The effect of different pretreatments on drying, thermodynamic and green house emmision gas under various dryer using ANNs and ANFIS networks (Case study: Black berry)

تقي¬نژاد, ابراهيم and کاوه, محمد and رسولی شربیانی, ولی (2018) The effect of different pretreatments on drying, thermodynamic and green house emmision gas under various dryer using ANNs and ANFIS networks (Case study: Black berry). University of Mohaghegh Ardabili, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
گزارش نهایی طرح شماره 5.pdf

Download (1MB)
Official URL: http://uma.ac.ir/

Abstract

In this study, prediction and analysis of energy and exergy parameters in combined hot air-infrared dryer with ultrasound pretreatment of organic blackberry and its effect on color and greenhouse emission is surveyed and evaluated. To forecast energy and exergy parameters (energy utilization ratio, energy utilization, exergy loss and exergy efficiency), artificial neural network (ANNs) and Adaptive neuro fuzzy inference system (ANFIS) methods were used. Drying experiment was done in 3 temperature levels, 50, 60 and 70 °C in air speed 1m/s and ultrasound pretreatment time 15, 30 and 45 minute, compared to controlled sample (without pretreatment). Results showed that by raising inlet air temperature and ultrasound pretreatment time, “color variations” rate had descending process, also energy utilization and exergy efficiency during time has increased. Energy and exergy predicting results by means of ANNs and ANFIS methods showed that ANFIS method compared to ANN with maximum amount of R² and minimum amount of RMSE, was able to have better operation. Maximum amount of greenhouse emission (NOx, So2, Co2) for samples without pretreatment was obtained in temperature 50 °C which the amount showed descending procedure by air temperature increment and ultrasound pretreatment time.

Item Type: Other
Persian Title: تاثیر پیش تیمارهای مختلف بر خواص خشک کردن، ترمودینامیکی و گازهای گلخانه ای تحت خشک‌کن های متفاوت با استفاده از شبکه های عصبی مصنوعی و انفیس (مطالعه موردی: توت سیاه)
Persian Abstract: در این تحقیق، تحلیل و پیش‌بینی پارامترهای انرژی و اگزژی در خشک‌کن ترکیبی هوای گرم- مادون‌قرمز با پیش تیمار فراصوت برای توت سیاه ارگانیک و تأثیر این نوع خشک‌کن بر رنگ محصول و انتشار گازهای گلخانه‌ای موردبررسی و ارزیابی قرار گرفت. برای پیش‌بینی پارامترهای انرژی و اگزرژی (بهره‌وری انرژی، نسبت بهره‌وری انرژی، افت اکسرژی و راندمان اگزرژی)، از روش‌های شبکه عصبی مصنوعی (ANNs) و سیستم فازی (ANFIS) استفاده شد. آزمایش خشک‌کردن در سه سطح دمایی 50، 60 و oC70 و سرعت هوای m/s 1 و زمان پیش تیمار 15، 30 و min45 در مقایسه با نمونه شاهد (بدون پیش تیمار) انجام شد. نتایج نشان داد که با افزایش دمای هوای ورودی و زمان پیش تیمار فراصوت مقدار "تغییرات رنگ" روند کاهشی داشت. همچنین بهره‌وری انرژی، نسبت بهره‌وری انرژی و راندمان اکسرژی طی زمان افزایش یافت. نتایج پیش‌بینی پارامترهای انرژی و اگزرژی با استفاده از روش‌های ANNs و ANFIS نشان داد که روش ANFIS قادر بود با بیشترین مقدار ضریب تبین (R2) و کمترین مقدار RMS ،عملکرد بهتری نسبت به شبکه‌های عصبی مصنوعی داشته باشد. بیشترین مقدار انتشار گازهای گلخانه‌ای (CO2، SO2 و NOX) برای نمونه بدون پیش تیمار در دمای oC 50 دست آمد که با افزایش دما هوای ورودی و زمان پیش تیمار فراصوت این مقادیر روند کاهشی نشان داده‌اند.
Subjects: Research Projects
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Natural Resources
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Natural Resources
Date Deposited: 14 Jul 2019 04:50
Last Modified: 14 Jul 2019 04:50
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/8391

Actions (login required)

View Item View Item