Phenotypic detection of beta and metallo lactamases enzymes in Bacillus subtilis strains isolated from raw milk and cheese samples

قضائی, سیامک (2016) Phenotypic detection of beta and metallo lactamases enzymes in Bacillus subtilis strains isolated from raw milk and cheese samples. University of Mohaghegh Ardabili, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
گزارش نهایی.pdf

Download (2MB)
Official URL: http://uma.ac.ir/

Abstract

Bacillus subtilis is a germicidal, gram-positive and bar-shaped bacteria that naturally secretes large quantities of various proteins with high concentrations into the medium. This bacterium can be resistant to antibiotics. The aim of this study was to investigate the phenotypic effects of beta-lactamase and metallo-beta-lactamase enzymes in Bacillus subtilis strains isolated from milk and cheese samples. In this study, 100 samples of raw milk and cheese were collected and distributed from dairy products distribution and distribution centers. Suspected colonies of Bacillus subtilis were identified by common biochemical methods. The antibiotic susceptibility test of the kerbibuer method, the broad spectrum beta-lactamase enzymes were used by Combination Disk and MBL-enzyme methods. Data were analyzed using SPSS software. The results showed that 31 (62.5%) isolates of raw milk were able to produce β-lactamase enzyme and 25 (42.85%) isolates of cheese were able to produce β-lactamase enzyme. Also, 25 (75%) isolates of raw milk were able to produce metallo-beta-lactamase enzyme and 16 (75.22%) isolates of cheese were able to produce metallo-beta-lactamase enzymes. The highest level of resistance in isolates capable of producing β-lactamase enzyme was related to erythromycin antibiotics (75%) and the lowest antibiotic resistance was cefotaxime (44.4%) and cifixim (46.20%). Also, resistance to isolates that were able to produce the MBL was high (100%) with the exception of antibiotics cefotaxime (64.60%) and siphixim (67.4%) with the lowest resistance.

Item Type: Other
Persian Title: بررسی فنوتیپی آنزیم های بتالاکتاماز و متالو بتالاکتاماز در سویه های باسیلوس سوبتیلیس جدا شده از نمونه های شیر خام و پنیر"
Persian Abstract: باسیلوس سوبتیلیس یک باکتری خاکزی، گرم مثبت و میله ای شکل می باشد که به صورت طبیعی مقادیر فراوانی از پروتئین های مختلف را با غلظت های بالا به درون محیط کشت ترشح می نماید. این باكتري می تواند به آنتي بيوتيك ها مقاوم مي شود. هدف از مطالعه حاضر بررسی فنوتیپی آنزیم های بتالاکتاماز و متالو بتالاکتاماز در سویه های باسیلوس سوبتیلیس جدا شده از نمونه های شیر و پنیر بود. در اين مطالعه تعداد 100 نمونه شیر خام و پنیر از مراکز تهیه و توزیع فرآورده های لبنی اخذ و كشت داده شد. كلوني هاي مشكوك به باسیلوس سوبتیلیس با روش هاي بيوشيميايي معمول تعيين هويت شدند. براي سنجش حساسيت آنتي بيوتيكي از روش كربي بائر، آنزيم هاي بتالاكتاماز وسيع الطيف از روش Combination Disk و آنزيم هاي متالوبتالاکتامازهاز از روش E-test MBL استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که 31 (5/62%) ایزوله ی شیر خام قادر به تولید آنزيم بتالاکتاماز و 25 (85/42%) ایزوله ی پنیر قادر به تولید آنزيم بتالاکتاماز بودند. همچنین 25 (75%) ایزوله ی شیر خام قادر به تولید آنزيم متالوبتالاکتاماز و 16 (42/75%) ایزوله ی پنیر قادر به تولید آنزيم متالوبتالاکتاماز بودند. بالاترین میزان مقاومت در ایزوله هایی که قادر به تولید کردن آنزیم بتالاکتاماز بودند، مربوط به آنتی بیوتیک اریترومایسین (75%) و کمترین میزان مقاومت مربوط به آنتی بیوتیک سفوتاکسیم (60/44%) و سیفکسیم (20/46%) است. همچنین میزان مقاومت در ایزوله هایی که قادر به تولید کردن آنزیم متالوبتالاکتاماز بودند، بالا بود (100%) به استثنای آنتی بیوتیک سفوتاکسیم (60/64%) و سیفکسیم (40/67%) که کمترین میزان مقاومت مشاهده شد.
Subjects: Research Projects
Divisions: Subjects > Faculty of Agriculture and Natural Resources (Moghan Campus) > Department of Animal Sciences
Faculty of Agriculture and Natural Resources (Moghan Campus) > Department of Animal Sciences
Date Deposited: 23 Jun 2019 07:34
Last Modified: 23 Jun 2019 07:34
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/8223

Actions (login required)

View Item View Item