The effect of dietary lipid source and dill powder (Anethum graveolens L.) on growth performance, oxidant status, carcass fatty acids profile and blood lipid parameters of broiler chickens

Miri Atashgah, Seyede Roghaie and Shakouri, Daryoush and Fathi Achachlouei, Bahram (2017) The effect of dietary lipid source and dill powder (Anethum graveolens L.) on growth performance, oxidant status, carcass fatty acids profile and blood lipid parameters of broiler chickens. Masters thesis, university of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text (اثر منبع لیپیدی جیره و پودر شوید (Anethum graveolens L.) بر عملکرد رشد، وضعیت اکسیدانی، پروفایل اسیدهای چرب لاشه و پارامترهای لیپیدی جوجه¬های گوشتی)
Seyede Roghaie Miri Atashgah.pdf

Download (764kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

The study was conducted to evaluate the effect of dietary lipid source and dill (Anethum graveolens L.) powder on growth performance, oxidant status, carcass fatty acids profile and blood lipid parameters of broiler chickens. A total of 256 Ross 308 chicks (mixed sex) were assigned to 4 treatments, 4 replicates and 16 birds in each by employing a completely randomizes design with factorial arrangement of 2×2. The levels of first factor were soy oil and sheep tallow (%4-5) and the levels of second factor were with (%1) and without dill powder application. The study was lasted 42 days. Feed intake of chickens was significantly increased by dill powder supplementation (P<0.05). The use of soy oil improved weight gain and feed conversion ratio of chickens (P<0.05). Digestibility of dry matter, organic matter and fat in chickens fed with soybean oil significantly increased compared with those on sheep tallow (P<0.05), also digestibility of dry matter and organic matter was enhanced by dill powder (P<0.05). Compared with sheep tallow, the malondialdehyde (MDA) level of breast and thigh meats was significantly increased in broilers fed with soybean oil (P<0.05). The MDA level in thigh meat was raised when dill powder used in the diet (P<0.05). Linoleic acid in breast and thigh muscles of chickens fed with soybean oil increased in comparison with the sheep tallow (P<0.05). The percent of saturated fatty acids of breast meat was increased (P<0.05) and the percent of its unsaturated fatty acids was decreased by dill powder (P<0.05). The percentage of mono unsaturated fatty acids of breast meat was decreaded in soy oil containg diet while was increased in sheep tallow diet (P<0.05). The increase of total cholesterol, triglyceride, VLDL cholesterol and LDL cholesterol concentrations in chickens serum fed with sheep tallow was observed compared with those on soybean oil (P<0.05). Concentation of HDL cholesterol in chickens receiving soybean oil was enhance in comparison with sheep tallow (P<0.05). The result of this study showed the beneficial effect of soy oil on broiler performance, nutrients digestibility and blood lipid parameters compared with sheep tallow. Dill powder failed to show any improvement in bird performance while changed the profile of breast meat fatty acids in the favour of saturated fatty acids and increased the ratio of HDL cholesterol to LDL cholesterol of broilers serum.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: اثر منبع لیپیدی جیره و پودر شوید (Anethum graveolens L.) بر عملکرد رشد، وضعیت اکسیدانی، پروفایل اسیدهای چرب لاشه و پارامترهای لیپیدی جوجه¬های گوشتی
Persian Abstract: این آزمایش جهت ارزیابی اثر منبع لیپیدی جیره و پودر شوید (Anethum graveolens L.) بر عملکرد رشد، وضعیت اکسیدانی، پروفایل اسیدهای چرب لاشه و پارامترهای لیپیدی خون جوجه¬های گوشتی انجام گرفت. تعداد 256 قطعه جوجه گوشتی از سویه تجاری راس 308 (مخلوط دو جنس) در قالب يك طرح کاملاً تصادفی با ترتیب آزمایش فاکتوریل 2×2 به 4 تیمار آزمایشی در 4 تکرار و با تعداد 16 قطعه جوجه در هر تکرار اختصاص یافتند. سطوح فاکتور اول شامل روغن سویا و پیه گوسفندی (4-5 درصد) و سطوح فاکتور دوم شامل استفاده (1 درصد شوید) و عدم استفاده از پودر شوید بودند. آزمایش به مدت 42 روز به طول انجامید. مصرف خوراک جوجه¬ها در اثر افزودن پودر شوید به طور معنی‌داری افزایش یافت (05/0P<). استفاده از روغن سویا در مقایسه با پیه گوسفندی موجب بهبود افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی جوجه‌ها شد (05/0P<). قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی و چربی در جوجه¬های تغدیه شده با روغن سویا در مقایسه با پیه گوسفندی به طور معنی¬داری افزایش یافت (05/0P<)، همچنین قابلیت هضم ماده خشک و ماده آلی موقع استفاده از پودر شوید بیشتر شد (05/0P<). میزان مالون دی آلدئید (MDA) گوشت سینه و ران جوجه¬های گوشتی تغذیه شده با روغن سویا در مقایسه با پیه گوسفندی به طور معنی¬داری افزایش یافت (05/0P<). میزان MDA گوشت ران جوجه¬ها نیز موقع استفاده از پودر شوید بیشتر شد (05/0P<). اسید لینولئیک در عضله سینه و ران جوجه¬های تغذیه شده با روغن سویا در مقایسه با پیه گوسفندی افزایش یافت (05/0P<). درصد اسیدهای چرب اشباع گوشت سینه در اثر پودر شوید افزایش(05/0P<) و درصد اسیدهای چرب غیراشباع آن کاهش معنی¬داری نشان داد (05/0P<). درصد اسیدهای چرب غیراشباع دارای یک پیوند دوگانه در اثر پودر شوید در جیره حاوی روغن سویا کاهش و در جیره حاوی پیه گوسفند افزایش یافت (05/0P<). افزایش غلظت کلسترول کل، تری¬گلیسرید، کلسترول VLDL و کلسترول LDL در جوجه¬های تغذیه شده با پیه گوسفند در مقایسه با روغن سویا مشاهده شد (05/0P<). غلظت کلسترول HDL در جوجه¬های تغذیه شده با روغن سویا در مقایسه با پیه گوسفندی افزایش معنی¬داری نشان داد (05/0P<). نتایج این آزمایش بهبود عملکرد رشد، قابلیت هضم مواد مغذی و غلظت پارامترهای لیپیدی خون جوجه¬های تغذیه شده با روغن سویا را در مقایسه با پیه گوسفندی نشان داد. پودر شوید نتوانست باعث بهبود عملکرد رشد جوجه‌ها شود ولی موجب تغییر پروفایل اسیدهای چرب گوشت سینه به نفع اسیدهای چرب اشباع و افزایش نسبت کلسترول HDL به کلسترول LDL سرم خون شد.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Shakouri, DaryoushUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Fathi Achachlouei, BahramUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Date Deposited: 21 Oct 2018 07:33
Last Modified: 21 Oct 2018 07:33
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/1086

Actions (login required)

View Item View Item