Hairy root induction in chicory (Cichorium intybus L.) and effects of hormonal elicitor and carbon source on secondary metabolites production

Mohebodini, Mehdi and Fathi, Roghayeh (2019) Hairy root induction in chicory (Cichorium intybus L.) and effects of hormonal elicitor and carbon source on secondary metabolites production. University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
طرح.pdf

Download (1MB)

Abstract

Induced hairy roots by Agrobacterium rhizogenes are a suitable tissue for the production of secondary metabolites due to the stability and high production of roots without phyhormones. Chicory (Cichorium intybus L.) is one of the most important medicinal plants with valuable medicinal compounds including inulin, scoline, coumarin, vitamins, phenol, flavonoids and aromatics. In this research, hairy roots were induced by using of ATCC15834 strain of Agrobacterium rhizogenes in cotyledon, hypocotyl, leaf and petiole explants. Molecular confirmation of hairy root clones was performed through specific amplification of rolB genes in PCR reactions. In the second experiment, the effect of four different hairy roots lines that were produced by different explants were evaluated on growth rate and biomass accumulation in hairy roots. In the third experiment, the effect of hormonal elicitor and carbon source were studied in hairy roots biomass accumulation and secondary metabolites production. The results of experiments showed that the highest hairy root induction (86.66 and 80 percent) was observed in the cotyledon and leaf explants and 72 hours co-culture. The third line of hairy roots induced by leaf explants showed highest growth rate, also the results of experiments revealed that 1.5 mg l-1 NAA in combination with 3 and 4% sucrose were superior for highest fresh (1.96 and 1.72 g) and dry weight (0.167 and 0.170 g) productivity and total phenolic content (4.80 and 4.35 mg g-1 DW) in hairy roots. The highest flavonoid content in 270 and 330 nm wavelengths was observed in hairy roots that were growth in medium supplemented with 1.5 mg l-1 NAA and 3 and 4% sucrose while the largest flavonoid in 300 wavelengths was achieved in 1.5 mg l-1 NAA and 4% sucrose

Item Type: Other
Persian Title: القای ریشه‌های مویین در کاسنی Cichorium intybus L.)) و تاثیر الیسیتور هورمونی و منبع کربن بر تولید متابولیت ثانویه در آن
Persian Abstract: ریشه‌های مویین القا شده به وسیله‌ی باکتری Agrobacterium rhizogenes به علت پایداری و تولید زیاد ریشه‌ها در شرایط کشت بدون هورمون، بافتی مناسب برای تولید متابولیت‌های ثانویه است. کاسنی از جمله گیاهان دارویی ارزشمند بوده و شامل ترکیبات دارویی مهمی از جمله اینولین، اسکولین، کومارین، ویتامین‌ها، فنل، فلاونوئید و ترکیبات فرار می‌باشد. در این تحقیق، القای ریشه‌های موئین توسط اگروباکتریوم رایزوژنز سویه‌ی ATCC15834 در ریزنمونه‌های کوتیلدون، هیپوکوتیل، برگ و دمبرگ بررسی شد. تائید ریشه هاي مویین با استفاده از واکنش PCR براي تکثیر اختصاصی ژن هاي rolB انجام شد. در آزمایش دوم تأثیر چهار نوع لاین ریشه‌مویین القا شده توسط سویه‌های مختلف بر میزان رشد و تولید زیست‌توده بررسی شد. در آزمایش سوم تأثیر تاثیر الیسیتور هورمونی و منبع کربن بر میزان تجمع زیست‌توده و متابولیت‌های ثانویه بررسی شد. نتایج بدست آمده نشان داد بیشترین درصد القای ریشه‌های موئین (66/86 و 80 درصد)، در ریزنمونه‌های کوتیلدون و برگ و 72 ساعت هم‌کشتی بدست آمد. لاین 3 در ریشه‌های حاصل از ریزنمونه‌های برگی بیشترین میزان رشد را نشان داد همچنین نتایج نشان داد 5/1 میلی‌گرم در لیتر NAA در ترکیب با 3 و 4 درصد ساکارز بیشترین تأثیر را در افزایش وزن تر (9/1 و 72/1 گرم)، خشک (168/0 و 170/0 گرم) و محتوای فنول کل (80/4 و 35/4 میلی‌گرم برگرم وزن خشک ریشه) ریشه‌های مویین داشت. بیشترین محتوای فلاونوئید در طول موج 270 و 330 نانومتر، در ریشه‌های مویین رشد کرده در محیط کشت حاوی 5/1 میلی‌گرم در لیتر NAA در ترکیب با 3 و 4 درصد ساکارز مشاهده شد در حالی که بیشترین میزان فلاونوئید در طول موج 300 نانومتر در تیمار 5/1 میلی‌گرم در لیتر NAA و 4 درصد ساکارز بدست آمد.
Subjects: Research Projects
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Date Deposited: 08 Jun 2019 05:55
Last Modified: 08 Jun 2019 05:55
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/8131

Actions (login required)

View Item View Item