The effects Antioxidant effects of Thymus vulgaris extraction on the quality of freeze-tawed Moghani ram spermatozoa

واحدی, وحید and هدایت اوریق, نعمت and غریب خواجه, وحید (2017) The effects Antioxidant effects of Thymus vulgaris extraction on the quality of freeze-tawed Moghani ram spermatozoa. University of Mohaghegh Ardabili, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
final report.pdf

Download (1MB)
Official URL: http://uma.ac.ir/

Abstract

Oxidative stress during freezing-thawing reduces motility, viability, membrane functions, antioxidant capacity and finally sperm fertility. Thymus vulgaris L. has antioxidant properties due to phenolic compounds. The aim of current study was to evaluate effect of Thymus vulgaris extract as a natural antioxidant on post-thawed Moghani ram sperm quality. In this study, four Moghani ram were used for semen collection twice a week by an artificial vagina and ejaculates with same condition were pooled. Different levels of ethanol extract of Thymus vulgaris (0, 2, 4, 8, 12 and 16ml in dL diluents solution) were added to Tris based diluents. Following cooling and freezing of semen samples, they were stored in liquid nitrogen until evaluation. After freezing-thawed, the dynamic parameters were evaluated using CASA system, the viability of sperms using eosin-nigrosin stain and membrane integrity using hypo osmotic swelling test (HOST). Our results showed that the addition of 2 and 4ml/dl extracts resulted in higher (p < 0.05) percentages of total motility. Addition of 4 ml/dl extract improved progressive motility and percentages of viability compared to the control group and high levels of extract groups (P <0.05). Plasma membrane integrity of sperms in 4 and 8ml/dl extract groups were greater (P < 0.05) than the control and 12 and 16ml/dl extract groups. Also, addition 16 ml/dl extract had a significantly negative effect on all evaluated traits (P<0.05). In conclusion, supplementation of extender with Thymus vulgaris L. extract improves post-thawed ram sperm quality in a dose dependent manner.

Item Type: Other
Persian Title: بررسی اثرات آنتی اکسیدانی عصاره آویشن بر کیفیت اسپرم منجمد-یخ گشایی شده قوچ مغانی
Persian Abstract: استرس اکسیداتیو طی فرآیند انجماد-یخگشایی اسپرم به وجود آمده و باعث کاهش تحرك، زنده مانی، عملکردهاي غشایی، ظرفیت آنتی اکسیدانی و در نهایت باروري سلول¬هاي اسپرم می¬شود. گیاه آویشن به دلیل داشتن ترکیبات فنولی داراي خاصیت آنتی اکسیدانی است. هدف این پژوهش بررسی تأثیر عصاره گیاه آویشن به عنوان یک آنتی اکسیدان طبیعی بر کیفیت اسپرم منجمد- یخ گشایی شده قوچ مغانی بود. در این مطالعه از 4 رأس قوچ مغانی هفته ای دو بار بوسیله مهبل مصنوعی اسپرم گیری شد و انزال ها بطور یکسان باهم مخلوط شدند. سطوح مختلف عصاره اتانولی آویشن (0، 2، 4، 8، 12 و 16 میلی لیتر در دسی لیتر محلول رقیق کننده) به رقیق کننده بر پایه تریس افزوده شدند. نمونه ها پس از طی مراحل سردسازي و انجماد تا زمان ارزیابی در داخل ازت مایع نگهداري شدند. بعد از یخ گشایی، پارامترهای تحرک بوسیله سیستم CASA، زنده مانی به روش رنگ آمیزی ائوزین-نیگروزین و تست یکپارچگی غشاء با محلول هیپواسموتیک مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که افزودن سطوح 2 و ml/dl4 عصاره درصد تحرک کلی اسپرم¬ها را افزایش داد (05/0P<). همچنین غلظت ml/dl4 عصاره بطور معنی داری تحرک پیش رونده و درصد زنده مانی اسپرم¬ها را نسبت به گروه شاهد و گروه¬های تیماری حاوی سطوح بالاتر بهبود داد (05/0P<). درصد یکپارچگی غشای پلاسمایی اسپرم ها در گروه¬های 4 و ml/dl8 در مقایسه با گروه شاهد و گروه¬های 12 و ml/dl16 بطور معنی داری بالاتر داد (05/0P<). همچنین افزودن ml/dl16 به طور معنی داري اثر منفی بر تمامی صفات ارزیابی شده داشت (05/0P<). در نتیجه استفاده از عصاره آویشن در رقیق کننده منی منجربه بهبود کیفیت اسپرم منجمد-یخ گشایی شده قوچ شد که این اثر وابسته به دوز می باشد.
Subjects: Research Projects
Divisions: Subjects > Faculty of Agriculture and Natural Resources (Moghan Campus) > Department of Animal Sciences
Faculty of Agriculture and Natural Resources (Moghan Campus) > Department of Animal Sciences
Date Deposited: 30 Jun 2019 06:35
Last Modified: 30 Jun 2019 06:35
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/8327

Actions (login required)

View Item View Item