The effects Antioxidant effects of Mentha piperita L. extraction on the quality of freeze-tawed Moghani ram spermatozoa

واحدی, وحید and هدایت اوریق, نعمت (2018) The effects Antioxidant effects of Mentha piperita L. extraction on the quality of freeze-tawed Moghani ram spermatozoa. University of Mohaghegh Ardabili, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
Mentha piperita, final report.pdf

Download (1MB)
Official URL: http://uma.ac.ir/

Abstract

Oxidative stress during freezing-thawing reduces motility, viability, membrane functions, antioxidant capacity and finally sperm fertility. Mentha piperita L. has antioxidant properties due to phenolic compounds. The aim of current study was to evaluate the effect of Mentha piperita extract as a natural antioxidant on dynamic parameters post-thawed Moghani ram sperm. In this study, four Moghani ram were used for semen collection twice a week by an artificial vagina and ejaculates with same condition were pooled. Different levels of ethanol extract of Mentha piperita L. (0, 2, 4, 8, 12 and 16ml in dL diluents solution) were added to Tris based diluents. Following cooling and freezing of semen samples, they were stored in liquid nitrogen until evaluation. After freezing-thawed, the dynamic parameters were evaluated using CASA system. The results showed that the addition of 4 and 8ml/dl extracts resulted in higher (p < 0.05) percentages of total motility. Addition of 4 ml/dl extract improved progressive motility compared to the control group and high levels of extract groups (P <0.05). The percentages of LIN, STR and VSL were higher (P<0.05) in the extender containing 8 mL/dL extract (54.43±4.42; 94.20±7.93 and 63.41±4.32 respectively). Addition of 4 and 8 mL/dL extract of Mentha piperita L. to the extender significantly (P<0.05) improved VCL and VAP parameters compared to the control and 16 mL/dL extract groups. Plasma membrane integrity of sperms in 4 and 8ml/dl extract groups was greater (P < 0.05) than the control group. Addition of 4 and 8ml/dl extract improved the percentages of viability compared to the control group as well (P <0.05). Also, addition 16 ml/dl extract had a significantly negative effect on all evaluated traits (P<0.05). In conclusion, The addition of Mentha piperita L. extract as a natural antioxidant to the extender prior to the cryopreservation process protected sperm against the harmful effects of ROS and improved post-thaw sperm motility, viability and Plasma membrane integrity.

Item Type: Other
Persian Title: اثرات آنتی اکسیدانی عصاره نعناع فلفلی بر فراسنجه¬های کیفی و حرکتی اسپرم منجمد-یخ گشایی شده قوچ مغانی
Persian Abstract: استرس اکسیداتیو طی فرآیند انجماد-یخگشایی اسپرم به وجود آمده و باعث کاهش تحرك، زنده مانی، عملکردهاي غشایی، ظرفیت آنتی اکسیدانی و در نهایت باروري سلول¬هاي اسپرم می¬شود. گیاه نعناع فلفلی به دلیل داشتن ترکیبات فنولی داراي خاصیت آنتی اکسیدانی است. هدف این پژوهش بررسی تأثیر عصاره گیاه نعناع فلفلی به عنوان یک آنتی اکسیدان طبیعی بر کیفیت اسپرم منجمد- یخ گشایی شده قوچ مغانی بود. در این مطالعه از 4 رأس قوچ مغانی هفته ای دو بار بوسیله مهبل مصنوعی اسپرم گیری شد و انزال¬ها بطور یکسان باهم مخلوط شدند. سطوح مختلف عصاره اتانولی نعناع فلفلی (0، 2، 4، 8، 12 و 16 میلی لیتر در دسی لیتر محلول رقیق کننده) به رقیق کننده بر پایه تریس افزوده شدند. نمونه¬ها پس از طی مراحل سردسازي و انجماد تا زمان ارزیابی در داخل ازت مایع نگهداري شدند. بعد از یخ گشایی، پارامترهای تحرک بوسیله سیستم CASA، زنده مانی به روش رنگ آمیزی ائوزین-نیگروزین و تست یکپارچگی غشاء با محلول هیپواسموتیک مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که افزودن سطوح 4 و ml/dl8 عصاره درصد تحرک کلی اسپرم¬ها را افزایش داد (05/0P<). همچنین غلظت ml/dl4 عصاره بطور معنی داری تحرک پیش رونده اسپرم¬ها را نسبت به گروه شاهد و گروه¬های تیماری حاوی سطوح بالاتر بهبود داد (05/0P<). در رقیق کننده حاوی ml/dl8 عصاره، درصد صفات LIN، STR و VSL(به ترتیب %42/4±a43/54، %93/7±a20/94 و 32/4±a41/63) بالاتر بود (05/0P<). افزودن سطوح 4 و ml/dl8 عصاره نعناع فلفلی به رقیق کننده، به طور معنی داری (05/0P<) پارامترهای VCL و VAP را نسبت به گروه شاهد و گروه¬ ml/dl16 بهبود داد. درصد یکپارچگی غشای پلاسمایی اسپرم¬ها در گروه¬های 4 و ml/dl8 در مقایسه با گروه شاهد بطور معنی داری بالاتر داد (05/0P<). افزودن سطوح 4 و ml/dl8 عصاره به رقیق کننده، درصد زنده مانی اسپرم ها را نسبت به گروه شاهد بهبود داد (05/0P<). همچنین افزودن ml/dl16 به طور معنی داري اثر منفی بر تمامی صفات ارزیابی شده داشت (05/0P<). در نتیجه استفاده از عصاره نعناع فلفلی به عنوان یک آنتی اکسیدان طبیعی در رقیق کننده منی از اثرات مضر ROS محافظت نموده و منجربه بهبود تحرک، زنده مانی و یکپارچگی غشاء اسپرم قوچ بعد از یخ گشایی می¬شود.
Subjects: Research Projects
Divisions: Subjects > Faculty of Agriculture and Natural Resources (Moghan Campus) > Department of Animal Sciences
Faculty of Agriculture and Natural Resources (Moghan Campus) > Department of Animal Sciences
Date Deposited: 30 Jun 2019 07:36
Last Modified: 30 Jun 2019 07:36
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/8386

Actions (login required)

View Item View Item