخاب شده و پس از کشتار نمونه های روده از آنها تهیه گردید. ارتفاع ویلی، ضخامت اپیتلیوم، تعداد سلول گابلت، عمق کریپت و نسبت بین عمق کریپت به طول ویلی در هر یک از بخشهای روده کوچک با استفاده از یک میکروسکوپ نوری مورد مقایسه قرار گرفتند. رقیق سازی جیره اثر نامطلوبی بر افزایش وزن و میزان مصرف خوراک ایجاد نمود. پرنده های اما ضریب تبدیل (P< تغذیه شده با فرماکتو بطور معنی داری وزن بدن بالاتری داشتند ( 0.05 غذایی آنها توسط مصرف جیره حاوی فرماکتو تحت تاثیر قرار نگرفت. چربی حفره بطنی در اثر رقیق ساز جیره بطور نامطلوبی .(P< رقیق سازی جیره و نیز مصرف فرماکتو کاهش یافت ( 0.05 معیارهای مورفولوژیکی روده کوچک را نیز تحت تاثیر قرار داد، بطوریکه یک طول ویلی کوتاه تر، اپیتلیومی ضخیم تر، تعداد بیشتری سلول گابلت و کریپت هایی کم عمق تر ثبت گردیدند 0% منجر به بهبود این صفات مورفولوژیکی شد / مکمل سازی فرماکتو بویژه در سطح 3 .(P<0.05) اثر متقابل معنی داری بین فاکتورهای آزمایشی از نظر اثر بر مورفولوژی روده کوچک .(P<0.05) مشاهده گردید، هر چند که تغییرات مذکور از الگوی خاصی پیروی نمی کردند. بعنوان نتیجه گیری می توان گفت علیرغم گزارشات پیشین در مورد اثرات جبرانی مصرف فرماکتو در پرنده های تغذیه شده با جیره های کم پروتئین، ظاهرا در اثر رقیق سازی کل جیره یعنی کاهش توام پروتئین و سایر مواد مغذی و بویژه انرژی جیره، مصرف پری بیوتیک فرماکتو منجر به بهبود قابل توجه ای در صفات تولیدی پرنده طی دوره محدودیت و نیز رشد جبرانی نمی گردد.
Subjects: Research Projects
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Date Deposited: 23 Jun 2019 06:33
Last Modified: 23 Jun 2019 06:33
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/8057

Actions (login required)

View Item View Item