Investigation of Effective factors on the Threshing losses, Damaged grains percent and MOG/grain ratio at an Auto head feed threshing unit

Askari Asli - Ardeh, Ezzatallah and Tavakoli Hashjin, Teymor (2008) Investigation of Effective factors on the Threshing losses, Damaged grains percent and MOG/grain ratio at an Auto head feed threshing unit. University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
طرح سرتغذیه4.pdf

Download (954kB)

Abstract

With attention considerable product of rice crop in Iran, study and research about optimization of different stages of production, from transplanting to milling, is necessary. The threshing of rice is process that must be accomplished desirability. In this study, effective factors on threshing losses, damaged grain percent and MOG/grain ratio were investigated at a head feed threshing unit. Independed factors were included speed drum (five levels), variety (two levels) and moisture contain of crop (two levels). Each test was accomplished with four replications. For analyzing of obtained data from tastes, split – split plot test method was used. The type design was complete randomized block. To compare of means, Duncan s multiple range test was used. Results indicated that moisture contain of crop, variety and speed drum factors had significantly effect on threshing losses, damaged grains percent and MOG/grain. At testes with dry crop, the means of threshing losses and damaged grains percent were excessive. The most of means of threshing losses and damaged grains percent were allocated to Hashemi and Khazar varieties, respectively. The most of MOG/grain means obtained when tests were accomplished with Hashemy variety at wet condition of crop. The optimum of drum speed was 650 rpm

Item Type: Other
Persian Title: بررسي عوامل موثر بر تلفات کوبش و درصد دانه¬های صدمه دیده، و نسبت کاه به دانه در يك واحد كوبش سرتغذيه خودكار برنج
Persian Abstract: : با توجه به تولید و مصرف قابل توجه برنج در ایران، مطالعه و تحقیق در مورد بهینه کردن مراحل مختلف عمل¬آوری این محصول از کاشت تا فرآوری آن ضرورت دارد. کوبیدن محصول برنج (جدا کردن دانه از خوشه) فرآیند حساسی است که باید به نحو مطلوبی انجام پذیرد. در این طرح عوامل موثر بر تلفات کوبش، درصد دانه¬های آسیب دیده و نسبت کاه به دانه طی آزمون یک واحد کوبش سرتغذیه مورد بررسی قرار گرفت. پارامترهای مستقل شامل سرعت دورانی کوبنده (5 سطح)، رقم (2 سطح) و رطوبت محصول (2سطح) می¬باشد. هر آزمایش در 4 تکرار انجام شد. آزمایشات بصورت طرح آزمایشی کرت¬های دوبار خرد شده در قالب بلوک¬های کامل تصادفی انجام شدند. برای مقایسه میانگین¬ها از آزمون چند دامنه¬ای دانکن استفاده شد. نتایج نشان داد كه اثر محتواي رطوبت محصول، رقم و سرعت دوراني كوبنده بر تلفات كوبش، درصد دانه‌هاي صدمه ديده و نسبت كاه به دانه معني¬دار بود. ميانگين تلفات كوبش و درصد دانه‌هاي صدمه ديده در آزمايشات با محصول خشك بيشتر بوده است. ميانگين تلفات كوبش و درصد دانه¬هاي صدمه ديده بترتيب در ارقام هاشمي و خزر بيشتر بود. بيشترين ميانگين نسبت كاه به دانه در آزمايشات با محصول تر اتفاق افتاده و به رقم هاشمي اختصاص داشت. مناسبترين سرعت دوراني كوبنده معادل rpm650 تعیین گردید.
Subjects: Research Projects
Divisions: Subjects > Faculty of Engineering > Department of Mechanical Engineering
Faculty of Engineering > Department of Mechanical Engineering
Date Deposited: 10 Jun 2019 07:11
Last Modified: 10 Jun 2019 07:11
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/8092

Actions (login required)

View Item View Item