The effectiveness of balanced low calorie diet on anthropometric indices and body composition changes in obese women

قنادی اصل, فاطمه (2018) The effectiveness of balanced low calorie diet on anthropometric indices and body composition changes in obese women. University of Mohaghegh Ardabili, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
plan report 2.pdf

Download (1MB)
Official URL: http://uma.ac.ir/

Abstract

Obesity, as the most common nutritional disorder is considered a major health problem in the world. Weight loss has always been recommended to reduce the risks of obesity. The complications of obesity are related to abdominal fat. Hence, in recent years, the use of newer indicators are recommended for evaluation of fat distribution and obesity risk factors. In the present study, we have tried to provide the supplementary information for monitoring weight loss interventions using the different indicators alongside of body mass index. In this study, forty apparently healthy obese women (BMI: 27.5-40 kg/m2 and age: 18 - 40 years) were recruited from the nutrition clinic in Ardabil city in their first visit. After completing demographic questionnaires, anthropometric measurements and body composition analysis, the participants were received the balanced low-calorie diet. The assessment of change was done after eight weeks of intervention and using paired T-Tests. During 8 weeks, individualized balanced low calorie diet resulted in a significant decrease in body weight (−3.99±0.34 kg), body mass index (−1.61±0.14 kg/m2), waist circumference (−2.91±0.32 cm), hip circumference (−1.89±0.37 cm), waist to hip ratio (−0.01±0.004), waist to height ratio (−0.02±0.002), body adiposity index (0.97±0.15 %), abdominal volume index (−1.07±0.11m2), conicity index (−0.007±0.002 m2/3/kg ½), percent body fat (−1.11±0.20 %), fat mass (−2.46±0.27 kg), visceral fat level (−0.81±0.13) and visceral fat area (−11.29±2.33 cm2). Based on the results, an individualized balanced low calorie diet induced weight loss decreases anthropometric measurements and fat mass during 8 weeks. Moderate weight loss alone may represent an effective strategy for reducing metabolic risk factors among obese women.

Item Type: Other
Persian Title: کارایی رژیم غذایی کم کالری متعادل بر تغییر شاخص¬های تن¬سنجی و ترکیبات بدنی زنان چاق
Persian Abstract: چاقی به عنوان شایع¬ترین اختلال تغذیه¬ای، یکی از مشکلات عمده سلامتی در دنیا محسوب مي-شود. کاهش وزن همواره برای کاهش خطرات ناشی از چاقی توصیه شده است. عوارض ناشی از چاقی بیشتر در ارتباط با چربی ناحیه شکمی است. از اینرو، در سالهای اخیر استفاده از شاخص های جدیدی تری برای ارزیابی توزیع چربی و خطرات ناشی از چاقی توصیه شده اند. در مطالعه حاضر سعی کرده ایم با استفاده از شاخص های مختلف همراه با نمایه توده بدنی، اطلاعات تکمیلی برای پایش مداخلات کاهش وزن فراهم آوریم. در این مطالعه، 40 نفر از زنان چاق و داوطلب به ظاهر سالم برای بار اول مراجعه کننده به کلینیک تغذیه در شهر اردبیل در محدوده سنی 40- 18 سال و نمایه توده بدنی 40- 5/27 کیلوگرم بر متر مربع انتخاب شدند. نمونه¬ها پس از تكميل پرسشنامه¬های دموگرافیک، اندازه¬گيري¬های تن¬سنجی و سنجش ترکیب بدنی، تحت رژیم غذایی کم کالری متعادل قرار گرفتند. بررسی تغییرات پس از هشت هفته مداخله و با استفاده از آزمون t زوجی صورت گرفت. هشت هفته رژیم کم کالری متعادل انفرادی به کاهش معنی داری در وزن ( kg34/0± 99/3-)، نمایه توده بدنی(kg/m214/0± 61/1-)، دور شکم ( cm32/0± 91/2-)، دور باسن ( cm37/0± 89/1-)، نسبت دور شکم به دور باسن (004/0± 01/0-)، نسبت دور شکم به قد (002/0± 02/0-)، شاخص آدیپوسیتی بدن ( % 15/0± 97/0-)، شاخص حجم شکمی( m2 11/0± 07/1-)، شاخص conicity (002 m2/3/kg ½/0± 007/0-)، درصد چربی بدن ( %20/0± 11/1-)، توده چربی( kg27/0±46/2-)، سطح چربی شکمی (13/0± 81/0-) و مساحت چربی شکمی (cm2 23/2± 29/11-) منتج شد. بنا به نتایج، کاهش وزن با واسطه رژیم کم کالری متعادل انفرادی در طی 8 هفته، اندازه گیریهای تن سنجی و توده چربی بدن را کاهش می دهد. کاهش وزن متوسط ممکن است به تنهایی یک راهکار مناسب برای کاهش عوامل خطر متابولیکی در زنان چاق باشد.
Subjects: Research Projects
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Date Deposited: 30 Jun 2019 09:19
Last Modified: 30 Jun 2019 09:19
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/8475

Actions (login required)

View Item View Item