بررسي شيوع اسپورهاي Clostridium botulinum و Bacillus cereus در عسل‌هاي توليد شده در استان اردبيل

قاسمي گرمي, كريم‌اله and صالحي, شهره and خدایاری, علی and نوري‌زاده, عزت (2009) بررسي شيوع اسپورهاي Clostridium botulinum و Bacillus cereus در عسل‌هاي توليد شده در استان اردبيل. University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
JELD.pdf

Download (533kB)

Abstract

Honey is one of the considerable sources of spores of Clostridium botulinum and Bacillus cereus. Consumption of the very powerful neurotoxin of C.botulinum in adults usually develops symptoms such as Botulism and food poisoning, but in young infants progresses in different manner, like floppiness and ultimately death due to respiratory failure. Since Ardabil province is one of the main producer of the honey in country; assessment and information about the percentage of contamination by these bacteria and their spores which can survive even 100 oC for 20 min. is very significant. Therefore, the results of this surveillance not only could help in prevention of food poisoning and botulism. But, also the orientation of honey producers to in corporate good hygiene control measures for the safe of public health concern. This investigation took place in over 270 honey specimens from different parts of Ardabil province, all the specimens were collected in aseptical conditions and transported to the microbiology laboratory of university of mohaghegh Ardabili . From the total of 270 samples 3 (1.1%) were contaminated by C. botulinum and 18 (16.4%) B.cereus isolated. However in a further investigation none of them showed to have over 105 spores per gram. In addition to the specified culturing for the C.botulinum and B.cereus , a normal culturing of all the specimens for other bacteria and fungi , the following results were obtained; 64 (23.7%) of specimens had contamination with the different aerobic and anaerobic bacteria and 31 (11.5%) of specimens by the fungi, Mucor mucoralis was the highest among them.

Item Type: Other
Persian Title: بررسي شيوع اسپورهاي Clostridium botulinum و Bacillus cereus در عسل‌هاي توليد شده در استان اردبيل
Persian Abstract: عسل به‌عنوان يك منبع مهم وجود باكتري‌هاي Clostridium botulinum و Bacillus cereus مي‌باشد و نوروتوكسين‌هاي حاصل از باكتري Clostridium botulinum در افراد بالغ مسموميت‌هاي غذايي و بوتوليسم و در افراد كم سال فلج شل عضلات و مرگ را باعث مي‌شوند. از آنجائیکه استان اردبيل به‌عنوان يكي از مهمترين استان‌هاي توليد كننده عسل در كشور به شمار مي رود. بررسي وجود اين باكتري‌ها و وجود اسپورهايي كه حتي شرايط دمايي 100 درجه سانتي‌گراد را به مدت 20 دقيقه تحمل مي‌كنند، بسيار حائز اهميت بوده و اطلاع از درصد وجود اين باكتري‌ها در عسل‌هاي توليدي شهرهاي مختلف استان مي‌تواند عامل پيشگيري از مسموميت‌ها و بوتوليسم باشد . بررسی روی 270 نمونه عسل که از مناطق مختلف استان اردبیل در شرایط استریلیزه جمع¬آوری شده بودند صورت گرفت و مشخص شد که از تعداد 270 نمونه¬ عسل جمع¬آوری شده از مناطق مختلف استان اردبیل 3 مورد یا 1/1% دارای آلودگی Clostridium botulinum و 18 مورد یا 4/6% نمونه¬ها دارای آلودگیBacillus cereus بودند، در بررسی¬های بعمل آمده در هر دو مورد Clostridia و Bacillus cereus هیچکدام از نمونه¬های عسل در هر گرم، بالاتر از 105 عدد اسپور نشان ندادند . علاوه بر انجام کشت¬های اختصاصی برای بررسی اسپورهای Bacillus cereus و Clostridium botulinum، محیط کشت عمومی نیز برای کشت سایر باکتری¬ها و قارچ¬ها تهیه گردید و مشخص شد که64 نمونه یا 7/23% نمونه¬ها دارای آلودگی¬های باکتریایی اعم از هوازی و بی¬هوازی و همچنین31 نمونه یا 5/11% از کل نمونه¬ها دارای آلودگی¬های قارچی بودند که بیشترین مقدار آلودگی مربوط به Mucor macoralis می¬باشد .
Subjects: Research Projects
Divisions: Subjects > Faculty of Basic Sciences > Department of Biology
Faculty of Basic Sciences > Department of Biology
Date Deposited: 12 Jun 2019 09:52
Last Modified: 12 Jun 2019 09:52
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/8179

Actions (login required)

View Item View Item