Effects of Euphorbia cyparissias extract on some blood biochemical parameters in diabetic Rats

مجتهدین, علی (2017) Effects of Euphorbia cyparissias extract on some blood biochemical parameters in diabetic Rats. University of Mohaghegh Ardabili, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
اثرات عصاره Euphorbia cyparissias بر برخی از پارامترهای بیوشیمیایی خون در موش های صحرایی دیابتی.pdf

Download (1MB)
Official URL: http://uma.ac.ir/

Abstract

Objective: Diabetes is a chronic disorder of an endocrine gland that presents with high glucose level in related to insulin resistant or insufficient secretion of insulin. Diabetes causes blood lipids disorder such as increase of triglyceride or decrease of HDL in serum. In this study, the effect of modifying the effects of Euphorbia Cyparissias aqueous, alcoholic and estrogen extracts on some blood biochemical parameters in streptozotocin-induced diabetic rats was investigated. Materials and Methods In this research, 40 wistar male Rats in 8 groups (n=5) was studied. Groups included control, diabetic, alcoholic 500 mg/kg, alcoholic 250 mg/kg, watery 500 mg/kg, watery 250 mg/kg, acetonic 500 mg/kg, and acetonic 250 mg/kg extracts. Animals in diabetic and treated groups after inducing diabetes with streptozotocine received alcoholic, acetonic and watery extracts of E.cyparissias with 250 and 500 mg/kg for 21 days through gavages, in control (intact and healthy animals) and diabetic groups, equal volume of normal serum was gavaged. Form studied blood samples were taken for measuring lipid profile ordinary. Results Results of this study showed that serum level of glucose significantly higher than in diabetic group with compared other studied groups (P<0/05). Administration of alcoholic extract of 500 mg/kg significantly (p <0.05) decreased serum glucose levels compared to diabetic group. Also, triglyceride, total cholesterol, LDL, and VLDL concentration decreased significantly in the alcoholic group 500 mg/kg compared to the diabetic group (p <0.05). It was also found that serum HDL levels in the alcoholic group of 500 mg/kg were significantly higher than the diabetic group (p <0.05) and between groups of 500 mg/kg, watery 250 mg/kg. There was no significant difference in diabetic patients (p <0.05). The results showed that alcoholic extract 500 mg/kg significantly (p <0.05) prevented weight loss from diabetic group. Also, alcoholic extract 500 mg/kg significantly (p <0.05) decreased serum urea and creatinine levels compared to diabetic group. Conclusion This study showed that the alcoholic extract of Euphorbia Cyparissia was superior to other extracts. These effects have been shown to decrease blood glucose (hypoglycemic) and also reduce triglyceride and LDL concentrations, and serum levels of HDL increased significantly. Therefore, this plant can possibly have a protective effect in diabetes, in which metabolic changes are found in glucose and fat. However, more complete studies are needed to ensure these results.

Item Type: Other
Persian Title: اثرات عصاره Euphorbia cyparissias بر برخی از پارامترهای بیوشیمیایی خون در موش های صحرایی دیابتی
Persian Abstract: هدف : دیابت یک اختلال مزمن غده درون ریز است که با افرایش قند خون در اثر مقاومت انسولینی یا ترشح ناکافی انسولين مشخص می شود. دیابت باعث اختلال لیپیدی خون از جمله افزایش تری¬گلیسیرید و کاهش HDL می شود. در این مطالعه اثر تعدیل کننده احتمالی عصاره های آبی، الکلی و استنی گیاه فرفیون (Euphorbia Cyparissias) بر برخی از پارامترهای بیوشیمیایی خون در موش صحرایی دیابتی القاء شده با استرپتوزوتوسین مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روش کار: در این مطالعه تعداد 40 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار در ۸ گروه (5=n) استفاده شدند. در این بررسی از داروی استرپتوزوتوسین mg/kg (stz) 55 برای ایجاد دیابت در موش های صحرایی استفاده گردید. بعد از ۷۲ ساعت از القای دیابت قند خون با استفاده از دستگاه گلوکومتر مورد بررسی قرار گرفت. در حیواناتی که میزان گلوکز خونشان بالاتر از mg/dl 300 بودند در این مطالعه وارد شدند. عصاره های مختلف گل گیاه فرفیون E.Cyparissias در دو غلظت (mg/kg 500 و mg/kg 250) به صورت مزمن (۲۱ روز از طریق گاواژ معدی) بعد از القای دیابت به حیوانات خورانده شد. گروه¬ها شامل کنترل ، دیابتی ، عصاره الکلی mg/kg 500 و الکلی mg/kg 250، عصاره آبی mg/kg 500 و آبی mg/kg 250 و عصاره استنی mg/kg 500 و mg/kg 250 بودند. سپس در پایان دوره قند خون مجدداً اندازه گیری شد. در روز آخر از تمام گروه¬ها خونگیری انجام شده و سرم خون جداسازی گردید. نتایج : این مطالعه نشان داد که سطح سرمی قند خون در گروه دیابتی در مقایسه با سایر گروه های مطالعه شده به طور معنی داری بالاتر بود (05/0>p). تجویز عصاره الکلی mg/kg 500 به طور معنی داری (05/0>p) نسبت به گروه دیابتی سطح سرمی گلوکز را کاهش داد. همچنین غلظت تری¬گلیسیرید، کلسترول تام، LDL و VLDL در گروه الکلی mg/kg 500 در مقایسه با گروه دیابتی شده به طور معنی داری کاهش یافت (05/0>p). همچنین مشخص گردید که غلظت سرمی HDL در گروه الکلی mg/kg 500 به طور معنی داری بالاتر از گروه دیابتی شده بود (05/0>p) و بین گروه¬های آبی mg/kg 500 ، آبی mg/kg 250 با گروه¬های دیابتی شده تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0<p). نتایج نشان داد عصاره الکلی mg/kg 500 به طور معنی داری (05/0>p) نسبت به گروه دیابتی از کاهش وزن بدن جلوگیری نمود. همچنین عصاره الکلی mg/kg 500 به طور معنی داری (05/0>p) نسبت به گروه دیابتی موجب کاهش غلظت سرمی اوره و کراتینین شد. نتیجه گیری این مطالعه نشان داد که عصاره الکلی گیاه فرفیون Euphorbia Cyparissias در بین بقیه عصاره ها اثر بهتری داشت. این اثرات به صورت اثرات کاهنده قند خون (هیپوگلیسمیک) و نیز کاهنده غلظت تری گلیسیرید و LDL بود و از طرفی غلظت سرمیHDL به طور معنی داری افزایش یافت. بنابراین این گیاه احتمالاً می تواند اثر حفاظتی در بیماری دیابت که در آن تغییرات متابولیکی در قند و چربی دیده می شود، داشته باشد. هر چند برای اطمینان از این نتایج مطالعات کامل¬تری مورد نیاز است.
Subjects: Research Projects
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Date Deposited: 30 Jun 2019 07:12
Last Modified: 30 Jun 2019 07:12
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/8344

Actions (login required)

View Item View Item